Tunus ya da resmî adıyla Tunus Cumhuriyeti; Kuzey Afrika’da, Akdeniz’e kıyısı olan bir ülke. Burası denizi, tarihi şehirleri, çölü, köyleri, Yıldız Savaşları filmlerinin çekildiği açık hava stüdyolarıyla hem gezginleri hem de fotoğrafçıları etkileyen bir ülke.

Tunus harita Kaynak:Wikipedia (Habib M’henni/ Habib M’henni – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78462616)
Fenikeliler M.Ö 12. yüzyılda bölgeye yerleşmiş. M.Ö 9. yüzyılda bugünkü Tunus topraklarında Kartaca İmparatorluğu’nu kurmuş ve yaklaşık 700 yıl boyunca bölgede hüküm sürmüş. Ancak M.Ö 146 yılında Roma İmparatorluğu ile girdiği mücadeleyi kaybederek tarih sahnesinden çekilmişler. Bunun üzerine Tunus toprakları Roma İmparatorluğu’nun hâkimiyetine geçmiş ve yaklaşık 400 yıl Roma İmparatorluğu’nun Kuzey Afrika’daki idarî merkezi olarak kalmış. Ardından İspanya üzerinden Vandallar’ın yönetimine girmiş.
Daha sonra Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu hâkimiyeti ve İslam (Emevî, Abbasî, Abbasî halifeliğine bağlı Ağlebi, Fatımî) hâkimiyeti görülmüş.

Douz – Bir Berberi
Fatımîler 972 yılında buradan ayrılıp Mısır’a gitmiş. Bölgenin yönetimini de Berberî Zirî kabilesine bırakmışlar. Ancak Zirîler 11. yüzyıl ortalarında Fatımîler’den ayrılıp Abbasîler’e bağlanınca, Fatımîler Mısır’daki bedevî Benî Hilâl ve Benî Süleym kabilelerini Zirîler’e karşı kışkırtmış ve onları Tunus’a yönlendirmiş. Bu dönemden sonra kabile savaşları ve pek çok yönetimin kısa süreli hâkimiyetleri söz konusu olmuş, bölgenin demografik yapısında önemli değişiklikler yaşanmış. Daha sonra Tunus; sırasıyla Muvahhid, Hafsî, Osmanlı İmparatorluğu, Fransız himayesi altına girmiş.
Tunus, 20 Mart 1956 tarihinde Fransa’dan bağımsızlığını ilan etti. Ülke 1 yıl krallıkla yönetildi. 25 Temmuz 1957 tarinde cumhuriyet ilan edildi. Ancak 30 yıl iktidarda kalan Habib Bourguiba ülkeyi tek adam rejimiyle yönetti. 7 Kasım 1987’de gerçekleşen askeri darbeyle Zeynelabidin Bin Ali yönetimi devraldı. Ancak Zeynelabidin Bin Ali de ülkeyi dikta rejimiyle yönetmeye devam etti.
Tunus’ta 2010 yılında yolsuzluk ve ekonomik durgunluğa yanıt olarak hükûmet karşıtı protesto, ayaklanma ve silahlı isyanlar başladı. Bu isyanlar kısa sürede Arap dünyasının çoğuna yayıldı ve “Arap Baharı” olarak anıldı. İsyanların sonucunda 2011 yılında Zeynel Abidin Bin Ali, ülkeyi terk ederek Suudî Arabistan’a sığındı. Aynı yıl Libya’da Muammer Kaddafi, Mısır’da Hüsnü Mübarek ve 2012’de Yemen’de Ali Abdullah Salih devrildi.

Manastır – Tunus Cumhurbaşkanı Habib Bourguiba’nın mozolesi
Tunus nerede? Tunus’a nasıl gidilir?
İçindekiler
Tunus; Kuzey Afrika’da, Akdeniz kıyısında yer alıyor. Başkent Tunus’taki Tunus-Kartaca Uluslararası Havalimanı’na (TUN) direkt uçuşlar 2,5 saat sürüyor.
Bir tavsiye: Eğer Tunus’a Umre, Hac dönemi gibi yolcu trafiğinin yoğun olduğu bir zaman gidiyorsanız, uçağınız muhtemelen Terminal 2’ye yönlendirilecektir. Bu terminalde de bavul bekleme süresi yaklaşık 2 saate kadar uzayabiliyor! Bu nedenle mümkünse el bagajıyla gidip bavul beklememek size ekstra zaman kazandıracaktır.

