Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Ordu iline bağlı Ünye ilçesinin tarihi milattan önceye kadar dayanıyor. Tarih boyunca birçok milletin hâkimiyetine giren, sonradan balıkçıların gelip yerleştiği Ünye; günümüzde köklü mirası, mesire yerleri ve plajlarıyla dikkat çekiyor.

Ordu Valiliği’nin 4 mevsim Ordu projesinin Yaz ayağı için bloggerlar olarak Ordu’ya davet edildik. Ünye Belediyesi’nin işbirliğiyle de 1 günümüzü Ordu‘nun güzel ilçesi Ünye’ye ayırdık. Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Eren buranın kültürel mirasını ortaya çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak için belediye olarak bilinçli bir çalışma içine girdiklerine dikkat çekti. Gezginler olarak bizi de çok güzel ağırladı.

Ünye

Gezginler Ünye’de

Ünye’de gezilecek yerler listesi

Günümüze Ünye Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde kahvaltıyla başladık. Diyebilirim ki burada nasıl bir gün geçireceğimizi bu kahvaltı sayesinde zaten anlamıştık.

Ünye’de gezginler

Ünye Belediyesi Müze Evi

Ardından gezimize damgasını vuracak olan Ünye Belediyesi Müze Evi’ne gittik. Kaptan Evi olarak bilinen bu köşk bir kültürel miras müzesi.

Ünye Belediyesi Müze Evi (Kaptan Evi)

Kaptan Server Bey’in yaşadığı bu evin girişinde Ünye’nin ilk deniz feneri var. Ev 1760 yılında klasik Osmanlı mimarisiyle yapılmış. Buranın estetik olarak güzel olmasının yanında çok başka özellikleri de var: Burası bir yaşayan müze.

Kaptan Evi

Müze Evi dededen, atadan gelen kültürel değerlerimizi yaşatmak, bizden önce yaşamış olan kuşakların hayatlarını daha iyi kavramak ve tarihsel bir yolculuk yapmak için tasarlanmış. Daha müzeye girmeden oynadığımız atadan kalma yöresel çocuk oyunlarıysa karşı takımı yenince bizi daha bi’ keyiflendirdiler.

Kaptan Evi

Müzede bölgeye özgü kültürel ögeleri canlı olarak deneyimleme fırsatı var. Müzenin giriş katında gölge oyunları yani Hacivat-Karagöz gösterisi izleniyor. Ayrıca ebru sanatını ve ıhlamur baskıyı bizzat deneyimlemek mümkün. Hem Hacivat-Karagöz gösterisi hem de ebru sanatı, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alıyor.

Kaptan Evi

Müzenin ikinci katında kaptanın odası, mutfak, baş oda gibi odalar mevcut. Asıl etkileyici olansa burada anlatılan hikâyeler.

Kaptan Evi

Evet, müze hikâyelerle dolu. Müzenin kendisi hikâyeleri kulaklara fısıldarken sanat tarihi eğitimi olan müze görevlileri de duruma katkı sağlıyorlar tabii. Bize hikâyeleri aktaran İhsan Akbulut sohbet arasında deyimlerimizin nerelerden geldiğinden de bahsetti. Mesela evlerdeki şömineleri alevlendirmek için körük kullanılması dilimize “yangına körükle gitmek” olarak yansımış. Evlerde sohbet öyle derinleşiyor ve öyle uzuyormuş ki bu sırada “mangalda kül bırakılmıyormuş”. Sabaha kadar oturup bıkmadan dinleyebileceğim hikâyeler arasında daha neler var neler…

Ünye

Kaptan Evi

Ünye Kalesi

İstemeden de olsa Müze Evi’nden ayrılıp Ünye Kalesi’ne doğru yola çıktık. Ünye’ye 7 km uzaklıktaki kale, M.Ö 250 yıllarında Pers kökenli Pontus Hükümdarı II. Midradates zamanında yaptırılmış. Kalenin olduğu bölgede eskiden faaliyette olan bir yanardağ varmış. Yanardağ faaliyetini tamamladıktan sonra da kraterlerinin üzerine kale inşa edilmiş. Bölgeyi elinden tutan her uygarlık kaleyi kullanmış ve ilaveler yapmış. Kaledeki kaya mezarlarıysa 6. yüzyılda yapılmış. Kalede dehlizler, kuyular, mağaralar, sur kalıntıları ve uzun tüneller bulunuyor.

Ünye Kalesi

Kaleye tırmanış benim gibi akrofobi yani yükseklik korkusu olan birisi için oldukça zorlu. Yine de yılmayıp çıktığım için çok mutluyum çünkü manzarası efsane. Dönüşte dizlerimin bağı çözüldü, bir süre de titremesi geçmedi ama sonrasında, Vay, ben nasıl da keçilerle yarışır gibi tırmanırmışım, diyerek de böbürlendim.

Ünye Kalesi

Şeyh Yunus Emre Türbesi ve Külliyesi

Kaleden sonra Şeyh Yunus Emre Türbesi ve Külliyesi’ni ziyaret ettik. Anadolu’da yaşayan halk şairinin bir çok yerde makamı olması rağmen tüm kaynaklar mezarının burada olduğunu işaret ediyor. Yunus Emre’nin şiirlerini okuyarak girdiğimiz türbeden oldukça etkilenerek ayrıldık.

İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır?

Ünye

Şeyh Yunus Emre Türbesi ve Külliyesi

Asarkaya Kent Ormanı

Ardından gittiğimiz Asarkaya Kent Ormanı’nda yediğimiz pirzolaların ve köftelerin tadı damağımızda kaldı.

Ünye

Asarkaya Kent Ormanı

Ünye

Asarkaya Kent Ormanı

Ünye Belediyesi Binicilik Tesisleri

Son durağımız Ünye Belediyesi Binicilik Tesisleri oldu. Burada at binerek atların ve doğanın güzelliğine iyice hayran kaldık

Ardından da zip-line yaparak adrenalin seviyemizi arttırdık.

Gezimiz bizi derinden etkiledi, yaşadıklarımızsa anlatmakla bitmez. Ünye Belediyesi’nin resmi sayfasında ve Milliyet gazetesinde yer almak da oldukça güzeldi.

Ünye

Bu gezimizde desteklerini esirmeyen Sn. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu’na, Sn. Ordu İl Kültür Turizm Müdürü Uğur Toparlak’a, Sn. Ünye Belediye Başkan Yrd. Erhan Eren’e ve İlhan Kartal’a, Ordu Valiliği Basın Danışmanı Mustafa Sezer’e, gezinin organizasyonunu yapan Gezginin Ayak İzleri’ne ve katılımcı blogger arkadaşlarıma (Amcaoğlu, Bilinmeyen Rota, Çapulcu Yollarda, Çelebi Alper, Dünya’nın Yerlisi, Geze Geze Türkiye, Geziyorum Öyleyse Varım, Gezgin Kadınlar, Gezgin Kedi, Gezgin Martı, Gezginin Ayak İzleri, Gezmek Güzel, Giyen Bayan, Küçük Dünya, Pustoo Dünya, Seyyahça, Tadında Seyahat, Yoldaki ve Zaferin Seyir Defteri) özel teşekkürlerimle.

Keşfetmeniz dileğiyle…