İsmini “Banyan ağacı” anlamına gelen Vad kelimesininden alan Vadodara şehri, Hindistan’ın batısındaki Gujarat eyaletinin gözde kentlerinden biri ve eyaletin üçüncü büyük şehri. Ülkenin bağımsızlık kahramanı Sardar Vallabhbhai Patel onuruna yapılan 182 m uzunluğundaki dünyanın en uzun heykeli Vadodara’da yer alıyor.

Dünyanın en yüksek heykelleri Kaynak:Wikipedia 1. Statue of Unity 240 m 2. Spring Temple Buddha 153 m 3. Statue of Liberty 93 m 4. The Motherland Calls 87 m 5. Christ the Redeemer 38 m 6. Michelangelo’s David 5.17 m (By File:Height comparison of notable statues.png: Anna FrodesiakFile:Spring Temple Buddha picturing Vairocana, in Lushan County, Henan, China.png by User:ZgpdszzFile:Florencemichelangelo.jpg: Véronique MercierFile:Cristo redentor.jpg: Cyro A. SilvaSilhouette of the Statue of Liberty in New York.svg by Bea.miauFile:Flag of Volgograd Oblast.svg by User:Hellerickderivative work Jdcollins13 – This file was derived from:✦ Height comparison of notable statues.png:✦ Spring Temple Buddha picturing Vairocana, in Lushan County, Henan, China.png:✦ Florencemichelangelo.jpg:✦ Cristo redentor.jpg:✦ Silhouette of the Statue of Liberty in New York.svg:✦ Flag of Volgograd Oblast.svg:, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30101948)

Gujarat (Gucerat)’ın üçüncü büyük şehri olan Vadodara, eyaletin kültürel başkenti olarak kabul ediliyor. Hindu ve Jain tapınaklarının bir karışımı ile süslenmiş olan Pavagadh Tepesi 15. yüzyılda yapılan Mogul dönemi öncesi İslami kale Champaner’e bakıyor. Vadodara Bölgesi’nin idari merkezi olan kent Vishwamitri Nehri üzerinde yer alıyor. Şehir birçok dönemin karışımını sunduğu için Kültürel Başkent olarak ünlü.

Burayı Gujarat Turizm Ofisi’nin organize ettiği bir geziyle seyahat acentelerinden oluşan bir grupla birlikte gezdim. Açıkçası Hindistan’da 4 gün için bile olsa bir gruba dâhil olacağım için çok mutluydum.

Bir gece önce makul bir saatte buradaki otele varıp rahat bir uyku uyumayı bekliyordum. Ancak Delhi’de havalimanına gittiğimde uçağın önce iptal olduğunu, sonra da 11 saat sonraki bir uçuşa yer ayarlandığını acı bir şekilde öğrendim. Bütün gece havalimanında hem donarak hem de hastalığım nedeniyle iyice kötüleşeceğimden korkarak korkunç bir gece geçirdim.

Sabah buraya vardıktan sonra grupla birlikte yollara düştüm. 4 günlük bir turla Gujarat eyaletini tanımak güzel olacaktı. Ne de olsa Hindistan’da karmaşanın içinde yalnız gezmeye henüz alışamamıştım.

Vadodara – Gucerat eyaletinin kültür başkenti

Gelelim Vadodara şehrine: Burada her taraf toz toprak içinde. Ağaçlardan yere düşen yaprakları süpüren kadınlar sözde topladıkları yapraktan daha çok tozu havaya kaldırıyorlar. Yuttukları tozu gördüğümde bile benim boğazım kuruyor. Onlar bu kadar tozu nasıl yutuyor anlamış değilim.

Şehrin içinden geçen Vishwamitri Nehri atılan çöplerden gözükmüyor bile. Peki nehirde sırf çöp mü var sanıyorsunuz? Gözüme takılan koskocaman timsaha ne demeli? İnsanlar ise timsahın sadece 2 metre ötesinde. Hatta muhtemelen birazdan yanına inecek ve leş gibi nehirde timsahın yanında çamaşırlarını yıkayacaklar!

