Tunus turu sırasında gelmeniz gereken önemli yerlerden biri kuşkusuz Kartaca Antik Kenti olacaktır. Kartaca Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Fenikeliler, günümüz Lübnan topraklarının bulunduğu bölgenin o dönemki karışıklıklarından ötürü yeni bir yerleşke arayışına girmiş. M.Ö 9. yüzyılda da Tunus Yarımadası’nda bir Fenike kolonisi olarak Kartaca’yı kurmuşlar. Kart-hadaşt, “yeni şehir” anlamına geliyor.

Kartaca Antik Kenti
M.Ö 264-M.Ö 146 yılları arasında, Akdeniz deniz ticaretini ele geçirmek amacıyla Kartaca ve Roma arasında Pön Savaşları olmuş. Roma’nın galip geldiği savaşlar sonucunda Kartaca yıkılmış. Sonra aynı yerde yeni bir Kartaca şehri inşa edilmiş. Sonuç olarak M.S 3. yüzyılda Kartaca, Roma İmparatorluğu’nun en büyük şehirlerinden biri hâline gelmiş.

Kartaca Antik Kenti
Roma İmparatorluğu’nun Afrika vali vekili Lucius Domitius Alexander, kendini imparator ilan etmiş. Kartaca da 308-311 yıllarında gaspçı Domitius Alexander’ın başkenti olmuş.
439 yılında Vandallar tarafından fethedilen Kartaca, yaklaşık 100 boyunca Vandal Krallığı’nın başkenti olmuş.
533-534 yıllarında Doğu Roma İmparatorluğu tarafından fethedilen şehir, Afrika’nın Praetorian Eyaleti’nin merkezi olmuş ve Bizans İmparatorluğu Ekşarjlık merkezi olarak hizmet vermiş.
Araplar, 698 yılındaki Kartaca Muharebesi’nden sonra şehri yağmalayıp yok etmiş. Müslüman hâkimiyeti süresince burası bir garnizon şehrinde bir sur olarak kullanılmış. Daha sonra Hafsid döneminde Haçlılar şehrin kontrolünü ele geçirmiş.

Kartaca Antik Kenti
Kartaca; M.Ö 247’de burada doğan ünlü komutan Hannibal (Annibal) ile anılıyor. Hannibal, daha 9 yaşındayken babası Kartacalı komutan Hamilcar Barca’ya Roma’ya karşı her zaman kin duyacağına dair ant içmiş. Bunun üzerine babası onu da yanında denizaşırı bir savaşa götürmüş. Hannibal, 26 yaşında başkomutan olmuş. Dünya tarihinin en büyük askeri dehalarından biri olarak kabul ediliyor.
Kartaca Antik Kenti’nde gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Tunus‘un Kartaca Antik Kenti, başkent Tunis şehrine yaklaşık yarım saat mesafede yer alıyor.

Kartaca Antik Kenti
Kartaca Amfitiyatrosu
M.S 1. yüzyılda inşa edilen Kartaca amfitiyatrosu, Roma İmparatorluğu’nun en büyük amfitiyatrolarından biri olmuş.

Kartaca Amfitiyatrosu
Zaghouan Su Kemeri (La Malga Sarnıçları)
La Malga Sarnıçları (Zaghouan Su Kemeri), şehre su taşımak için kullanılmış.
Sirk
Kartaca Sirki, Roma‘daki Circus Maximus örnek alarak tasarlanmış. 470 m x 30 m büyüklüğündeki sirk, Circus Maximus’un ⅓’ü kadarmış. Araba yarışları için kullanılıyormuş ve yaklaşık 45.000 seyirciye ev sahipliği yapıyormuş.
Tiyatro
Yunan ve Roma tiyatrosunun bir karışımı olan tiyatronun katmanları hem tepenin eğiminden yararlanıyor hem de tonoz sistemiyle destekleniyor.

Tiyatro
Kartaca Topheti
Pön limanlarının hemen yakınında bulunan Kartaca Topheti; Pönler’in koruyucu tanrıları Kartaca, Baâl Hammon ve Tanit’in onuruna kurbanlar verdiği kutsal bir bölge.
Damous Carita Bazilikası
Geç antik çağlardan geç orta çağlara kadar Kuzey Afrika’nın en önemli dini yerlerinden biri olan Damous Carita Bazilikası, Odeon Tepeleri’nin yanında yer alıyor.
Odéon Tepesi
Kartaca arkeolojik sit alanının kuzeydoğusunda yer alan Odéon Tepesi; tiyatro, odeon, Roma villaları gibi çok sayıda Roma kalıntısının bulunduğu yer.

Roma villalarında mozaik
Saint Louis Katedrali
Akropolium (Saint Louis Katedrali), Kartaca şehrinde bulunan eski bir Roma Katolik kilisesi. Byrsa Tepesi’nin zirvesinde, antik Pön ve ardından Roma kentinin kalıntılarının yakınında yer alıyor.

Saint Louis Katedrali
Antoninler Hamamları
Burası Afrika kıtasında inşa edilen en büyük Roma kaplıcalarıymış.

Antoninler Hamamları
Tunus turu rotasına eklenmesi gereken en önemli yerlerden biri olan Kartaca Antik Kenti, tarih meraklısı gezginleri etkileyen bir arkeolojik alan.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin