Turkuaz rengi denizi, zümrüt rengi ormanları, devasa granit adaları, olağanüstü su altı canlılığıyla Seyşeller şüphesiz Hint Okyanusu’nun en nadide ülkelerinden biri. Coğrafi olarak Seyşeller her ne kadar Afrika kıtasına dâhil olsa da aslında Hint Okyanusu’nun ortasındaki 1.300 km²’lik bir bölgeye yayılan ve 115 adet adadan oluşan bir archipelago (takımadalar, adalar grubu). Adalar bu kocaman alanın içinde sadece 452 km² kara alanı kaplıyor. Adaların 41 tanesi dağlık granit kayalardan oluşuyor. İşte bu granit adalar, Seyşeller’i yeryüzündeki pek çok tropik adadan ayırıyor. Çünkü bu adalar, dünyada granitten oluşan tek okyanus adaları. Ancak Seyşeller bununla da sınırlı değil. Burada keşfedecek çok sayıda mercan adası da var.

Seyşeller harita Kaynak:Wikipedia (Alvaro1984 18 – Yükleyenin kendi çalışması, Kamu Malı, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7423916)
Seyşeller ilk olarak 1700’lü yılların sonunda Fransızlar tarafından keşfedilmiş. Yüzyıllar boyunca da korsanların kaçış noktası olmuş. Bu nedenle adalarla ilgili hikâyeler arasında en çok kayıp korsan hazinelerine ait efsaneleri duyuyorsunuz.
Özellikle Mahé’deki Bel Ombre bölgesinde La Buse (The Buzzard) olarak bilinen dünyaca ünlü korsan Olivier Levasseur’ın £100 milyonluk hazinesinin hâlâ gömülü olduğuna dair söylenti herkesin merakını çekmeye devam ediyor.

Takamaka, Mahé
Seyşeller’de önce Fransızlar hak iddia etmiş, ardından İngilizler kontrolü ele geçirmiş. Ülkede Avrupa’dan göçenler, Afrika’dan kölelik için toplanan kabileler, Hindistan, Karayipler ve Arap Yarımadası’ndan gelenlerin oluşturduğu Kreol (Creole) halkı yaşıyor. Resmi dili Creole, Fransızca ve İngilizce. Halk çoğunlukla Fransızca’dan türeyen Creole diliyle birlikte sömürge döneminde öğrendiği İngilizce ve Fransızca dillerini konuşuyor. Ancak ben aksanlarını anlamakta oldukça zorlandığımı söylemeliyim. Yine de öyle içtenler, öyle sıcaklar ki asla aramızda dil bariyeri varmış gibi hissetmedim.
Trafik İngiliz etkisi ile bize göre tersten yani soldan akıyor. Prizler İngiliz tipi üç uçlu. Yanınızda priz çevirici adaptör getirmenizde fayda var.
Ülke 29 Haziran 1976 tarihinden beri bağımsız bir cumhuriyet.
Seyşeller nerede? Seyşeller’e nasıl gidilir?
İçindekiler
- 1 Seyşeller nerede? Seyşeller’e nasıl gidilir?
- 2 Seyşeller’e vize almak gerekiyor mu?
- 3 Seyşeller’de gezilecek yerler listesi
- 3.1 Mahé, Inner Islands (Merkez Adalar)
- 3.2 Moyenne Adası, Inner islands (Merkez Adalar)
- 3.3 Praslin, Inner Islands (Merkez Adalar)
- 3.4 La Digue, Inner Islands (Merkez Adalar)
- 3.5 Silhouette, Inner Islands (Merkez Adalar)
- 3.6 Frégate, Inner Islands (Merkez Adalar)
- 3.7 Bird Island, Outer islands (Dışarıdaki Adalar)
- 3.8 Alphonse Island, Outer islands (Dışarıdaki Adalar)
- 3.9 Denis Adası, Outer islands (Dışarıdaki Adalar)
- 3.10 Aldabra Atolü, Outer islands (Dışarıdaki Adalar)
Seyşeller Cumhuriyeti; Afrika ana kıtasının doğusunda, Madagaskar‘ın kuzeydoğusunda, Hint Okyanusu’nda bulunuyor. Mahé Adası’ndaki Seychelles Uluslararası Havaalanı’na (Aéroport de la Pointe Larue – SEZ) direkt uçuşlar 8 saat sürüyor. Ayrıca aktarmalı olarak da çok sayıda uçak var.

