Denizli’nin içinde bulunduğu antik Phrygia (Frigya) bölgesi, antik dönemdeki en önemli liman kentlerini Anadolu’nun içlerine bağlayan geçiş yolu üzerinde bulunuyor. Yün, keten, ipekli kumaşlardan yapılan tekstil ürünleri, bereketli tarım arazilerinde yetiştirilen üzüm ve bu üzümlerden üretilen şarap; Antik Çağ’da tüm dünyaya buradan pazarlanmış. Hâlen Türkiye’nin önemli bağ ve şarapçılık merkezlerinden biri olan Denizli’nin Çal ilçesi, Çal Karası üzüm türünün de ana vatanı. Denizli günümüzde tekstilin başkenti olmasıyla da adını duyuruyor. Bir ünü daha var, o da bayılana kadar öten horozu.
Denizli’de gezilecek yerler listesi
İçindekiler
- 1 Denizli’de gezilecek yerler listesi
- 1.1 Babadağlılar İşhanı
- 1.2 Kaleiçi Çarşısı
- 1.3 Bağbaşı Kent Ormanı ve Bağbaşı Yaylası
- 1.4 Pamukkale Travertenleri
- 1.5 Hierapolis Antik Kenti
- 1.6 Kleopatra Havuzu (Antik Havuz)
- 1.7 Hierapolis Arkeoloji Müzesi
- 1.8 Laodikeia Antik Kenti
- 1.9 Tripolis Antik Kenti (Tripolis ad Maeandrum)
- 1.10 Tabae Antik Kenti
- 1.11 Colossae Antik Kenti
- 1.12 Babadağ
- 1.13 Buldan
- 1.14 Ağlayan Kaya (Yeşildere Şelalesi)
- 1.15 Çal Bağ Yolu
- 1.16 Bekilli
- 1.17 Güney
- 1.18 Güney Şelalesi
- 1.19 Kaklık Mağarası
- 1.20 Keloğlan Mağarası
- 1.21 Acıpayam Kanyonu
- 1.22 Beyağaç Kartal Gölü
- 1.23 Acıgöl (Çardak Gölü)
- 1.24 Işıklı Gölü
- 1.25 Tokalı (Akdağ) Kanyonu
- 1.26 Karahayıt Kaplıcaları ve Kırmızı Su Travertenleri
- 1.27 Honaz Dağı ve Honaz Milli Parkı
- 1.28 Bekilli Deresi
- 1.29 Kefe Yaylası
- 1.30 Denizli Kayak Merkezi (Nikfer Bozdağ Kayak Merkezi)
Denizli gezilecek yerler listesi oldukça kabarık. Şehir içinde Kaleiçi Çarşısı’nı ve Bayram Yeri’ni gezebilirsiniz. Bağbaşı Kent Ormanı’ndan teleferik ile Bağbaşı Yaylası’na çıkabilirsiniz. Kaplıcalara gidip termal sularda şifa bulabilirsiniz. Doğal güzellikler görmek istiyorsanız göllere, mağaralara, şelalelere, kanyonlara gidebilirsiniz. Bıçakları ile ünlü Yatağan ilçesini, leblebisi ile ünlü Serinhisar ilçesini, şarapları ile ünlü Çal, Bekilli, Güney ilçelerini, dokuma ve el sanatları ile ünlü Buldan ilçesini ziyaret edebilirsiniz. Tarihi yer görmek istiyorsanız Hierapolis, Laodikeia, Tripolis, Tabae, Colossae antik kentlerini ziyaret edebilirsiniz.
Öğlen yemeğinde Bayram Yeri’ndeki Kebapçı Baki veya Kebapçı Halil’de Denizli kebabı, Elmallı Pide’de Tavas pidesi yiyebilirsiniz. Akşam yemeğinde Acıpayam Asfaltı’ndaki Garson Şükrü’de et çeşitlerini ve mezeleri (favorilerim biber tatarı, yağlı kara, limonlu kavurma, nuriş) yiyebilirsiniz.
