Magnesia Antik Kenti, Aydın’ın Germencik ilçesinin Tekin Köyü’nde bulunuyor. Magnesia ya da Magnesia Ad Maeandrum; matematiğin, geometrinin, fiziğin, mimarlığın, insan becerisinin zirveye çıktığı bir antik şehir. Magnesia’da bulunan 30.000 kişilik stadyum dünyanın en iyi korunan antik stadyumları arasında sayılıyor. Artemis Leukopheyene Tapınağı ise tanrıça onuruna yapılan en estetik tapınaklardan biri olarak kabul ediliyor.

Efsaneye göre burası Apollon’un nedeni bilinmeyen bir kehaneti üzerine ana yurtları Thessalia’dan Anadolu’ya gelen ilk Helen halkı Magnetler tarafından kurulmuş. Şehri kurduktan sonra 80 yıl boyunca ikinci bir işaret bekleyen Magnetler’e ana vatanlarına dönemeyecekleri söylenince Leukippos başa geçerek halkını Anadolu’ya götürmeye karar vermiş. Maeandrum Nehri’nin denize döküldüğü yerde karaya çıkan Magnetler, Mandrolytia’ya yönlenmiş. Bu arada Mandrolytos’un kızı Leukippos’a âşık olmuş. Mandrolytos da kentinin kapılarını açarak Magnetler’in girmesine izin vermiş. Kentin ismi de Magnesia olarak değiştirilmiş.

Efsaneleri geçip tarihe gelirsek… İlk kurulan Palaimagnesia kentinin yeri hâlâ bilinmiyor. M.Ö 680-652 arasında Lidya Kralı Gyges tarafından alınmış. M.Ö 657’de Kimmerler tarafından yıkılmış. Efesliler tarafından yeniden inşa edilmiş. M.Ö 530’larda da Pers egemenliğine girmiş. M.Ö 467-466 yıllarında Pers Kralı 1. Artakserkses burayı Atinalı Komutan Themistokles’e hediye etmiş. O da burayı başkent ilan etmiş. Siz de komutan Themistokles’i 300 Spartalı filminin devamı olan 300: Bir İmparatorluğun Yükselişi filminden hatırlıyor olabilirsiniz.

Magnesia antik kenti M.Ö 399’da terk edilmiş. Menderes Nehri yatağının sürekli değişmesi sonucu oluşan taşkınlar ve Magnetler’in Persler’e karşı surlarla çevrili ve daha güvenli bir kente gereksinim duyması nedeniyle Gümüş Dağı’nın eteklerindeki yeni yerine taşınmış. Burada da 12. yüzyıla kadar kesintisiz iskân görmüş.

Magnesia antik kenti - Magnesia Ad Maeandrum

Magnesia antik kenti nerede? Magnesia antik kentine nasıl gidilir?

Ortaklar-Söke karayolu üzerinde bulunan antik kente özel aracınızla gidebilirsiniz. İzmir-Aydın otoyolu üzerindeki Bodrum-Söke sapağından çıkıp 1,5 km sonra göreceğiniz Magnesia tabelalarını takip etmeniz gerekiyor. Ben Bodrum’dan İzmir’e giderken buraya uğradım. Bodrum-İzmir yolunda Söke’yi geçtikten sonra Magnesia tabelalarını takip ettim.

Magnesia antik kenti’nde gezilecek yerler listesi

Aydın‘ın Germencik ilçesinin Tekin Köyü’ndeki Magnesia antik kenti 1,5 km çapında bir alana yayılıyor. Çok büyük olmamasına rağmen arasından yol geçtiği ve tel örgülerle çevrili olduğu için stadyum alanına aracınızla gitmeniz daha doğru olacaktır. Antik kent biletinizi (müze karta ücretsiz) ana giriş kapısından satın alırsanız stadyuma gittiğinizde görevli size kilitli kapıyı açıyor. Ayrıca antik kentin içinde yürüyüş yolu olmadığından ve zemin toprak olduğundan özellikle kış mevsiminde giderseniz muhakkak bot giymenizi öneririm. Benim botlarım otların arasında yürürken ıslandı. O nedenle sizi uyarmış olayım.

Magnesia antik kenti - Magnesia Ad Maeandrum

Artemis kutsal alanı

Magnesia antik kentine ilk girişte Artemis kutsal alanına giriyorsunuz. Kutsal alanın üç yanı stoalarla çevrili. Alanın doğu tarafında Artemis Tapınağı, tapınağın batısında Artemis Sunağı, Kurban Alanı, Toplantı Alanı yer alıyor.

Magnesia antik kenti - Magnesia Ad Maeandrum

Artemis kutsal alanı

Çerkes Musa Camii

15. yüzyıla tarihlenen caminin önünde de 18. yüzyıla ait bir Çerkez mezarlığı bulunuyor.

Magnesia antik kenti - Magnesia Ad Maeandrum

Çerkes Musa Camii

Artemis Leukopheyene Tapınağı

Magnesia antik kentindeki Artemis Leukopheyene Tapınağı kentin koruyucu tanrıçası Artemis için yapılmış. Antik çağların en büyük mimarı Hermogenes tarafından inşa edilen tapınak tanrıça onuruna yapılan en estetik tapınaklardan birisi.

Magnesia antik kenti

Artemis Leukopheyene Tapınağı

Tiyatro

Magnesia antik kentinin tiyatro yapısı bilinen klasik antik tiyatrolardan farklılık gösteriyor. Dini törenler ve törenleri izleyen seyirciler için yapıldığı sanılıyor.

Latrina

32 kişi kapasitesi olan genel tuvalet alanında iki çeşme, temizlenmek için su kanalları, delikli oturma sıraları, atıkların yapı dışına ulaşmasını sağlayan kanalizasyon sistemi var. Burada insanlar yan yana dizilerek ihtiyaçlarını giderirmiş.

Magnesia Ad Maeandrum

Magnesia antik kenti – Latrina

Kutsal Agora

Artemis Kutsal Alanı Tören Kapısı (Propylon) ile Kutsal Agora’ya bağlanıyor. Burası döneminin en büyük çarşılarından biriymiş.

Magnesia Ad Maeandrum

Magnesia antik kenti – Magnesia Ad Maeandrum – Kutsal Agora

Maeandrum Devlet Agorası

Kutsal Agora’nın ilerisindeki yapıların Halk Meclisi, Kent Meclisi ve Yaşlılar Meclisi olabileceği sanılıyor.

Lethaios Gymnasionu

Gymnasion gençlerin bedensel ve düşünsel yönden eğitildikleri, öğrenim gördükleri okul. Hamam, apodyterion (giyinme ve istirahat bölümü) ve palaestra (beden eğitiminin veya bazı sporların yapıldığı alan) olmak üzere 3 bölümden oluşuyor.

Magnesia Antik Kenti Stadyum

30.000 kişilik stadyum dünyanın en iyi korunan antik stadyumları arasında sayılıyor. Bu stadyumun bir özelliği de içinde kabartmalar yer alan dünyadaki tek antik stadyum olması. Podyum duvarlarında yer alan yaklaşık 150 tane kabartma yarışmacıları, yarışmada verilen ödülleri ve yarışma türlerini betimliyor. Kabartmaların arasında göze çarpan adamotu ise Antik Çağ’ın dopingiymiş. Stadyumda ayrıca kombine bilet sisteminin ve şeref tribünü uygulamasının antik çağlara kadar uzandığına şahit oluyorsunuz. Stadyum nedeniyle Magnesia Antik Kenti, “Yarışlar Kenti” olarak anılıyormuş.

Stadyum

Pist uzunluğu 189 metre olan stadyumun değişik bölümleri var. Proedrie adı verilen bölüm protokole ayrılmış. Değişik antik kentlerden gelenler için ayrılan farklı bölümler var. Meslek gruplarının oturacağı yerler belirlenmiş. Psikolojik rahatsızlıkları olan kişilere ayrı bir bölüm tahsis edilmiş, böylelikle onları sosyal hayattan dışlamamışlar. Aksine özel bir bölümde oyunları izlemelerine olanak tanımışlar. Ayakta izleme bölümü de ayrı.

Stadyum

Magnesia Antik Kenti keşfedilmeyi bekleyen bir cevher. Sizin de keşfetmeniz dileğiyle…