La Digue Adası
Havalimanında indiğinizde gümrük memuru otel rezervasyonunuzu, dönüş uçak biletinizi, hatta bazen tatil boyu yetecek parayı göstermenizi isteyebiliyor. Hazırlıklı olmanızda fayda var.
Ülkeye gitmeden önce https://seychelles.govtas.com/ sitesine aşı karneniz, uçak biletiniz, otel rezervasyonlarınız, seyahat sağlık sigortanız gibi bilgileri giriyorsunuz. Bu websitesinin bir ücreti var. Eğer bilgilerinizi uçuşunuzdan 72 saat önce girerseniz, standart sürede onayı almak için 10 EUR ödüyorsunuz. Bilgilerinizi daha geç girip daha hızlı sürede onay almak isterseniz, ödemeniz gereken ücret süreye göre 30-70 EUR arasında değişiyor.
Seyşeller dünyanın en güzel dalış noktalarına sahip. Benim gibi su altına sevdalıları için Seyşeller dalış noktaları tam bir cennet. Burada yıl boyunca dalış yapılıyor. Ancak dalış için en iyi zaman nisan, kasım ve aralık ayları. Bu aylar suların en sakin olduğu ve dalış teknelerinin en uzak yerlere ulaşabildiği zamanlar. Bu dönemde su ısısı 29 °C civarında seyrediyor ve dalışlarda bol miktarda köpekbalığı ve manta görüyorsunuz.

Seyşeller su altı – Image courtesy of Imran Ahmad – Tourism Seychelles
Buraya gelirken kendinizi sessiz, sakin, huzurlu bir tatile hazırlamalısınız. Çoğu zaman da plajların sadece size ait olacağını bilmelisiniz.
Afrikalı köleler tarafından yaratılan ve 18. yüzyılda Seyşeller’e getirilen bir dans formu olan moutya, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alıyor. Geldiğinizde bu dansı da deneyebilirsiniz.
Seyşeller’e vize almak gerekiyor mu?
Seyşeller’e seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları (tüm pasaport türlerinde), iş ve turizm amaçlı seyahatlerde 90 güne kadar vizeden muaf.
Seyşeller’de gezilecek yerler listesi
Tabiat ana, Hint Okyanusu’na dağılan efsanevi cennet Seyşel Adaları’na fazlasıyla cömert davranmış. Ülkenin her adası turkuaz rengi sularla kaplı. Adalarda yemyeşil tepeler, granit kayalar, eşsiz plajlar var. Su altı canlılığı inanılmaz zengin.
Yeşil demişken – Yeşilin bu kadar yoğun olması gözünüzü korkutmasın. Çünkü Seyşeller’de hiç zehirli böcek, canlı yok!

Praslin Adası
Buraya gelirken Seyşeller hava durumunu göz önünde bulundurmanızı öneririm. Seyşeller’de sıcaklık yılın her ayında 24-32°C arasında seyrediyor. Ancak mayıs-eylül ayları arası sert rüzgârlı (güneydoğu muson) ve nispeten nemli, aralık-mart ayları arası daha az rüzgârlı (kuzeybatı muson) oluyor. Ben ilk olarak eylül ayında gittim ve geceleri üşüdüm. Hazırlıklı gitmekte fayda var. Ayrıca haziran-temmuz-ağustos ayları yağmur sezonu olduğundan mümkünse bu dönemde Seyşeller’e gitmemek lazım.

Praslin Adası
Seyşel Adaları inner (merkezdekiler) ve outer (dışardakiler) olmak üzere 2 gruba ayrılıyor.
Inner islands denen merkezdeki adalar, tam 75 milyon yıl önceye dayanan tarihiyle dünyanın en eski adaları. Bu anlamda Seyşeller, insanların var olmasından önceki dünyayı görebileceğiniz nadir yerlerden. Seyşeller’i diğer tropik adalardan ayıran granit kaya oluşumları merkez adalarda yer alıyor. Ülke nüfusunun çok büyük bir kısmı bu adalarda yaşıyor. Bu adaların en önemlileri de main islands olarak adlandırılan 3 ada: Mahé (ülkenin en büyük adası), Praslin (Pralin okunuyor) ve La Digue (La Dig okunuyor).