Eğer buraya organize turlara katılarak gelmek isterseniz kişiye özel turlar düzenleyen Ibex Adventure Club ile iletişime geçip “Bilinmeyen Denizli” turlarına katılabilirsiniz.
IBEX ADVENTURE CLUB “Kudu Travel Agency”
https://www.ibextravel.com.tr/
+90 (533) 515-3085
✉️ hello@ibextravel.com.tr
Babadağlılar İşhanı
Babadağlılar İşhanı 1976 yılında faaliyete geçen, Buldan ilçesinde üretilen dünyaca ünlü dokuma türü Buldan bezi ile yapılan tekstil ürünlerini satın alabileceğiniz, otantik sayılabilecek bir alışveriş merkezi.
Kaleiçi Çarşısı
Denizli’nin ilk kurulduğu yerde neredeyse 1.000 yıldır faaliyette bulunan Kaleiçi Çarşısı, şehre haz özel bir hava solumak isteyenlerin ilk gelmesi gereken yer. Buraya gelmişken alışveriş yapabilir, halkla sohbet edebilir, karnınızı doyurmak için Kebapçı Enver’de ünlü Denizli kebabı veya Gazezoğlu Pidecisi’nde pide yiyebilirsiniz.
Bağbaşı Kent Ormanı ve Bağbaşı Yaylası
Şehir merkezine 2 km uzaklıkta bulunan Bağbaşı Kent Ormanı, 625 hektar alana yayılan bir orman ve mesire alanı. Ormanın içinde 2 km uzunluğunda 2 yürüyüş yolu, voleybol sahası, çocuk oyun alanları, dinlenme yerleri ve kamelyalar bulunuyor. Bağbaşı Kent Ormanı’ndaki teleferik ile 1.400 metre rakımda konumlanan Bağbaşı Yaylası’na ulaşabiliyorsunuz. Bağbaşı Yaylası’nı günü birlik ziyaret edebileceğiniz gibi burada bulunan 30 adet bungalov ev ve kıl çadırlarda konaklayabiliyorsunuz.
Pamukkale Travertenleri
Pamukkale‘de sıcaklığı 35-100 °C arasında değişen 17 tane termal su kaynağı var. Bu kaynaklardan çıkan 35,6 °C sıcaklığındaki içinde yüksek miktarda kalsiyum hidro karbonat bulunan su, havadaki oksijen ile temas edince karbondiyoksit ve karbonmonoksit uçuyor, kalsiyum karbonat çökeliyor ve travertenler oluşuyor. Çökelmekte olan kalsiyum karbonat başlangıçta yumuşak bir hâlde bulunuyor ve zaman içinde sertleşerek traverten oluyor. Ancak ne yazık ki üzerinde henüz sertleşmeden gezilmesi henüz yumuşak hâldeki kalsiyum karbonatların ezilmesine ve dağılmasına sebep oluyor. Bu nedenle bölgede kontrolün sağlanması oldukça önemli. Hierapolis ve Pamukkale, UNESCO Dünya Karma Miras listesinde yer alıyor.
Hierapolis Antik Kenti
Hierapolis Antik Kenti arkeoloji literatüründe Holy City yani Kutsal Kent olarak adlandırılıyor. Bunun nedeni de kentte bilinen birçok tapınak ve dinsel yapının varlığı. Hierapolis ve Pamukkale, UNESCO Dünya Karma Miras listesinde yer alıyor.
Bergama Kralı Eumenes II tarafından M.Ö 2. yüzyıl başlarında kurulan kent, Bergama’nın efsanevi kurucusu Telephos’un karısı Amazonlar Kraliçesi Hiera’dan dolayı Hierapolis adını almış. Kent Roma İmparatoru Neron Dönemi’ne kadar (M.S 60) Helenistik kentleşme ilkelerine bağlı kalarak özgün dokusunu korumuş. Neron Dönemi depreminde büyük zarar görünce tamamen yenilenerek tipik bir Roma kenti görünümüne bürünmüş. Metal ve taş işlemeciliği, dokuma kumaşları ile ünlü olan kent, Büyük Konstantin döneminde Frigya (Phrygia) bölgesinin başkentliğini yapmış.
