Saint Martin (St. Martin, Felemenkçe: Sint Maarten), Karayip Denizi’nin kuzeydoğusundaki Leeward Adaları’nın bir parçası. Tropik adanın enteresanlığı ise Hollanda Krallığı ile Fransa arasında ikiye bölünmüş olması. Fransa tarafı olan kuzeye Saint Martin, Hollanda tarafı olan güneye Sint Maarten deniliyor. Adanın bir diğer enteresanlığıysa uçaklar inerken neredeyse iniş takımına değebileceğiniz kadar yakınınızdan geçmeleri. Hatta sırf zıplayarak uçağın lastiklerine neredeyse elleri değen fotoğraflar çekip sosyal medyada paylaşmak için bile St. Martin’e gidenler var.
Saint Martin / Sint Maarten 35 km²’lik küçük ve sevimli bir ada. “Arkadaş canlısı ada” olarak anılıyor. Adada tüplü dalış yapıp derin mavilikleri keşfedebiliyorsunuz. Ayrıca Soualiga Sky Explorer, Flying Dutchman, Schooner Ride ve Sentry Hill Zip Line gibi sıra dışı aktiviteler yapabiliyorsunuz. Soualiga Sky Explorer’da telesiyejlerde 25 dakikalık bir yolculuk yaparak 341 metre yükseklikteki Sentry Tepesi’ne çıkıp komşu adaları (Saba, St. Eustatius, St. Barts ve Anguilla) izleyebiliyorsunuz. Transfer istasyonunda oryantasyonunuzdan sonra güvenlik ekipmanınızı kuşanıp ikinci telesiyejle Sentry Hill’in en yüksek noktasına varıyorsunuz. Burada dünyanın en dik zip line hattı olduğu söylenen The Flying Dutchman ile dağdan aşağı uçuyorsunuz.
Adanın tarihsel süreci 3.500 yıl önceye dayansa da herkesin bildiği tarihi sömürge dönemiyle yani Kristof Kolomb ile başlamış. 1493 yılında adaya ayak basan Kolomb, geldiği gün olan 11 Kasım gününün aynı zamanda Tourslu Aziz Martin (Fransa’nın Tours şehrinde doğan St. Martin) günü olması sebebiyle adaya St. Martin ismini vermiş.

Philipsburg rengârenk binalarla dolu
Saint Martin / Sint Maarten’e nasıl gidilir?
İçindekiler
Türkiye’den Saint Martin / Sint Maarten’e direkt uçuş yok. En az 2 aktarmalı uçuşlarla yaklaşık 17 saatte Hollanda kısmındaki Princess Juliana Uluslararası Havalimanı’na gidiliyor.
Eğer Saint Martin / Sint Maarten’e cruise gemisi turu ile gelirseniz, adanın Hollanda kısmının başkenti olan Phillipsburg’a iniyorsunuz. Gemiden çıkmanızla birlikte Karayip tarzında şirin dükkânların bulunduğu genişçe bir alan sizi karşılıyor. Buradan binebileceğiniz araçlarla ada turu yapma imkânına sahip olabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey, araçların sizi saatinde gemiye yetiştirmeleri konusunda özenli olmalarıdır.
Saint Martin / Sint Maarten’de hava sıcaklığı yıl boyunca 20-32 °C arasında seyrediyor. Ziyaret etmek için en iyi zaman mayıs-haziran veya kasım-aralık ayları. Haziran-kasım ayları arasında sürekli olmasa da yağmur görülüyor. Yağmur sezonu aynı zamanda Atlantik kasırga sezonuna denk geliyor. Zaten ada zaman zaman kasırgalar tarafından yerle bir olmuş.
Saint Martin / Sint Maarten’e vize almak gerekiyor mu?
Gri (Görev), Kırmızı (Diplomatik) ve Yeşil (Hususi) pasaport hamilleri 90 günden az kalacak şekilde vizeden muaf. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizeye tabi. Ancak vize durumu biraz karışık. Şöyle ki: Vize konusu Fransız ve Hollanda bölgesi için ayrı ayrı değerlendiriliyor. Ancak her iki durumda da Umuma Mahsus Pasaport sahiplerinin vize alması gerekiyor. Eğer adaya bir cruise gemisi ile gidiliyorsa, vize gemi tarafından alınacağı için bir işlem yapılması gerekmiyor.