Praslin Adası
Merkez adaları bir yelkenli tekneyle keşfetmek isterseniz, Silhouette Cruises (https://seychelles-cruises.com/) 1 haftalık programlar yapıyor. Ben de bir turlarına katılarak hem değişik adaları gezdim hem de çok sayıda dalış yaptım. Dalışlarımda balina köpekbalıkları, vatozlar, mürenler ve milyonlarca tropik balık gördüm.

Silhouette Cruises ile çıktığım mavi yolculukta balina köpekbalıklarını gördüm
Eğer kendiniz bireysel gezecekseniz; Mahé’den Praslin’e feribotla gidiş 1 saat, Praslin’den La Digue’ye feribotla gidiş 15 dakika sürüyor. Eğer Mahé’den Praslin’e uçakla gitmek isterseniz, 20 dakika sürüyor.

Mahé-Praslin uçağı
Outer islands denen dışarıdaki adalarsa mercanlardan oluşan daha genç adalar. Bu adalara ulaşım zor olduğu için insan elinin fazla değmediği ve bozulmayan adaları görmek istiyorsanız, bunlara gelmeniz gerekiyor. UNESCO Dünya Doğa Mirası listesindeki efsanevi Aldabra Adası, bu adalar arasında yer alıyor. Aldabra, dünyanın ikinci büyük mercan atolü olmasının yanı sıra en büyük yüksek mercan atolüne de ev sahipliği yapmasıyla biliniyor.

Aldabra – Image courtesy of Chris Mason Parker – Tourism Seychelles
Mahé, Inner Islands (Merkez Adalar)
Mahé Adası, Seyşel Adaları’nın en büyük adası ve giriş noktası. Ülke nüfusunun % 86’sı bu adada yaşıyor. Mahé Adası’ndaki başkent Victoria, ismini Kraliçe Victoria’dan alıyor. Dünyanın en küçük başkenti sayılabilecek Victoria’da Seyşeller’e özel lezzetleri tatmak isterseniz, misket limonu suyu (taze sıkılmış misket limonu, tuz, şeker), hindistancevizi kokteyli, ekmek ağacı meyvesi (bu meyveyi bir kez deneyenlerin Seyşeller’e mutlaka tekrar geleceğine inanılıyor) deneyebilirsiniz.

Seyşeller – Victoria, Mahé Adası
Moyenne Adası, Inner islands (Merkez Adalar)
Mahé’nin doğusundan yaklaşık 30 dakikalık mesafedeki Ste Anne Marine Millî Parkı’nın içinde yer alan Moyenne Adası, insan izine pek rastlayamayacağınız ender yerlerden biri. Doğallığıyla herkesi kendine hayran bırakan Moyenne Adası, Seyşeller’in insanlar ayak basmadan önce nasıl bir yer olduğunu merak edenler için tam bir biçilmiş kaftan.
Adanın ibret veren bir hikâyesi var. Şöyle ki; gazete editörü Brendon Grimshaw, adayı 1962 yılında Philippe Georges’dan £ 8.000 karşılığında satın aldı. Rene Lafortin isminde bir yerliyle birlikte adada yaşamaya başladı. Brendon ve Rene 39 yıl boyunca adada kendi elleriyle 16.000 ağaç dikti, yaklaşık 5 km yol inşa etti.
Brendon Grimshaw 1996’da kendisi ve ada hakkında Kum Tanesi (A Grain of Sand: The Story of One Man and an Island) adlı bir kitap yazdı. 2009 yılında Grimshaw ve ada hakkında aynı isimli bir belgesel yapıldı.
2007’de Rene Lafortin öldü. Brendon adada Robinson Crusoe gibi yaşamaya devam etti.
Brendon yaşadığı süre içinde adaya 2.000 yeni kuş türü ve nesli tükenmek üzere olan yüzden fazla dev kaplumbağayı çekti. Brendon’un çabası sayesinde ada günümüzde Seyşeller faunasının üçte ikisine ev sahipliği yapıyor.
Bir Suudi Arabistan prensi, Brendon Grimshaw’a ada için 50 milyon dolar teklif etti. Ancak Brendon bu teklifi kibarca reddetti.

Moyenne Adası
Adaya gelir gelmez burada yalnız olduğunuzu hissediyorsunuz. Sessizliği sadece deniz dalgaları ve çok çeşitli kuş sesleri bozuyor, tabii buna bozmak denirse… Adada serbest dolaşan dev kaplumbağalar dışında yolculuğunuza eşlik eden kimse olmuyor. Vahşi bir orman yolundan ve yamaçlardan inip eşsiz kumsala varıyorsunuz. Ağaçların arasından süzülen güneş ışıklarıyla süslenen deniz, gözünüze son derece davetkâr ve ilham verici gözüküyor.