Ayasofya’yı inşa ettiren Bizans İmparatoru Jüstinyen, Hierapolis’teki herkesin pagan geleneklerini bırakması ve Hristiyanlığı seçmesi için piskopos John’u görevlendirmiş. Piskopos John da 80.000 kişinin Hristiyanlığı kabul etmesini sağlamış, burada 98 kilise ve 12 manastır inşa ettirmiş.
Kleopatra Havuzu (Antik Havuz)
Antik çağlardan günümüze kadar şifa veren bir yer olarak bilinen ve Kleopatra’nın yüzdüğü rivayet edilen havuzda binlerce yıllık tarihin içinde yüzmek mümkün. Antik sütunların içindeki 35 °C termal suda yüzmek için ücret ödemek gerekiyor. Ancak havuzun bulunduğu alana girip ücretsiz fotoğraf çekebiliyorsunuz.
Hierapolis Arkeoloji Müzesi
Hierapolis ve Laodikeia arkeolojik kazılarında bulunan eserler bu müzede sergileniyor. Müzede kütüphane, gymnasium ve Hierapolis’in en büyük yapılarından birisi olan Roma hamamını görebiliyorsunuz.
Laodikeia Antik Kenti
Laodikeia Antik Kenti, M.Ö 5500 yılından itibaren yerleşim başlayan, M.Ö 261- M.Ö 253 yılları arasında Seleukos Kralı II Antiokhos Teos tarafından karısı Laodike adına kurulan bir yer. Antik çağlarda Frigya bölgesinde bulunan kentin büyük kısmı M.S 60 yılındaki büyük depremde yıkılmış ama çok başarılı bir restoran çalışması sayesinde bugün dimdik ayakta duruyor. Kültürel miras alanında dünyada en prestijli ödüller arasında gösterilen Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü/Europa Nostra deprem sonrası gerçekleştirilen başarılı restorasyon nedeniyle buraya verildi ve “Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor Projesi” kapsamında restore edilen Laodikya Kilisesi, Avrupa Birliği Kültürel Miras Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Laodikeia Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alıyor.
Tripolis Antik Kenti (Tripolis ad Maeandrum)
Denizli şehir merkezine 40 km uzaklıktaki Buldan ilçesinde bulunan Tripolis Antik Kenti (Tripolis ad Maeandrum), tarihi Geç Neolitik-Erken Kalkolitik Dönem’e (M.Ö 5500) kadar uzanan bir antik yerleşim. Lidya bölgesinde yer almış, Frigya ve Karia bölgelerine ulaşımı sağlayan önemli sınır, ticaret ve tarım merkezlerinden biri olmuş. Frigya, Lidya, Karia uygarlıklarının kesişimindeki konumu sayesinde antik çağlarda zenginleşmiş, Roma uygarlığı sırasında da en ihtişamlı dönemini yaşamış.
Tabae Antik Kenti
Tabae Antik Kenti (Eski Kale veya Kale-i Tavas), Büyük İskender’in ölümünden sonra komutanları tarafından Anadolu’da kurulan kent devletlerinden biri. Antik Çağ’da Karia bölgesi içinde yer almış. Önceleri tepelerde kurulan bir yerleşimken daha sonra bugünkü Kale kasabasına taşınmış.
Colossae Antik Kenti
Honaz ilçesindeki Colossae Antik Kenti, Honaz (Cadmos) Dağı’nın kuzeyinde, Aksu Çayı’nın kenarına kurulmuş. Antik Çağ’da Frigya bölgesinin 6 büyük kentinden biriymiş. Deprem nedeniyle yıkılıp terk edilen antik kentin kalıntılarına Akropol olan höyük tepesi ile çevresindeki arazilerde rastlanıyor.
Babadağ
Burası rengârenk tarihi evleri ve dokumacılığı ile öne çıkan bir yerleşim. Tezgâhlarda yapılan el emeği dokumaları görmek, havlu, bornoz, ev tekstili ürünlerden satın almak, özel lezzetleri olan keşkek, tandır, tas kapaması tatmak istiyorsanız Babadağ’ı Denizli gezi listenize almalısınız.
