Uzun rotalı bir yolculuğa çıkarken seyahat bavulu nasıl hazırlanır, rahatınız, konforunuz ve güvenliğiniz için yanınıza neler almanız gerekir biliyor musunuz? Seyahatinizde nelere ihtiyaç duyacaksınız? Bavul hazırlama sırasında neler önemli? O zaman buyrun, uzun rotalı yolculuklar için seyahat ihtiyaç listesine ve bavul hazırlama önerilerine birlikte göz atalım.

Uzun rotalı seyahatler için bavul hazırlama önerileri

Uzun rotalı seyahatlerin en büyük sıkıntısı, elinizde bavulla şehirler arası yolculuk yapmaktır. İster kendiniz bireysel seyahat edin, isterseniz bir organize tura katılın, otelinizden ayrılırken bavulunuzu tekrar hazırlayıp yeni şehirlere yelken açmak durumunda kalıyorsunuz.

Seyahat bavulu nasıl hazırlanır?

Bavul olarak tekerlekleri ileri ve yana dönebilen, malzemesi yumuşak olan bavulları tercih etmenizi öneririm. Yumuşak bavulların sert bavullara nazaran kırılma riski daha az oluyor.

Gelin, bavul nasıl hazırlanır bir bakalım.

Bavul hazırlama önerileri – Elimizde neler taşıyalım?

[ ] Pasaportum
[ ] Iphone’um ve müzik dinlemek için kulaklığım
[ ] Cep telefonu şarjı ve powerbank
[ ] Gezide yetecek kadar para (asla fazlası değil)
[ ] Pasaportumu ve paramı korumak için boynuma astığım, gerektiğinde tişörtümün içinde sakladığım mini çantam. Sizi güvenlik konusunda en rahat ettirecek şey de bu çanta olacak. Çok kuytu ve güvensiz yerlerde dolaşmadığınız sürece kimse sizin boynunuzdaki çantaya kolay kolay saldıramaz.
[ ] Fotoğraf makinem
[ ] Laptopum. Her ne kadar laptop taşımak zor gibi görünse de özellikle uzun gezilerde fotoğrafların nerede çekildiği gezi sonunda hatırlanmıyor. O nedenle gezilerimde fotoğrafları her gün laptopuma indiriyorum ve dosyalıyorum. Dosyalamayı da şöyle yapıyorum: Önce ülke-şehir ismi, alt dosyada yıl-ay. Böylelikle daha sonra aynı yere gittiğimde fotoğrafları yine aynı ülke-şehir altına yeni yıl-ay yazarak kaydediyorum. Ayrıca bloguma koymak üzere de fotoğraf seçimini anında yapıyorum. Böylelikle gezi dönüşüme çok fazla işim kalmamış oluyor.
[ ] Çerez. Yemek yiyecek vakit olmadığında, ya da gezmeyi,  yemek yemeye tercih ettiğinizde çerezler kurtarıcı oluyor.
[ ] Diyet bisküvi. Yolda atıştırmalık bisküvi iyi gidiyor ama kilo kontrolü de önemli.
[ ] Bir kitap
[ ] Bir yastık
[ ] Yol battaniyesi. Benim gibi çok üşüyenler için şart.

Bavul hazırlama önerileri – Bavulun içinde neler olmalı?

[ ] İç çamaşırı
[ ] Bolca çorap
[ ] İki eşofman takımı. Uzun yolculuklarda eşofman gibisi yok!
[ ] Polar ceket
[ ] İdare edebilecek kadar tişört
[ ] Diş fırçam, diş macunum ve diş ipim (hele diş ipimin et yemeklerini yedikten sonra hayatımı kurtardığını söylemeliyim)
[ ] Dezenfektan olarak küçük boy kolonya ve pürel
[ ] Küçük boy şampuan, duş jeli, duş lifi
[ ] Küçük boy güneş koruyucu
[ ] Kadınlar için küçük boy makyaj malzemeleri
[ ] Erkekler için küçük boy tıraş malzemeleri
[ ] Küçük boy bakım kremleri
[ ] Küçük boy deodorant
[ ] Tarak, fırça
[ ] Tırnak makası, küçük makas
[ ] Bir terlik
[ ] Enerji depolamamı sağlayacak vitaminler. C vitamini, imün sistemini güçlendiren echinasea, olası soğuk algınlığı durumları için nurofen ve deliksiz uyku uyumamı sağlayan alerji ilacı atarax (alerjim yok, bu ilacın yarım tabletini uyku sorunum olduğunda uyku ilacı yerine kullanıyorum ancak doktorunuza danışmadan kullanmayınız!). Zorlu coğrafyalara gidiyorsanız homeopatik doğal ürünlerden oluşan bir ilk yardım çantası hazırlamanızı ve gideceğiniz ülkeye aşı gerekip gerekmediğini Seyahat Sağlık Merkezi’ne sormanızı öneririm.

Önemli not! Devamlı kullandığınız ilaçları ve ihtiyacınız olabileceğini düşündüğünüz ilaçları/homeopatik doğal ürünleri/ilk yardım çantanızı bagaja vermeyin, kabin çantanıza alın! Böylelikle bagajın kaybolması durumunda zor durumda kalmazsınız!

Seyahat bavulu

Seyahat bavulu nasıl hazırlanır? Bavulda neler olmalı?

Hava durumu

Gideceğiniz yerlerdeki hava durumunu kontrol ettiniz mi? Gittiğiniz mevsim nedir? Yağmur, kar olacak mı? Listenize aşağıdakileri eklemeniz gerekebilir.

[ ] Yağmurluk
[ ] Su geçirmez ayakkabı

Mümkün olan en az eşya

Bavul hazırlarken en önemli kriter, yanınıza seyahat tarzınıza göre eşya almaktır. Lüks bir resortta kalacaksanız veya lüks bir cruise turu, nehir cruise turu veya tren turu seyahatine çıkıyorsanız alacağınız kıyafetlerle uzun rotalı kültürel seyahatlere çıkarken alacağınız kıyafetler farklılık gösterecektir. Ancak ne tarz yolculuk yaparsanız yapın, değişik alt-üst kombinler giyerek yanınıza alacağınız kıyafet sayısını azaltabilirsiniz.

Uzun rotalı yolculuklar, hazırlık aşaması en zor olan seyahatlerdir. Bu tür seyahatlerde rahat hareket etmek çok önemlidir. Ben bu tarz seyahatlerimde gereksiz kıyafet, topuklu ayakkabı tarzı şıklık yapacağım şeylere çantamda yer ayırmıyorum çünkü gezilerimin önceliği bolca yürümek, keşfedebileceğim her köşeye girmek ve de gittiğim ülkenin kültürüyle tanışmak oluyor.

Seyahatlerde özgürlük

Seyahatte özgürce hareket edebilmek için hafif olmakta ve minimum eşya götürmekte fayda var. Konfor için hafiflik şart!


Unutmamak gerekir ki gözünüzü yeni bir şehre heyecanla açmak çok (ama çok) yürümek anlamına geliyor. Seyahatlerde bol yürüyüşe aman hazırlıklı olalım! O nedenle de aman az eşya taşıyalım, bel ağrısı çekerek gezimize yazık etmeyelim.

Seyahat etmek insanı geliştiren ve mutlu eden bir faaliyet. Seyahatlerimize ne kadar çok hazırlıklı gidersek o kadar rahat ederiz. O nedenle bavul hazırlama önerileri yazımdaki listeyi eksiksiz hazırlayarak yola çıkın. Sizin listeye ilave etmek istedikleriniz varsa da yorum yazın, listeyi güncelleyim.

Hep yolda kalmak dileğiyle…