Moyenne Adası
Seyşeller turunuz sırasında Ste Anne Deniz Millî Parkı’nın turkuaz mavisi sularında şnorkel dalışları yaparak harika anlar geçirebilir, yeryüzünde belki de başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz su altı yaşamını, mercan kayalıklarını, rengârenk endemik türdeki balıkları ve binlerce çeşit deniz canlısını tüplü dalış yaparak izleyebilirsiniz.
Praslin, Inner Islands (Merkez Adalar)
Praslin Adası’na Mahé’den uçak veya hızlı feribotla ulaşım sağlanıyor. Burası Seyşeller’in ikinci büyük ve kalabalık adası. Eğer Praslin Adası’nda olağanüstü plajlardan uzak kalmayı göze alabilirseniz, Vallée de Mai tam bir cennet. UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunan palmiye ormanı, dünyada Lodoicea (deniz hindistancevizi, coco de mer veya çift hindistancevizi) palmiyelerini doğal ortamında görebileceğiniz 3 yerden biri. Coco de mer ve diğer endemik bitkilerle birlikte endemik Seyşeller bülbülü, Seyşeller çalı bülbülü ve nesli tükenmekte olan siyah papağan gibi hayvanlara ev sahipliği yapıyor.

Praslin Adası
Praslin Adası’ndaki Vallée de Mai Ormanı’nda yetişen deniz hindistancevizinin dişi meyvesi, kadın kalçasına benziyor. Erkek ağaçların çiçeklerinin şekliyse dev bir fallusu çağrıştırıyor. Bu nedenle bu ağaçlar efsanelere bile konu olmuş.

Coco de mer – Dişi ve erkek
La Digue, Inner Islands (Merkez Adalar)
Mahé-Praslin-La Digue arasında çalışan ve Praslin’de mola veren hızlı feribotlarla 1,5 saatte Mahé’den La Digue Adası’na gidiliyor. Diğer alternatifiniz de Mahé-Praslin arasında uçak, Praslin-La Digue arasında feribot yolculuğu yapmak olabilir. Ülkenin dördüncü büyük adası olan La Digue’da çok az sayıda motorlu taşıt var. Ziyaretçiler çoğunlukla bisiklet kullanıyor. Toplu taşıma için de eskiden kullanılan öküz arabaları yerini elektrikli buggy’lere (büyük golf arabası gibi düşünebilirsiniz) bırakmış durumda. Eğer sakinlik ve yavaş bir hayat arıyorsanız, La Digue tam size göre.

Seyşeller – La Digue Adası
Silhouette, Inner Islands (Merkez Adalar)
Inner islands içinde yer alan Silhouette, Seyşeller’in üçüncü büyük adası. Mahé’nin sadece 20 kilometre batısındaki ada, masmavi okyanusun içinden çarpıcı bir şekilde yükseliyor. En yüksek noktası olan Dauban Dağı 780 metreye ulaşıyor. Palmiye gölgeli plajları ve koylarının üzerinde okyanustan yükselen dik ormanlık dağ zirveleriyle Silhouette gerçekten muhteşem bir kaçış noktası. Tüm ada millî park olarak korunuyor.

Silhouette – Image courtesy of Serge Marizy – Tourism Seychelles
Frégate, Inner Islands (Merkez Adalar)
Seyşeller’de Inner islands içindeki Frégate Adası, Mahé’nin 55 km doğusunda yer alıyor. Adanın en popüler plajı Anse Maquereau. Muhtemelen dünyanın en güzel plajlarından biri olan Anse Maquereau, derin mavi sularla okşanan granitik monolitlerle çevrili.

Anse Victorin , Fregate – Image courtesy of Seychelles Tourism Board – Tourism Seychelles
Bird Island, Outer islands (Dışarıdaki Adalar)
Bird island, Seyşeller’in en kuzeyinde yer alıyor. Burası tamamen özel bir ada. Ancak doğal harikaların tadını çıkarmak için süper zengin olmanıza gerek yok. Çünkü Kuş Adası ülkenin en uygun fiyatlı özel adalarından biri.
Eğer kuşlara meraklıysanız, adada dürbüne bile ihtiyacınız olmadan çok çeşitli kırlangıç görebilirsiniz. Aynı zamanda dev kaplumbağalarla da tanışabiliyorsunuz. Hatta eğer şanslıysanız, hawksbill ve yeşil kaplumbağaların sahilde yuva yapmalarını bile izleyebilirsiniz.
Alphonse Island, Outer islands (Dışarıdaki Adalar)
Alphonse Grubu’nun (Outer islands yani dış adaların üçlüsü olarak bilinen Alphonse, St. François ve Bijoutier adaları) bir parçası olan Alphonse Adası, Mahé’nin yaklaşık 400 km güneyinde yer alan bir mercan adası.
Eğer Seyşeller gezinizde ıssız bir ada görmek istiyorsanız, o ada burası olacaktır. Özellikle tüplü dalış meraklıları bu özel mülkiyeti ziyaret ediyor.
Denis Adası, Outer islands (Dışarıdaki Adalar)
Denis Adası özel bir mülk. Burası sıcak tropik suların, beyaz bir kum plajıyla sessizce kucaklaştığı bir yer. Ada, dev kaplumbağalara ve muhteşem kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.
Aldabra Atolü, Outer islands (Dışarıdaki Adalar)
Aldabra Atolü, 4 adadan oluşan bir mercan atolü. Ancak burası diğer adalardan farklı olarak ziyarete açık değil. Gelmek isteyenlerin önce Seychelles Island Foundation (SIF) tarafından özel izin alması gerekiyor. İzin alan kişiler için ayda 2 tekne var. Mahé’den kalkan teknelerle 1.000 km yol katederek Aldabra’ya varıyorsunuz. Bir diğer yolsa (en iyi opsiyon) IDC (Island Development Company) tarafından organize edilen Mahé-Assumption uçuşları. Assumption’a geldikten sonra yaklaşık 40 km uzağındaki Aldabra’ya teknelerle gidebiliyorsunuz.
Aldabra Atolü, dünyanın ikinci büyük mercan atolü olmasının yanı sıra en yüksek mercan atolü olmasıyla de biliniyor. Aldabra’da 307 tür hayvan ve bitki yaşıyor. Bunlar arasındaki en belirgin kara faunası içinde dev kaplumbağalar ve sürüngenler görülüyor. Aldabra Atolü, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.

Aldabra – Image courtesy of Chris Mason Parker – Tourism Seychelles
Aldabra’ya geldiğinizde sadece belli bölgelerine girmenize izin var. Buralara SIF yetkilileriyle girmeniz gerekiyor.
Bir diğer önemli konu da Aldabra’da konaklama yeri olmaması. Assumption’dan ya da Mahé’den sizi alan teknelerde kalmanız gerekiyor. Bu tekneler Silhouette Cruises, Mason’s Travel, Creole Travel, Silversea, Caledonia, Ponant şirketlerine ait.
Bütün bu zorlukların yanında Aldabra’yı ziyaret etmenin maliyeti de oldukça yüksek. Şu anki ücret günlük USD 240. Buna bir de yüksek ulaşım ücretini eklerseniz, cebinizi yakmaya hazırlıklı olmanız gerektiğini göreceksiniz.
Seyşeller dünya üzerindeki eşsiz cennetlerden biri. Eğer kendinizi hayatın yavaş akışına teslim etmek, güler yüzlü insanlarla unutulmaz bir tatil geçirmek, üst sınıf restoranlarda yemek yemek ve üst sınıf otellerde konaklamak istiyorsanız; Seyşeller sizin ülkeniz olacaktır.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Yaprağım harika bir çalışma yapmışsın. Böyle güzellikleri bizlere gösterdin. Ellerine, emeğine sağlık. Bayıldım. Ne mutlu sana ki bu muhteşem yerleri gördün, gezdin.
Çok sağol annem. Ben de gerçekten çok beğendim Seyşeller’i. İyi ki gitmişim.
Kiymetli anam toprağının kızı; öncelikle eline sağlık. Bilgi paylaşan güzel insandır demiş atalar. Sayende daha geniş bilgiye sahip oldum. Rabbim sağlık versin. Annenize sevgi ve saygı size kolayliklar diliyorum.
Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Anneciğinize ve topraklarına da duacıyım. Annem adına da çok teşekkür ederim. Sevgiler
Teşekkürler,gidemesek bile sayenizde görmüş olduk.
Çok teşekkür ederim. Umarım bir gün siz de gidersiniz :-)