Buldan
Buldan adını en çok buldan bezi ürünleriyle duyuran bir ilçe. Yaklaşık 1.000 yıldır dokumacılık yapılan Buldan’da Orhan Gazi, Ertuğrul Gazi, Genç Osman gibi hükümdarların kıyafetleri dikilmiş. Burada Buldan Pidecisi’nde otlu pide yiyebilir, Buldan Kültürevi’nde (Veliağalar Konağı) şarap ve eşlikçilerini tadabilirsiniz. Biz aperitif tabağı olarak çağla badem dövmesi, vişneli yaprak sarma, sovan balcan, yoğurtlu kabak seçtik; hepsi çok lezzetliydi.
Ağlayan Kaya (Yeşildere Şelalesi)
55 metreden dökülen Yeşildere Şelalesi, aktığı kayaya âdeta ağlıyor izlenimi verdiği için Ağlayan Kaya olarak da anılıyor. Yanındaki Hoca’nın Yeri adlı tesiste alabalık yemeden dönmemelisiniz.
Çal Bağ Yolu
Çal ilçesi üzüm bağları ve şarapçılık ile ünlü. Çal Karası yörenin özel üzüm türü. Çal Bağ Yolu üreticileri bölgenin üzümü Çal Karası, Öküzgözü, Kalecik Karası, Narince, Boğazkere gibi yerli üzümleri şaraplarında kullandıkları gibi Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot gibi uluslararası asil üzümlerden de teruarı yansıtan leziz ve samimi şaraplar üretiyorlar.
Bekilli
Üzümü, şarabı ve pekmezi ile ünlü olan Bekilli ilçesinde her yıl şarap festivali düzenleniyor. Dionysos Antik Kenti burada bulunuyor.
Güney
Güney ilçesi üzüm bağları ve şarapçılık ile ünlü.
Güney Şelalesi
İsmini bulunduğu Güney ilçesinden alan Güney Şelalesi, 20 metreden dökülüyor. Suyunda bulunan yüksek oranda kireç nedeniyle şelale yatağında oluşan kalker basamaklar oldukça estetik bir görüntü oluşturuyor.
Kaklık Mağarası
Kaklık Mağarası, Denizli il merkezine 30 kilometre mesafedeki Honaz ilçesinin Kaklık Mahallesi’nde bulunuyor. Mağara içinde bol miktarda termal su bulunuyor. Berrak, renksiz ve kükürt kokulu olan bu suyun bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Pamukkale’deki travertenlere benzeyen basamakları nedeniyle buraya Küçük Pamukkale veya Mağara Pamukkale deniyor.
Keloğlan Mağarası
Acıpayam İlçesi’nin Dodurgalar Mahallesi’nde bulunan Keloğlan Mağarası’nın içinde çok miktarda sarkıt, dikit, ve sütun bulunuyor.
Acıpayam Kanyonu
Acıpayam ilçesine 40 kilometre uzaklıktaki Olukbaşı ve Benlik mahalleleri arasında yer alan Acıpayam Kanyonu, yaklaşık 50 metre yükseklikteki dev kayalıkları, masmavi suyu, şelaleleri ile doğaseverlerin ilgisini çekiyor.
Beyağaç Kartal Gölü
Beyağaç Kartal Gölü, Çiçekbaba Dağı’nın zirvesinin kuzeye bakan yamacında yer alıyor. Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanı burada bulunuyor.
Acıgöl (Çardak Gölü)
Acıgöl, Afyonkarahisar ve Denizli il sınırları içerisinde bulunan tektonik bir göl.
Işıklı Gölü
Çivril ilçesinde bulunan Işıklı Gölü, özellikle mayıs ayında nilüferler açtığında muhteşem bir görüntü sergiliyor. Gölde nilüferler arasında tekne gezileri yapılıyor. Tekne gezisi yapmak için kaptan Selçuk Bey’i arayıp rezervasyon yapabilirsiniz (507) 926-0579. Su kuşlarının üreme alanı olan göl; en çok sulama, balıkçılık ve balık çiftlikleri için kullanılıyor.
