Tunus’un üçüncü büyük şehri ve en hareketli sahil beldesi olan Sousse, Akdeniz kıyısındaki upuzun kumlu plajlarıyla göz kamaştıran bir yer. Lüks restoranları, otelleri, gece kulüpleri, alışveriş merkezleriyle burası Tunus’un en ünlü turizm merkezi. Ancak burası önemli bir tarihi geçmişe de sahip. Sousse Medinesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Sousse
Şehrin tarihi M.Ö 11. yüzyılda buraya yerleşen Fenikeliler’e kadar uzanıyor. M.S 2. yüzyılda Romalılar tarafından alınınca geliştirilmiş ve bir tarım ve liman merkezi hâline getirilmiş. 670 yılında Araplar şehri ele geçirince ismini önce Hadrumète (Hadramout), daha sonra da Sousse olarak değiştirmiş. Ribat, surlar ve Ulu Cami de dâhil olmak üzere günümüze ulaşan anıtların çoğu 7.-9. yüzyıllarda Araplar tarafından inşa edilmiş.

Ribat Kule’den Ulu Camii ve şehir manzarası
Buraya “Sahel’in incisi” deniyor. Aslında Sahel, Sahra’yla sınır oluşturan tropik ve alttropik otlaklar ve çalılıklara deniyor. Ayrıca da Arapça’da “sahil” anlamına geliyor. “Sahel’in incisi” unvanı da buraya çok yakışıyor.
Sousse’de gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Tunus‘un bu sahil kenti; plajları, tarihi medinası, müzeleriyle gezginleri fazlasıyla mutlu eden bir yer.
Burası zıtlıkların şehri. Hem modern ve canlı hem de tarih açısından zengin. Tarihi dokusunu koruyan ve UNESCO koruması altında olan medinası, palmiye ağaçlarıyla süslü modern semtleri, Akdeniz kıyısındaki limanı derken her gezgin buradan unutulmaz anılar biriktirerek ayrılıyor.

Medina
Şehir 4 bölgeye ayrılıyor: La Medina, Riadh, Sousse Kuzey, Sousse Güney.
Burada 3* Kaiser Otel Sousse veya 4 * Riadh Palms Resort & Spa’da konaklayabilirsiniz.

Riadh Palms Resort & Spa
Sousse Medina
Şehrin kalbinde yer alan Medina (Tarihi bölge), 1988’den bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. İyi korunan surlarla çevrili olan şehir, tamamı erken İslam askeri mimarisinin örnekleri olan Ribat, Ulu Cami ve Kasbah gibi ikonik yerlere ev sahipliği yapıyor.

Kasbah, tepeden tüm Medine’ye hâkim olan büyük bir kale
Tunus Sahel’inde yer alan Medina, genellikle korsanlık ve deniz istilalarıyla tehdit edilen bir kıyı şehrine uyarlanan Arap-Müslüman şehirciliğinin mimari yapısını yansıtıyor. Dar sokakları ve geleneksel mahalleleri var. Hem bir kale hem de bir ibadet yeri olan Sousse Ribatı, askeri ve dini işlevleri harmanlayan türünün en eski ve en iyi korunmuş örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Sousse Ulu Camii
851 yılına tarihlenen Ulu Camii, şehrin simge yapılarından biri. Abbasi Halifeliği’nin tebaası olan Aghlabid hanedanının yönetimi sırasında Hükümdar Ebu el-‘Abbas Muhammed el-Aghlabi tarafından yaptırılmış. Erken İslam dönemindeki Aghlabid mimarisinin önemli bir anıtı olan caminin ibadethanesi sonraki yüzyıllarda birçok kez genişletilmiş.

Sousse Ulu Camii – Sahn’dan kubbeli köşkün görünümü
Catacomb (Yer Altı Mezarlığı)
Yer Altı Mezarları, M.S 2. yüzyılda Romalılar tarafından yapılan ve kullanılan bir mezarlık alanı. Yaklaşık 5 kilometreye yayılan yer altı geçitlerindeki galerilerin duvarlarında 2-3 katlı olarak 15.000 üzerinde mezar var.
Burası aynı zamanda Hıristiyanlığın ilk takipçileri için ibadet ve sığınma yeri olarak da hizmet vermiş ve 4. yüzyılın sonuna kadar kullanılmış.
Yıllar içinde hava koşulları, yağma, yasadışı kazılar gibi nedenlerle tahribata uğrayan alan; günümüzde koruma altında bulunuyor. Burada yer altı geçitlerini ve mezarları keşfedebilir, antik freskleri ve sembolleri yakından görebilirsiniz.
Kubbe Müzesi
Eski bir kervansarayda yer alan Kubbe Müzesi, popüler sanatları ve gelenekleri sergileyen bir müze.

Kubbe Müzesi
Kubbe Müzesi’nin içinde Etnografya Müzesi de var.

Etnografya Müzesi
Sousse Arkeoloji Müzesi
Arkeoloji Müzesi, 9. yüzyıla tarihlenen bir Osmanlı binasının içinde yer alıyor. 1951 yılında kurulan müze, Bardo Ulusal Müzesi’nden sonra Tunus’taki en büyük Roma mozaik koleksiyonunu içeriyor.
Arkeoloji Müzesi’nin en ünlü mozaikleri arasında; Medusa başı, Bardo Ulusal Müzesi’nin Zaferi, kartala dönüştürülen Ganymede’nin Zeus tarafından kaçırılması, Venüs’ün tuvaleti, Neptün’ün zaferini temsil eden mozaikler sayılabilir.
Port El Kantaoui Sousse
Şehrin kuzeybatısında bulunan Port Kantaoui, “Akdeniz’in ilk bahçeli limanı” olarak biliniyor. Arap-Endülüs tarzında tasarlanan Port Kantaoui; bir marinaya, mağazalara, lüks otellere, rezidanslara, 18 parkurlu bir golf sahasına, Hannibal Park eğlence tesisine ev sahipliği yapıyor.
Tunus turu sırasında Sousse şehrinde kalırken hem deniz-kum-güneş tatili yapabilir hem de ülkenin kültürel ve tarihi dokusunu hissedebilirsiniz.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Yazın çok bilgilendirici. Tebrik ederim.
Beğenmene sevindim. Sevgiler.