Matmata – Star Wars Seti
Tunus’a gitmek için vize almak gerekiyor mu?
Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus T.C. Pasaport hamilleri, Tunus’a yapacakları 90 güne kadar turistik seyahatlerde vizeden muaf.
Tunus’ta gezilecek yerler listesi
Tunus; tarih, kültür, fotoğraf meraklılarını kendine çeken bir ülke. Ben de uzun zamandır sıra dışı rotalarını hayranlıkla izlediğim Dünya Değişmeden ile bir Tunus turu yaptım. Tura katılınca da gördüm ki hislerimde yanılmamışım! Zamanlamada en ufak bir gecikme yaşamadık, upuzun bir rotayı keyifle tamamladık. Rehberimiz Cem Karapınar çok bilgiliydi, tam bir bilgi bombardımanına tutulduk. Siz de Tunus turu veya başka turlarına katılmak istereniz, kendileriyle gönül rahatlığıyla iletişime geçebilirsiniz.
Dünya Değişmeden
https://dunyadegismeden.com/
Sabiha Şahin (Satış) (0532) 304-4321

Ong Jmal – Star Wars Seti
Peki Tunus nasıl bir ülke? Gitmeye değer mi? Kesinlikle evet! Her ne kadar turizmde Mısır veya Fas kadar gelişmemiş olsa da tarihi olarak Mısır’dan sonra en zengin ülke olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle özellikle kültür turlarına ve tarihe meraklıysanız, Tunus turuna katıldığınızda evinize mutlu döneceğinize emin olabilirsiniz. Ancak ülke küçük olmasına rağmen uzun bir rota yapmaya da hazır olmalısınız. Özellikle de Sahra Çölü’ne gidecekseniz! Ama Tunus’a gelip de Sahra Çölü’ne de gitmemek olmaz!

Ong Jmal – Star Wars Seti
Yemeklerine gelince… Açıkçası ben Tunus mutfağına çok da bayılmıyorum. Ama gelmişken buranın en önemli yemeği olan, buğday irmiğinden yapılan kuskus yemeğini mutlaka tatmalısınız.
Matmata’da yerel bir lezzet – Couscous
Tunus’un kutsal çiçeğinin yasemin olduğunu biliyor muydunuz? Ülkede mis kokulu yasemin çiçeğini sokaklarda satılırken görüyorsunuz.
Çok önemli uyarı: Tunus’ta drone kullanımı kesinlikle yasak! Eğer drone çekimleri yapıyorsanız, Tunus’ta bunu yapamayacağınızı bilin ve yanınızda asla drone getirmeyin.

Sting 1999 yılında çıkardığı Brand New Day albümündeki Desert Rose (Çöl Gülü) şarkısını bu fosilden etkilenerek besteledi
Gelin, Tunus’ta gezilecek yerler listesine bir göz atalım.
Tunis (Tunus)
Tunus’un başkenti Tunus (İngilizce’de ve uluslararası Tunis olarak biliniyor), aynı zamanda Tunus ilinin merkezi. Metropol bölgesi “Büyük Tunus (Grand Tunis)” olarak anılıyor. Tunis, zanaat ve halk sanatları dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil.

Tunis – Zitouna Camii
Tunus Medinesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Bardo
Tunus’un Tunus metropol alanının içinde bulunan Bardo, 14. yüzyılda Hafsîler tarafından inşa edilmiş. Adını “bahçe” anlamına gelen İspanyolca “prado” kelimesinden alıyor.

Bardo Ulusal Müzesi
Şehirdeki Bardo Ulusal Müzesi, 1888’de kurulmuş. Burası dünyanın en büyük Roma mozaik koleksiyonlarına sahip ve Akdeniz bölgesindeki en önemli müzelerden biri. Gördüğüm en etkileyici müzelerden biri olduğunu söylemeliyim. Asla görmeden dönmeyin! Ancak bu muhteşem müzeyi gezerken hem heyecan hem de üzüntü duyduğumu da söylemeliyim. Neden mi? Çünkü yerler paha biçilemez mozaiklerle kaplı ve üzerlerine basarak yürüyorsunuz! Oysa bu mozaiklerin üzerini camla kaplayarak korusalar fena mı olurdu?