Tokalı (Akdağ) Kanyonu
Tokalı Kanyonu, Denizli ilinin Çivril ilçesinde bulunuyor. En geniş yeri 4 metre, en dar yeri 1,5 metre.
Karahayıt Kaplıcaları ve Kırmızı Su Travertenleri
Karahayıt Kasabası’ndaki kaplıcalar, sülfat, bikarbonat, kalsiyum, karbondioksit gibi madenlerce oldukça zengin. 60 °C sıcaklıkta çıkan termal suyun çevresinde oluşan kırmızı su travertenleri, oldukça estetik bir görüntü sergiliyor. Denizli’nin şifalı termal sularından doyasıya faydalanmak ve huzurlu bir tatil yapmak için kaplıca otellerinde konaklamayı düşünebilirsiniz. En gözde Denizli kaplıca otelleri, Karahayıt civarında yer alıyor.
Honaz Dağı ve Honaz Milli Parkı
Honaz Dağı, 2.571 metre yükseklikte. Milli park statüsündeki bölge, pek çok endemik canlıya ev sahipliği yapıyor. Bu bölge doğaseverlerin, macera sporları meraklıların ve yamaç paraşütçülerinin favori yeri. Honaz’ın bir ünü daha var. Honaz’da yetişen kirazlar genelde yurt dışı pazarına satılıyor. Kiraz sezonu mayıs ortası başlayıp haziran sonuna kadar devam ediyor. Bu mevsimde gelirseniz hayran kalırsınız.
Bekilli Deresi
Bekilli ilçesinde bulunan Bekilli Deresi, Türkiye’nin en iyi 10 rafting noktasından birisi sayılıyor. Toplamda 9.5 km uzunluğundaki parkurun rafting derecesi zor sayılıyor.
Kefe Yaylası
Serinhisar ilçesinin Yatağan Mahallesinde bulunan Kefe Yaylası, 1.350 metre yükseklikte karaçam, kızılçam ve ardıç ağaçları ile süslü bir yayla. Burada dilerseniz kendi çadırınızda, dilerseniz kiralanan çadırlarda konaklayabiliyorsunuz.
Denizli Kayak Merkezi (Nikfer Bozdağ Kayak Merkezi)
Denizli Kayak Merkezi (Nikfer Bozdağ Kayak Merkezi), Tavas ilçesinin Nikfer Mahallesi’ndeki Bozdağ’da yer alıyor. Şehir merkezine 75 kilometre uzaklıktaki 2.420 rakımlı kayak merkezinde 8 parkur, 2.700 kişi/saat kapasiteyle çalışan 2 telesiyej ve 1 teleski var.
Denizli cevherlerle dolu bir ilimiz.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Denizli’ye uzun yıllar önce gitmiştim. Bu yazdığın yerlerin hiç birini görmedim. Ne güzel yerlerimiz var da haberimiz yok. Demek ki bir seyahata çıkmadan önce senin yazılarını okumak gerekiyor. Ellerine sağlık canım.
Evet, Denizli gerçekten özel şehirlerimizden birisi. Genelde bir şehre giderken hep en bilindik yerlerine gidiyor, çoğu yerini de ne yazık ki eksik bırakıyoruz. Benim yazılarım bu açıdan faydalı oluyorsa ne mutlu bana. Çok sevgiler
Çok detaylı bir Denizli rehberi yazmışsınız. Listenizi takip ederek gezdim. Teşekkūrler.
Teşekkürler. Yazımı beğenmenize ve faydalanmanıza çok sevindim.
Alt istasyondan bindiğimiz yolculuğumuz 6 dakika sonra üst istasyonda sona eriyor. Bağbaşı kent ormanından 1400 metre rakımlı Bağbaşı Zeytin Yaylasının o güzel ve muhteşem doğasındaki yaylasına o muhteşem manzaralı yolculuk sonrası ulaşıyoruz. Harika bir yer….
gezikent.com/bagbasi-yaylasinda-nerede-kalinir
Çok teşekkürler.