Hindistan’da Agra’nın 40 km kadar batısında bulunan Fatehpur Sikri, 1570-1586 yılları arasında İmparator Ekber Şah zamanında Babür İmparatorluğu’nun başkentiymiş. Burası dünyanın en iyi korunmuş hayalet şehirlerinden biri sayılıyor. Fatehpur Sikri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Fatehpur Sikri – Hayalet Şehir

Bu şehrin kuruluşu hakkında anlatılanlar şöyle:

Buland Darwaja

İmparator Ekber Şah, Sikri adlı bu şehirde ermiş Selim Chisti’yi ziyarete gelmiş. Erkek çocuğu olmadığından ve tahtı bırakacak varisi bulunmadığından yakınmış. Ermiş Chisti ona oğlu olacağı müjdesini vermiş. Sonradan oğlu olan imparator, doğan 3 oğlundan ilkine ermişin ismi olan Selim ismini koymuş. Gerçi Selim’in ismi tahta çıktığında Osmanlı İmparatoru Kanuni’nin oğlu Selim’le karışmasın diye Cihangir olarak değiştirilmiş ama olsun…

 Fatehpur Sikri

1570 yılında burada bir şehir yapımı başlamış. İmparator Ekber Şah da burada yaşamaya başlamış. Şehrin yapımı tam 12 yıl sürmüş. Ekber Şah burayı yeni, düzenli, planlı bir şehir hâline getirmiş. Başkenti de buraya taşımış.

Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri – Queen’s Palace

Müslüman olup tüm dinlere ve görüşlere saygılı olan İmparator Ekber Şah hayatının geri kalanını burada geçirmiş, dinleri ve dünyayı tartışmaya başlamış. Hatta büyük dinlerin temellerini birleştiren İlahi Din isimli bir din kurmaya çalışmış ancak başarılı olamamış. Yine de Hinduizm’deki bazı gelenekler İlahi Din sayesinde son bulmuş, kadınların ölen kocalarıyla birlikte yakılması ve kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi gibi… Bazı yörelerde bu gelenekler bugün bile devam ediyor ama aslında o dönemde bitirilmiş olması çok önemli. Bugünkü Hindistan bayrağının rengi de İlahi Din esasını göre oluşturulmuş: Yeşil İslamiyet, kırmızı Hinduizm, beyaz Hristiyanlık dinlerini temsil ediyor.

Buland Darwaja – Fatehpur Sikri

1586 yılında tahminen su yetersizliği nedeniyle burada yaşayan insanlar Agra‘ya göç edip yerleşmişler. Fatehpur Sikri de yapısı tamamen korunarak bugüne ulaşmış. Burası dünyanın en iyi korunmuş hayalet şehirlerinden biri sayılıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Su sorunuysa hâlâ devam ediyor.

Buland Darwaja

Fatehpur Sikri’de gezilecek yerler listesi

Hindistan‘ın bu hayalet şehrine Agra – Jaipur arasında uğradık. Agra’da Tac Mahal’i görmüş olmanın üzerimizde bıraktığı sarhoşluktan ötürü hâlâ tam olarak kendimizde değildik. Bize enteresan gelen hayalet kenti gezerken bir zamanlar başkentlik eden bir şehrin sonradan nasıl bu hâle gelebildiğini sorguluyorduk.

Şehir iki bölümden oluşuyor. Buland Darwaza kapısından Jama Mescidi camisinin bulunduğu alana giriliyor. Bu alan ücretsiz geziliyor. Salim Chishti’nin mermer mezarı ve din adamlarının mezarları görülüyor. Saray bölümüne giriş ücretli. Buradaki Diwan-E-Khas salonunun oymalı bir merkezi sütunu var. Hindu ve Babür mimari tarzlarının bir karışımını sergileyen Jodha Bais Sarayı ve 5 katlı Panch Mahal görülüyor.

 Fatehpur Sikri

Jami Masjid

İmparator Ekber Şah’ın 3 eşi varmış. En sevdikleriyse Müslüman Begüm Sultan ve üçüncü eşi Rajput prensesi Mariam-uz-Zamani’ymiş. Ona çocukları veren eş Mariam-uz-Zamani, Hindu olduğu için bu eşe yapılan Jodha Bai Sarayı daha görkemli. Begüm Sultan’ın eviyse daha gösterişsiz ve küçük.

Fatehpur Sikri – Queen’s Palace girişindeyim

Sarayın avlusunda büyük bir havuz var. Müzisyenler burada İmparator Ekber Şah’ın rahatlaması için müzik çalıp şarkı söylermiş.

Diwan-i-Khas önündeyiz

Hindistan her köşesiyle, her şehriyle, her an insanı şaşkına çeviren bir ülke. Fatehpur Sikri de bunun en güzel örneklerinden biri. Burada tarihi kokluyor, ülkeyi daha yakından tanıyor, zamanda yolculuk yaparken kendinizi bambaşka bir âlemde buluyorsunuz.

Holy Tomb of Hazrat Salim Chishti

Keşfetmeniz dileğiyle…