Bardo Ulusal Müzesi
Sidi Bou Saïd
Sidi Bou Saïd Köyü, mavi panjurlu ve beyaz badanalı evlerle çevrili küçük bir yerleşim. Bizim Alaçatı’mızın havası var. Sidi Bou Saïd Köyü: Akdeniz’de mimari ve manevi uyum, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alıyor.

Sidi Bou Saïd – Dar el Annabi
Burada otantik bir ev olan Dar el Annabi’ye mutlaka girmenizi öneririm. Evin içi hem çok hoş hem de nefis Instagram’lık fotoğraflar çekebilirsiniz.

Sidi Bou Saïd – Dar el Annabi
Kartaca Antik Kenti
Fenikeliler, günümüz Lübnan topraklarının bulunduğu bölgenin o dönemki karışıklıklarından ötürü yeni bir yerleşke arayışına girmiş. M.Ö 9. yüzyılda da Tunus Yarımadası’nda bir Fenike kolonisi olarak Kartaca’yı kurmuşlar. Kart-hadaşt, “yeni şehir” anlamına geliyor. Kartaca Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Kartaca Antik Kenti
Kartaca; M.Ö 247’de burada doğan ünlü komutan Hannibal (Annibal) ile anılıyor. Hannibal, daha 9 yaşındayken babası Kartacalı komutan Hamilcar Barca’ya Roma’ya karşı her zaman kin duyacağına dair ant içmiş. Bunun üzerine babası onu da yanında denizaşırı bir savaşa götürmüş. Hannibal, 26 yaşında başkomutan olmuş. Dünya tarihinin en büyük askeri dehalarından biri olarak kabul ediliyor.
Kartaca, Roma döneminde önemli bir ticari ve askeri liman olarak hizmet vermiş. Ancak günümüze ne yazık ki çok az kalıntı ulaşmış.
Sousse
Tunus’un üçüncü büyük şehri ve en hareketli sahil beldesi olan Sousse, uzun kumlu plajıyla göz kamaştıran bir yer. Sousse Medinesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Burada 3* Kaiser Otel Sousse veya 4 * Riadh Palms Resort & Spa’da konaklayabilirsiniz.

Sousse – Riadh Palms Resort & Spa
Dougga / Thugga
Tunus’a 2 saat uzaklıkta bulunan Béja’daki Dougga / Thugga, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Dougga’da MS 2.-3. yüzyıllara tarihlenen bir Roma yerleşkesinin kalıntıları var.

Dougga / Thugga
Ichkeul Millî Parkı
Tunus’a 1,5 saat uzaklıkta bulunan Bizerte’deki Ichkeul Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor. Burası başta kaz, sakarmeke ve ördek olmak üzere yüzbinlerce göçmen kuş için kış mevsiminde önemli bir yaşam alanı.
Kerkuane
Tunus’a 2 saat uzaklıkta bulunan Nabeul’deki Kerkuane Pön Kasabası ve Nekropolü, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
El Jem
Tunus turu sırasında görülen en önemli yerlerden biri 3. yüzyıla tarihlenen Mahdia’daki El Jem Amfitiyatrosu. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Burası UNESCO tarafından en iyi korunan kolezyumlar arasında sayılıyor. 35.000 seyirci kapasiteli amfitiyatroyu gezerken Roma İmparatorluğu’nun ihtişamına tanık oluyorsunuz.

El Jem
Kolezyumun yanında bir Roma evinin kalıntıları üzerine inşa edilen El Jem Müzesi’nde Thysdrus’ta ve şehrin eteklerinde yapılan kazılardan elde edilen heykeller, mozaikler, seramikler sergileniyor. Bu müze küçük olmasına rağmen çok etkileyici. Kaçırmayın!

El Jem Müzesi
Cerbe (Jerba-Jarbah-Djerba)
Gabes Körfezi içinde yer alan Cerbe (Jerba-Jarbah-Djerba), 514 km² yüzölçümüyle Kuzey Afrika’nın en büyük adası. Cerbe: Bir ada bölgesindeki yerleşim düzeninin kanıtı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Fort Djerba
Matmata
Kurgusal filmler içinde çok özel bir yere sahip olan George Lucas’ın yarattığı ünlü Yıldız Savaşları (Star Wars) film serisinin Bölüm IV – Yeni Bir Umut (A New Hope) bazı sahneleri Matmata’da çekildi. Burada Berberi köylülerinin yerel yaşamına tanık olacağınız mağara evleri de gezebiliyorsunuz.

