Tunus’un başkenti Tunus (İngilizce’de ve uluslararası Tunis olarak biliniyor), aynı zamanda Tunus ilinin merkezi. Metropol bölgesi “Büyük Tunus (Grand Tunis)” olarak anılıyor. Tunis, zanaat ve halk sanatları dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil. Tunus Medinesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Sadiki Koleji

Sadiki Koleji

Tunis’te gezilecek yerler listesi

Tunus‘un başkenti Tunis, gezilecek yerleri açısından oldukça zengin bir şehir.

Kasbah Camii

Kasbah Camii

La Goulette’de Restaurant Popey’s’de leziz deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz.

Buraya gitmeden önce Tunuslu yönetmen Férid Boughedir’in 1996 yılı yapımı A Summer in La Goulette (La Goulette’de Bir Yaz) adlı filmi izleyebilirsiniz. Filmde Fransız yönetiminin sona ermesinin ardından La Goulette’de toplumlararası ilişkilerin nasıl bozulduğu, Altı Gün Savaşı’ndan etkilenen Müslüman-Yahudi ilişkileri, İslam’ın Tunus toplumu üzerinde artan etkisi anlatılıyor. Filmde La Goulette’in yerlisi Claudia Cardinale de rol alıyor.

Aziz Vincent de Paul Katedrali

1897 yılına tarihlenen ve Vincent de Paul’a adan Aziz Vincent de Paul Katedrali (Cathedral of St Vincent de Paul & St Olivia of Palermo), Tunus Katolik Başpiskoposluğu’na bağlı.

Aziz Vincent de Paul Katedrali

Aziz Vincent de Paul Katedrali

Medina

Labirent gibi dar sokaklardan oluşan Medina (Tarihi kent merkezi), Kuzey Afrika’nın en etkileyici Orta Çağ medinelerinden biri. Kapalı çarşısında her türlü hediyelik eşya ve yöresel ürünler satılıyor. Etrafında tarihi saraylar, hamamlar, camiler, medreseler var.

Tunis Medina

Tunis Medina

Souq des Chechias

Medina’nın içindeki Souq des Chechias, oldukça güzel bir çarşı. Burada en çok şeşhiyalar dikkat çekiyor. Şeşhiya ne mi? Tunus’un geleneksel kırmızı keçe şapkalarına şeşhiya deniyor. Souq des Chechias 17. yüzyılda inşa edildiğinde burada yüzlerce zanaatkâr; yılda 1 milyon şeşhiya yapıyor, yerel olarak satıyor ve dünya çapında ihraç ediyormuş. Günümüzde burada çalışan zanaatkârlar kişiye özel şapkalar üretiyor ve bu şapkalar Kuzey ve Batı Afrika ülkelerine ihraç ediliyor.

Souq des Chechias

Souq des Chechias

Marché Centrale

1891 yılına tarihlenen Marché Centrale, 3 bölümden oluşan bir pazar: Balık pazarı, merkez salon, meyve-sebze salonu.

Youssef Dey Camii

1615 yılına tarihlenen Youssef Dey Camii, Endülüslü mimar İbn Galib tarafından tasarlanmış. Tunus’taki ilk Osmanlı tarzı cami olmasıyla tanınıyor. El Trouk (terziler), El Berka (köleler) ve El Bechamkia (terlik) gibi Türk çarşılarıyla çevrili bu bölge, yapıldığı dönemde Türk tüccarların ihtiyaçlarını karşılıyormuş.

Youssef Dey Camii

Youssef Dey Camii

Zitouna Camii

Medine’nin kalbinde yer alan Zitouna Camii, öncesinde bir kilisenin bulunduğu bir alanda 734 yılında inşa edilmiş. Cami 9. yüzyılda yeniden inşa edilmiş, yüzyıllar boyunca birçok kez de restore edilmiş. İbadethanesinde Roma Kartaca’sından kalma 200’den fazla sütun bulunuyor. Camiye sadece Müslümanlar girebiliyor. Ancak Panorama Medina Cafe’nin terasından avlusu görülebiliyor.

Tunis - Zitouna Camii

Zitouna Camii

Dar Lasram

19. yüzyıla tarihlenen Dar Lasram, Lasram ailesinin ikametgâhıymış. Association de Sauvegarde de la Médina de Tunis himayesinde restore edilen konakta zengin döşemeli odalar ve avlular bulunuyor.