Saint Martin / Sint Maarten
Hollanda Bölgesi Vize Şartları:
- Geçerli ve seyahat süresini kapsayan bir Schengen vizesine sahip olan olanlar,
- ABD, Kanada, İngiltere, İrlanda, İsviçre veya herhangi bir Schengen ülkesi oturumuna sahip olanlar,
- St Maarten Fransız bölgesinden oturum sahibi olanlar,
- St Eustatius, Saba ve Bonaire gibi Hollanda Krallığı Antilleri’nden herhangi birinde oturum iznine sahip olanlar,
vizeden muaf. Onun haricindeki kişilerin Schengen vizesi alması gerekiyor. Vize Hollanda Konsolosluğu’ndan alınabiliyor.
Fransa Bölgesi Vize Şartları:
- Fransa’nın DOM/ROM bölgesinde bulunan Saint Martin için Fransa Konsolosluğu’na St. Martin’e özel bir vize başvurusu yapılması gerekiyor. Schengen vizesi kabul edilmiyor.
Ancak bunun yanında adada sınır yok. Adaya ilk girdikten sonra iki tarafta da sıkıntısız gezebiliyorsunuz.
Saint Martin’de / Sint Maarten’de gezilecek yerler listesi
Ada aslında iki ülkenin paylaştığı bir pasta gibi. Kuzey kısmı (Saint Martin) Fransa’nın, güney kısmı (Sint Maarten) de Hollanda’nın bir parçası. Tamamını 5-6 saatte rahatlıkla gezebiliyorsunuz. Bu eğlenceli ve renkli ada, bir çok beach party’nin düzenlendiği plajlara sahip.

Saint Martin / Sint Maarten Harita Kaynak:Wikipedia (CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=558729)
Yol üzerinde bir dikilitaş ve yanında bayraklar görürseniz, bu Fransa ile Hollanda arasındaki sınırdan geçtiğinizi gösteriyor. Her iki ülke de adanın turizme açılması ile birlikte sınırları kaldırmış ve serbest geçiş imkânı sağlıyorlar. Fransa kısmında doğan St. Martin sakinleri, Fransa pasaportuna sahip olup Euro kullanıyorlar ama adada en çok kullanılan para birimi Amerikan Doları. Hollanda Krallığı’na bağlı olan güney kısımda ise yerel para birimi olan Hollanda Antilleri Guldeni kullanılıyor ama Amerikan Doları da her yerde geçerli.
Philipsburg
Adanın Hollanda kısmındaki yani güney bölgesindeki başkent Philipsburg’u gezmeden adadan ayrılmak aklınızdan bile geçmesin. Buranın gece hayatı da Fransa bölümüne kıyasla oldukça hareketli. Front Street üzerindeki mağazalar, adaya ait romların satıldığı dükkânlar, kuyumcular, marka saatler satan dükkânlar, hediyelik eşya dükkânları şehre renk katıyor. En çok dikkatinizi çekecek yapı da tepesinde bir ananas olan Court House yani Adliye Binası.

Philipsburg – Court House
Emilio Wilson Müzesi
Emilio Wilson Müzesi, köleliğin içinde doğan Trace Wilson ve onun soyundan gelen Emilio Wilson’ın hayat hikâyesini anlatıyor. Müzede adaya “Arkadaş Canlısı Ada” lakabını kazandıran âdetler, gelenekler, yaşam tarzı hakkında bilgiler ediniyorsunuz.
Maho Plajı
Aslında adanın en büyük aktivitelerinden birisi, Princess Juliana Havalimanı’nın hemen önündeki Maho Plajı’na gidip denizden uçakların inişini izlemek. Uçaklar piste inerken kumsalın üzerinden o kadar yakın geçiyorlar ki sanki sıçrasanız uçağın tekerlerine dokunabilirsiniz. Hatta plajın hemen yanında bulunan Sunset Bar’da bir sörf tahtası üzerinde uçakların varış saatlerini bile görebilirsiniz. Belki de dünyada bir timetable (tarife) olarak kullanılan tek sörf tahtası da budur, kim bilir?

Saint Martin / Sint Maarten – Maho Beach’teki sörf tahtasında uçak iniş saatleri yazıyor
…ve tabii ki ardı ardı inen irili ufaklı uçaklar size gerçekten eğlenceli vakitler yaşatıyor. Özellikle öğleden sonra büyük uçakların varış saatine denk geldiğinizde keyfinizin daha çok artacağına emin olabilirsiniz. Cep telefonuna indireceğiniz flight radar uygulaması sayesinde uçakların inişlerini takip etmek sureti ile videolarını ve fotoğraflarını en güzel açıdan çekme şansına sahip olabilirsiniz. Bu adanın olmazsa olmazı, bu havalimanının hemen başındaki Maho Beach’te uçakların inişini izlemektir.

Maho Beach
Mullet Koyu
Sörf ile ilgileniyor ve gün batımını izlemeyi seviyorsanız sizin için en güzel yer Mullet Koyu olacaktır. Burada sörf yapabilir, eşsiz gün batımını izleyerek güne veda edebilirsiniz.
Marigot
Fransa sınırlarındaki St. Martin’in başkenti olan Marigot, çok sayıda kafe, restoran ve Paris rüzgârı estiren butiklerle çevrili caddelere ev sahipliği yapıyor. Pazar günleri hariç her gün açık olan Marigot Market, çoğunlukla adaya özgü hediyelik eşyalarınızı alabileceğiniz güzel bir yer. Burada St. Martin’deki en büyük tarihi anıt olan Fort St. Louis’e gidebilirsiniz. Bu bölgede Grand Case Havalimanı var. Ancak adanın ikinci havalimanı olmasına rağmen küçük olması sebebiyle daha az popüler.

Marigot, Saint Martin / Sint Maarten Kaynak:Wikipedia (By Zerokarma, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3829615)
Orient Koyu
Adanın Fransa tarafındaki Orient Koyu, eşsiz güzellikteki plajlara ev sahipliği yapıyor. Özellikle Bikini Beach, denize girmek için turistlerin en çok tercih ettiği yerlerden birisi.

Orient Bay, Saint Martin / Sint Maarten Kaynak:Wikipedia (By Clavius66 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22528944)
Loterie Çiftliği
Loterie Çiftliği özelliklere aileler için harika açık hava aktiviteleri yapılabilecek bir yer. Tarihi 1773 yılına dayanan bu şeker plantasyonu, 1995 kasırgasının ardından çiftliğe dönüştürülmüş. Arazide yürüyüş, zipline yapabilir, kafesinde havuz kenarında dinlenebilirsiniz.
Friar’s Bay
Marigot’un kuzeyinde bulunan Friar ya da diğer bir adıyla Ansedes Pères, daha çok çocuklu ailelere hitap eden küçük ve korunaklı bir plaj. Plajda adada ve çevresindeki ülkelerde nam salan Friar’s Bay Plaj Café ve Kali’s Plaj Barı var.
Saint Martin / Sint Maarten keyifli bir ada. Sizin de bir gün keşfetmeniz dileğiyle…
Tebrikler , çok bilgilendirici bir yazı olmuş
Teşekkürler. Beğenmenize sevindim.
san martin iş seyahatimiz olacak orada bize ispanyolca ve ingilizce konuşan türkçe tercümanlık yapacak birisine ihtiyacımız var
Bu konuda bilgim yok maalesef.
Merhaba çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkür ederiz. Sint Maarten e seyahat planlıyoruz. Uçuş Paris aktarmalı ve dönüşte 1 gün de Paris te kalmayı planlıyoruz. Vizeyi Hollanda üzerinden mi almalıyız? Biraz kafamız karıştı.
Sağolun güzel yorumunuz için. Yazımdan faydalanmanıza sevindim.
Çok hassas bir konu olduğu için sizi yanlış yönlendirmek istemem. Bu nedenle bir vize danışmanlık merkezine sormanızı önereceğim. Ancak dönüşe göre değil, ilk gittiğiniz yere göre vize almanız gerektiğini düşünüyorum.
Şimdiden iyi yolculuklar dilerim.