Hindistan’ın Rajastan bölgesindeki Jhalawar kenti, tapınakları, sarayları, kaleleri ve dini yerleri ile tanınan bir yerleşim. Mor boyalı bölgeleri nedeniyle halk arasında “Mor Şehir” olarak anılıyor. Şehrin Kolvi Köyü’nde bulunan antik Budist mağaraları, devasa bir Buda figürü ve stupaları ile turistleri kendine çekiyor. UNESCO Dünya Mirası listesindeki Gagron Kalesi gibi yapılarsa tarihe tanıklık etmek isteyenlere kapılarını açıyor.

Gagron Kalesi

Şehir 1838’de kurulmuş. İsmini de kurucusu Jhala Zalim Singh’den almış.

Rata Devi Mandir

Jhalawar’da gezilecek yerler listesi

Burada tapınaklar, saraylar, kaleler ve dini yerler var.

Madan Mohan Tapınağı

Garh Sarayı

Şehrin kalbinde yer alan ve halk arasında Garh Sarayı olarak bilinen Jhalawar Kalesi, Maharaja Madan Singh tarafından M.S 1838-1854 yılları arasında yapılmış. Sarayda Zanan Khana’nın duvarlarındaki muhteşem duvar resimleri ve aynalar dikkat çekiyor.

Jhalawar

Garh Sarayı Kota

Jhalrapatan

Şehrin yaklaşık 7 km dışında yer alan Jhalrapatan, Rajputana Kralları tarafından inşa edilen bazı muhteşem Orta Çağ tapınaklarına ev sahipliği yapıyor ve ‘Tapınak Çanları Şehri’ olarak biliniyor.

Surlarla çevrili şehir, M.S 1796’da Jhala Zalim Singh tarafından inşa edilmiş. En önemli yapıları arasında 10. yüzyıla tarihlenen ve güzel heykellerle tamamlanan Güneş Tapınağı (Padma Nabh Tapınağı), 11. yüzyıla tarihlenen, heykelleri ve anıtlarıyla dikkat çeken Shantinath Jain Tapınağı, M.S 1796’da Raja Zalim Singh tarafından kurulan Shri Dwarkadhish Tapınağı ve Jhalawar – Jhalrapatan yolu üzerinde bulunan Navlakha Kalesi sayılabilir.

Shantinath Jain Tapınağı

Bhimsagar Dam

Bhimsagar Barajı, şehir merkezine 24 km uzaklıkta yer alıyor. Burası aile piknikleri için güzel bir yer.

Jhalawar

Bhimsagar Dam

Devlet Müzesi (Government Museum)

1915 yılında kurulan Devlet Müzesi, Jhalawar ve çevresinin tarihini yansıtıyor.

Jhalawar

Devlet Müzesi (Government Museum)

Bhawani Natya Sthala

Bhawani Natya Sthala, 1921 yılında Mihrace Bhawani Singh tarafından sanat, tiyatro ve kültürü tanıtmak için inşa edilmiş.

Gagron Fort

Gagron Kalesi, Rajput mimarisinin bir şaheseri kabul ediliyor. 12. yüzyılda Ahu Nehri ile Kali Sindh Nehri’nin birleştiği yerde Bijaldev tarafından yaptırılmış. Kalenin üç tarafı su ile dördüncü tarafı bir hendekle çevrili. Bu nedenle de Su Kalesi olarak anılıyor. Gagron Kalesi 2013 yılında Racastan Tepe Kaleleri’nin bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak listelendi.

Jhalawar

Gagron Fort

Kalenin dışında bir müze, Sufi Aziz Mitthe Şah Türbesi, Aziz Kabir’in çağdaşı olan Aziz Pipa’ya adanan bir manastır yer alıyor.

Chandrabhaga Tapınağı

Chandrabhaga Tapınağı, eski Jhalawar yerleşiminin hemen dışında, Chandrabhaga Nehri’nin kıyısında yer alıyor. Tapınak kompleksinde 7. yüzyıla tarihlenen tapınaklar var. Chandramoulishwar Mahadeo Tapınağı; oyulmuş sütunları, kemerli kapıları ve mükemmel işçiliği ile döneminin mimarisine ışık tutuyor.

Chandrabhaga Tapınağı

Kolvi Mağaraları

Kholve Mağaraları (Kolvi Mağaraları), Jhalawar şehrinin Kolvi Köyü’nde bulunuyor. Mağaralarda stupalar (Budist tapınak), chaitya (kutsal alan), dev Buda heykelleri dikkat çekiyor.

Hindistan‘da çok yere gittim. Özellikle de Rajasthan eyaletinden çok etkilendim. Ancak Jhalawar için aynı hisleri paylaştığımı söyleyemeyeceğim. Burası beni Hindistan’da hayal kırıklığına uğratan tek yer oldu. Özellikle UNESCO Dünya Mirası listesindeki Gagron Kalesi’nin gördüğüm en bakımsız UNESCO yapısı olduğunu söylemeliyim. Çok yazık…