Vadodara’da gezilecek yerler listesi

Vadodara gezilecek yerler listesine bir bakalım.

Laxmi Vilas Palace

Diğer adı Nazarbaug Sarayı olan Laxmi Vilas Palace, Matarha ailesi iktidardayken Hint-İslami bir okul olarak yapılmış. 1890 yılında yapılan yapı mimar Charles Mant imzasını taşıyor.

Vadodara

Laxmi Vilas Palace

Kraliyet ailesi uzun süre burada ikâmet etmiş. Karmaşık mozaik süslemeleri ve pencere vitraylarının güzelliğiyle dikkat çeken binada mermer ve pişmiş toprak heykellerin oluşturduğu koleksiyon da dikkat çekiyor.

Laxmi Vilas Palace

Komplekste 1930’lu yıllarda yapılan bir golf sahası var. Bu golf sahası sarayın bahçesini oluşturuyor ve o dönemin ihtişamını hissettiriyor.

Vadodara

Laxmi Vilas Palace

Sarayın içinde fotoğraf çekimi yasak. Gerçi ben bir tane kaçak çekmeyi başardım. Hatta dışında bile makineyle çekim yasak. Sadece cep telefonuyla çekime izin veriyorlar.

Vadodara

Laxmi Vilas Palace

Maharaja Fatesingh Museum

Laxmi Vilas Palace kompleksinin bir bölümü olan Maharaja Fatesingh Museum, çocuklar için okul binası olarak inşa edilmiş. Müzede kraliyet ailesine ait birçok sanat eseri sergileniyor. Özellikle Maharaja Sir tarafından toplanan sanat eserleri müzenin en değerli koleksiyonu. Ayrıca kraliyet ailesinin portreleri, mermer ve bronz heykeller sergileniyor. Ancak mutlaka görmeniz gereken bir müze olduğunu da söyleyemeyeceğim.

Vadodara – Maharaja Fatesingh Museum

Sardar Sarovar Barajı

Narmada Nehri üzerindeki en büyük baraj olan Sardar Sarovar Barajı’nı görmek istiyorsanız organize turlara katılarak baraj gölünde bot turu yapabilirsiniz.

Sardar Sarovar Barajı Kaynak:Wikipedia (By AceFighter19 – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6974383)

Statue of Unity (Birlik Heykeli)

Hindistan’ın bağımsızlık kahramanı Sardar Vallabhbhai Patel onuruna Sadhu adasında yapılan Statue of Unity heykeli 182 m uzunluğuyla dünyanın en uzun heykeli.

Vadodara

Statue of Unity

Patel Heykeli’nde 152 metreden manzara izlenebilen bir seyir terası var. Bu terasın konumu heykelde tam Patel’in kalbine denk geliyor.

Vadodara

Statue of Unity seyir terasından manzara

Sardar Vallabhbhai Patel kimdir?

Hindistanlı avukat ve devlet adamı olan Sardar Vallabhbhai Patel, Hindistan’ın İngiliz sömürgesinden kurtulması için mücadele veren liderlerden biri. Hindistan’da kurulan küçük devletlerin birleştirilip şu anki Hindistan’ın oluşmasına sağladığı katkılarla da anılıyor.

Sardar Vallabhbhai Patel Kaynak:Wikipedia (By Government of India work – http://photodivision.gov.in/waterMarkdetails.asp?id=11604.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22298495)

Sardar Vallabhbhai Patel ülkenin kurucu lideri Gandi ile birlikte siyaset yaptı. Hindistan’ın ilk Başbakan Yardımcılığı görevini de üstlendi. Ülkede “Demir Adam” lakabıyla tanınıyor.

Hindistan çok renkli bir kültüre ve muhteşemliğe ev sahipliği yapan bir ülke. Tüm bu özelliklerini düşününce Gujarat eyaleti ve Vadodara benim ilk geleceğim yerler olmazdı. Yine de tercih sizin.