Antik ören yerlerini siz de benim gibi sever, merak ve hayranlıkla gezer misiniz? O zaman Milas’taki Beçin Kalesi, benim kadar sizi de etkisi altına alacaktır. Belki burada antik ören yerlerinin çekici mermer yapılarını, heykellerini, mozaiklerini bulamayacaksınız. Belki büyük çoğunluğu kırma taşlarla inşa edilen yapılar gözünüze yeterince albenili gözükmeyecek. Ancak bu mütevazı görüntünün ardında aynı tepedeki konumu gibi heybetli duran, küçük de olsa bir beyliğe başkentlik etmiş olmanın gururunu taşıyan bir kent ile tanışacaksınız. O zaman buyrun, Menteşeoğulları Beyliği’nin başkenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunan Beçin nasıl bir yermiş bakalım.

Beçin

İç Kale’den manzara

Beçin Kalesi aslında bir kale değil, bir kale-kent. Beçin’deki en eski kalıntılar Arkaik döneme kadar uzanıyor. İlk parlak dönemini Arkaik dönemde yaşayan Beçin uzun bir aradan sonra bir Türk Beyliği olan Menteşeoğulları ile ikinci bir parlak dönem daha yaşamış. 13. yüzyılda bölgeyi egemenlikleri altına alan Menteşeoğulları Türkleri önce Milas’ı merkez olarak seçmiş. Ancak daha sonra savunmasının kolay olması nedeniyle yönetim merkezini Beçin’e taşımışlar.

Tacettin Ahmet Gazi’nin yönetimi boyunca beyliğin başkentliğini yapan Beçin 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmış. Merkez de Balat’a (Milet) taşınmış. 1402’de Timur’un hâkimiyetine geçmiş. Timur da bu bölgeyi tekrar Menteşe Beyliği’ne vermiş. Daha sonra 1425’te II. Murat zamanında Menteşe Bölgesi tümüyle Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğine geçmiş. Osmanlı döneminde çok fazla gelişim gösteremeyen bölgenin nüfusu giderek azalmış. 17. yüzyıl başındaki Celali isyanları esnasında kent sakinleri tamamıyla İç Kale’ye çekilmiş. 1950’li yıllardan sonra kale içinde oturan son aileler de Beçin’i terk etmiş.

İç Kale – Hamam

Beçin Kalesi’nde gezilecek yerler listesi

Muğla‘nın Milas ilçesindeki Beçin’de günümüze ulaşan yapı kalıntıları Milas Ovası’na bakan iç kalede, surlarla çevrili dış kalede, surların dışında güneydeki Kepez ve Siğmen mevkilerinde yoğunlaşıyor.

Beçin bence hak ettiği değeri henüz bulmamış bir antik alan. Oysa öyle muhteşem bir konumu, öyle muhteşem bir manzarası, öyle muhteşem yapıları var ki burayı ilk gördüğünüzde neden daha önce gelmediğinize hayıflanıyorsunuz. Ben de geç de olsa Milas’ı ve zenginliklerini keşfetmeye karar verdiğimde Ibex Adventure Club ailesi ile yola çıktım. Sıkı bir gezgin ve Milas’ın burnunun dibinde yaşayan bir tarih sevdalısı olarak daha önce buralara gitmediğim için de hafiften utanç duyduğumu söylemeliyim. Bu kadar değerli bir ilçe, bu kadar değerli bir alan, meğer ne kadar uzun süre sessiz kalmış köşesinde. Neyse, hayatta hiçbir zaman, hiçbir şey için geç değil. O zaman şimdi gelin Beçin Kalesi’ni hep birlikte gezelim.

İç Kale – Sarnıç

İç Kale

Kayalık bir tepe üzerinde yer alan İç Kale’nin surları oldukça sağlam. Bu surlardan nefis bir manzara izliyorsunuz.

İç Kale

1 No’lu Anonim Türbe

15. veya 16. yüzyılda yapıldığı sanılan türbenin önündeki ağaca bağlanan çok sayıda dilek çaputu görüyorsunuz.

Beçin

1 No’lu Anonim Türbe

Büyük Hamam

Beçin’de varlığı bilinen 5 hamamdan en büyüğü.

Zaviye

Yapının İbn Batuta’nın Beçin’de varlığından söz ettiği çok sayıda zaviyeden biri olduğu sanılıyor.

Mültezim Evi ve Sofuhane

Bu iki yapı 1610 yılında meydana geldiği sanılan yangında tahrip olmuş. Kazı çalışmalarında burada 60.000 Osmanlı akçesi ve 850’ye yakın Avrupa kökenli paradan oluşan bir define ele geçirilmiş.

Mültezim Evi ve Sofuhane

2 No’lu Anonim Türbe

Türbenin 14. yüzyılda yapıldığı sanılıyor.

II No’lu Anonim Türbe

3 No’lu Anonim Türbe

Türbenin 15. yüzyılda yapıldığı sanılıyor.

Orhan Camii

Caminin 14. yüzyılda yapıldığı, bir yangında tahrip olduğu sanılıyor.

Beçin

Orhan Camii

Hankâh

14. yüzyılda Ahmet Gazi tarafından yapıldığı sanılıyor.

Ahmet Gazi Medresesi

Beçin Kalesi’nde günümüze ulaşabilen tek inşa kitabesine sahip olan yapı 1375 yılında Menteşe Beyi Ahmet Gazi tarafından yaptırılmış.

Ahmet Gazi Medresesi

Ahmet Gazi Medresesi

Bey Konağı

15. yüzyılda yapıldığı sanılıyor.

Bey Konağı

Bey Hamamı

15. yüzyılda yapıldığı sanılıyor.

Beçin

Beçin Kalesi – Bey Hamamı

Kubbeli Çeşme

Bu çeşme diğer çeşmeleri ve İç Kale’deki sarnıcı besliyormuş.

Kubbeli Çeşme

Kızıl Han

Bir han olarak kullanılan binanın 15. yüzyılda yapıldığı sanılıyor.

Beçin

Kızıl Han

Bizans Şapeli

13. yüzyılda yapıldığı sanılıyor.

Seymenlik Zaviyesi

Toplantı (Sohbet Odası), Mutfak, Hamam, Han ve Mescit’ten oluşan bir yapı topluluğu.

Beçin Kalesi – Seymenlik Zaviyesi

Orman Tekkesi

15. yüzyılda yapıldığı sanılıyor.

Üçgöz Hanı

Yapının han olarak kullanıldığı sanılıyor.

Beçin

Üçgöz Hanı

Menteşe Mezarlığı

Menteşe dönemi mezar taşları burmalı köşe sütunçeleri ve palmet şeklindeki tepelikleri ile dikkat çekiyor.

Beçin Kalesi – Menteşe Mezarlığı

Yelli Külliyesi

Külliyenin kentin Osmanlı idaresine geçmesinden hemen önce yapıldığı sanılıyor.

Yelli Külliyesi

Karapaşa Medresesi

15. yüzyılda yapıldığı sanılıyor.

Havuz

Havuz Beçin Kalesi’nin en güzel yerlerinden biri. Ardında uzanan Milas manzarası da burayı iyice mistik bir hâle sokuyor.

Havuz

Beçin’de arkeolojik kazılar 12 ay boyunca kesintisiz devam ediyor. Bu özelliğiyle de Beçin pek çok arkeolojik alandan farklılık gösteriyor.

Havuz bölgesinden Milas manzarası

Eşsiz tarihi değerimiz Beçin Kalesi sizi de çok etkileyecektir.

Keşfetmeniz dileğiyle…