Bab El Bhar

Porte de France veya Fransız Kapısı olarak da adlandırılan Bab El Bhar, Medine’nin doğu kapısı olarak yapılmış.

Tunis - Bab El Bhar

Bab El Bhar

Dougga / Thugga

Tunus’a 2 saat uzaklıkta bulunan Béja’daki Dougga / Thugga, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Dougga’da MS 2.-3. yüzyıllara tarihlenen bir Roma yerleşkesinin kalıntıları var.

Dougga / Thugga

Dougga / Thugga

Ichkeul Millî Parkı

Tunus’a 1,5 saat uzaklıkta bulunan Bizerte’deki Ichkeul Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor. Burası başta kaz, sakarmeke ve ördek olmak üzere yüzbinlerce göçmen kuş için kış mevsiminde önemli bir yaşam alanı.

Kerkuane

Tunus’a 2 saat uzaklıkta bulunan Nabeul’deki Kerkuane Pön Kasabası ve Nekropolü, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Bardo

Tunus’un Tunus metropol alanının içinde bulunan Bardo, 14. yüzyılda Hafsîler tarafından inşa edilmiş. Adını “bahçe” anlamına gelen İspanyolca “prado” kelimesinden alıyor.

Bardo Ulusal Müzesi

Bardo Ulusal Müzesi

Şehirdeki Bardo Ulusal Müzesi, 1888’de kurulmuş. Burası dünyanın en büyük Roma mozaik koleksiyonlarına sahip ve Akdeniz bölgesindeki en önemli müzelerden biri. Gördüğüm en etkileyici müzelerden biri olduğunu söylemeliyim. Asla görmeden dönmeyin! Ancak bu muhteşem müzeyi gezerken hem heyecan hem de üzüntü duyduğumu da belirtmeliyim. Neden mi? Çünkü yerler paha biçilemez mozaiklerle kaplı ve üzerlerine basarak yürüyorsunuz! Oysa bu mozaiklerin üzerini camla kaplayarak korusalar fena mı olurdu?

Bardo Ulusal Müzesi

Bardo Ulusal Müzesi

Sidi Bou Saïd Köyü

Sidi Bou Saïd Köyü, mavi panjurlu ve beyaz badanalı evlerle çevrili küçük bir yerleşim. Sidi Bou Saïd Köyü: Akdeniz’de mimari ve manevi uyum, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alıyor.

Sidi Bou Saïd

Sidi Bou Saïd

Burada otantik bir ev olan Dar el Annabi’ye mutlaka girmenizi öneririm. Evin içi hem çok hoş hem de nefis Instagram’lık fotoğraflar çekebilirsiniz.

Sidi Bou Saïd - Dar el Annabi

Sidi Bou Saïd – Dar el Annabi

Kartaca Antik Kenti

Fenikeliler, günümüz Lübnan topraklarının bulunduğu bölgenin o dönemki karışıklıklarından ötürü yeni bir yerleşke arayışına girmiş. M.Ö 9. yüzyılda da Tunus Yarımadası’nda bir Fenike kolonisi olarak Kartaca’yı kurmuşlar. Kart-hadaşt, “yeni şehir” anlamına geliyor. Kartaca Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Kartaca Antik Kenti

Kartaca Antik Kenti

Kartaca; M.Ö 247’de burada doğan ünlü komutan Hannibal (Annibal) ile anılıyor. Hannibal, daha 9 yaşındayken babası Kartacalı komutan Hamilcar Barca’ya Roma’ya karşı her zaman kin duyacağına dair ant içmiş. Bunun üzerine babası onu da yanında denizaşırı bir savaşa götürmüş. Hannibal, 26 yaşında başkomutan olmuş. Dünya tarihinin en büyük askeri dehalarından biri olarak kabul ediliyor.

Kartaca, Roma döneminde önemli bir ticari ve askeri liman olarak hizmet vermiş. Ancak günümüze ne yazık ki çok az kalıntı ulaşmış.

Kartaca Antik Kenti

Kartaca Antik Kenti

Tunus’un başkenti Tunis; keyifle gezilecek, zengin tarihe sahip, renkli bir şehir. Bardo Ulusal Müzesi’nden Sidi Bou Saïd Köyü’ne, Kartaca Antik Kenti’nden UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Medina’sına kadar; hem şehir merkezinde hem de civarında çok önemli yerlere ev sahipliği yapıyor.

Kasbah Meydanı - Tunis Belediye Binası

Kasbah Meydanı – Tunis Belediye Binası

Keşfetmeniz dileğiyle…