Pisa; modern fiziğin kurucusu, matematikçi, gökbilimci ve filozof olan Galileo Galilei’nin doğduğu ve yaşadığı kent. Pisa’nın ünü şüphesiz ki Eğik Kule’den geliyor. Yapıldığı yerin temeli alüvyonel olduğu için hâlâ eğilmeye devam eden çan kulesi, İtalya’nın da en dikkat çekici eseri olarak tanınıyor. Eğik Kule’nin de içinde bulunduğu Mucizeler Meydanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Pisa’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Buraya hem İtalya turu hem de gençlerle yaptığım otobüsle Avrupa turu sırasında geldim.
Pisa gezilecek yerler listesine bir göz atalım.
Campo dei Miracoli (Mucizeler Meydanı)
Piazza dei Miracoli (Mucizeler Meydanı – eski ismiyle Piazza del Duomo (Katedral Meydanı)); Pisa’nın merkezinde, etrafı duvarla çevrili arazi içindeki binalar topluluğu. Burada Eğik Kule, Katedral ve vaftizhane tüm ihtişamıyla yükseliyor. Mucizeler Meydanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Pisa Katedrali
Eğik Kule’nin hemen yanındaki katedral, kulenin de inşa nedeni olmuş. 1604 yılında yapılan Gotik katedral, Eğik Kule kadar üne kavuşamamış olsa da şehrin önemli yapılarından biri.
Campanile (Eğik Kule)
Aslında Duomo Katedrali’nin çan kulesi olan Campanile (Eğik Kule) 1173 yılında inşa edilmeye başlanmış, 1370 yılında tamamlanmış. Kule, zengin ve güçlü Pisa İmparatorluğu’nun bıraktığı en büyük miraslardan biri. Yıkılmasından korkulan kule 1990’da ziyarete kapatılmış ve 2001 yılında 45 cm dikleştirilmiş.
Temeli alüvyonel olduğu için hâlâ eğilmeye devam eden çan kulesi, Mucizeler Meydanı’nın en dikkat çekici eseri. Kulenin etrafında kuleyi dikleştirmeye çalışarak kendini fotoğraflayan çok sayıda turist var. Biri de bendenizim.
56 m yükseklikteki kulenin içinde 7 çan var. Çanların her biri bir notanın sesini veriyor.
Pisa Vaftizhanesi
Vaftizhane 1152 yılında inşa edilmeye başlanmış, 1363 yılında tamamlanmış. Gotik tarzdaki yapı İtalya’daki en büyük vaftizhane olmasıyla tanınıyor.
Campo Santo (Kutsal Alan)
Campo Santo’nun 1278 yılında yapımına başlanmış, 1464 yılında tamamlanmış. Bu anıt mezarda Roma dönemine dair lahitler var. 2. Dünya Savaşı’nda atılan bir bombayla hasar gören yapı savaştan sonra restore edilmiş.
Museo delle Sinopie (Sinopie Müzesi)
Sinopie 13. yüzyılda yetimhane olarak inşa edilmiş, sonradan müzeye çevrilmiş. Sinopie, Kapadokya‘dan çıkarılan ve Sinop‘tan dünyaya dağıtılan bir taşa verilen isim. Bu müzenin freskleri sinopie taşından yapıldığı için müzeye bu isim verilmiş.
Piazza dei Cavalieri (Şövalyeler Meydanı)
Piazza dei Cavalieri, şehrin Mucizeler Meydanı’ndan sonraki en büyük meydanı. Meydanda bir Orta Çağ yapısı olan Carovana Sarayı, sarayın önünde Pietro Francavilla’ya ait bir heykel, bir Orta Çağ hapishanesi olan Palazza Dell Orologio ve 16. yüzyıl eseri olan Santo Stefano Kilisesi bulunuyor.
Toskana bölgesinin küçük bir yerleşimi olan Pisa’da görülecek çok şey yok. Ancak ben sırf Eğik Kule için bile buraya geldiğime mutlu oldum. Eğik Kule’yi dikleştirmeye çalışarak çekilen fotoğraflarımsa her baktığımda yüzüme bir gülücük konduruyor.
Siz de fikrinizi belirtin