Matmata
Douz
Sahra Çölü dünyanın en büyük sıcak çölü. Neredeyse tüm ABD’yi kaplayacak kadar büyük olan çöl, Afrika kıtasının % 30’unu oluşturuyor, 11 ülkeye yayılıyor. “Sahra” Arapça’da “Çöl” demek, sonradan özel isme dönüşmüş. Sahra Çölü adından da anlaşılacağı gibi çok kurak ama 1979, 2016 ve 2018’de kar yağmasıyla hatırlanıyor. Burası mineraller bakımından o kadar zengin ki Amazon bölgesindeki bitkiler bile Sahra Çölü’nden gelen rüzgârla besleniyor. Her yıl yaklaşık 40 milyon tonluk kum, Sahra Çölü’nden Amazonlar’a seyahat ediyor. Seyahat eden kum tanelerindeki fosfor, Amazonlar için gübre görevi görüyor. Dünyanın 2. en uzun duvarı Sahra Çölü’nde bulunuyor. Fas-Moritanya arasındaki Fas Duvarı (Berm Duvarı – Batı Sahra Banketi) yaklaşık 2.700 km uzunluğunda. Fas; kontrolü altında tuttuğu bölgeleri, Polisario Cephesi’nin aynı bölge üzerinde ilan ettiği Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti’nden ayırmak için bu duvarı inşa etti.
Sahra Çölü’nün derinliklerinde ulaşım tek hörgüçlü deveyle sağlanıyor. Çünkü sadece tek hörgüçlü deve buranın sıcağına dayanabiliyor.
Kum tepeleriyle ünlü olan Sahra’nın kalbinde yer alan Douz ise buranın en etkileyici yerlerinden biri. “Çölün Kapısı” olarak bilinen Douz’da gün batımında kumullarda deveye biniyorsunuz.

Douz – Gün batımı
Douz’da Sahara Douz’da konaklayabilirsiniz.

Sahara Douz
Gün doğumu seyretmek için en güzel yer ünlü tuz gölü Chott El Djerid. Burası Douz-Tozeur arasında yer alıyor. Burada hava durumuna bağlı olarak serap görebiliyorsunuz. Peki halk arasında serap dediğimiz şeyin bir halüsinasyon değil, bir doğa olayı olduğunu biliyor musunuz? Serap, atmosferde ışık ışınlarının kırılması sonucu ortaya çıkan ve çöllerde çok kolay gözlemi yapılabilen optik yanılma ya da uzaktaki bir cisme bakarken âdeta su yüzeyinden yansıyormuşçasına cisimle birlikte ters görüntünün oluşumu şeklinde tarif edilebilir. Optik bir doğa olayı olan serap, uzaktaki nesnelerin görüntüsünün ışık ışınlarının bükülmesiyle aslında olmadıkları bir yerde görünmesi sebebiyle oluşuyor.

Chott El Djerid’de gün doğumu
Tozeur
Tozeur, “palmiye ağaçlarının başkenti” olarak adlandırılıyor.
Tozeur’da etkileyici bir dağ vahasına gitmek istiyorsanız; Chebika’da dik dağ yamaçlarını, küçük şelaleleri, sakin dereleri görebilirsiniz.

Chebika
Ayrıca Yıldız Savaşları: Bölüm I – Gizli Tehlike (The Phantom Menace) ve Yıldız Savaşları: Bölüm II – Klonların Saldırısı (Attack Of The Clones) filmlerinin bazı sahnelerinin çekildiği Ong Jmal’a gidebilirsiniz.

Ong Jmal
Kairouan
Mekke, Medine ve Kudüs‘ten sonra İslam dini için dördüncü kutsal şehir olarak da bilinen Kairouan; 670 yılında Mağrip’teki ilk Arap-Müslüman şehirlerinden biri olarak kurulmuş. Mağrip’in ilk başkenti olarak oldukça önemli bir yere sahip. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Kairouan – Sidi Ukba Ulu Camisi
Farklı bir kültürü tanımak, çöl deneyimi yaşamak, Yıldız Savaşları film serisinin bazı sahnelerinin çekildiği yerleri görmek, sıra dışı fotoğraflar çekmek isteyen tüm gezginlere Tunus turu yapmalarını tavsiye ediyorum.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin