Hindistan deyince ilk akla gelen yerlerden biri şüphesiz ki Tac Mahal (Taj Mahal)’dir. Dünyanın yeni 7 harikasından biri olan bu eşsiz yapıya Agra şehri ev sahipliği yapıyor. Tac Mahal, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Agra, Hindistan’a 200 yıldan fazla süre hâkim olan Türk-Moğol hanedanı Babürler’e başkentlik yapmasıyla biliniyor. Babür imparatorluk kalesi Agra Fort, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Agra 1501 yılında Sikandar Lodi Krallığı’na başkentlik yapmış, daha sonra Babürler’in eline geçmiş. Kentte Babür Şah, Hümayun Şah, Ekber Şah dönemlerinde görkemli yapılar inşa edilmiş. Bizse günümüzde kenti en çok aşkın türbesi Taj Mahal ile tanıyoruz.
Hindistan‘daki ikinci günümüzde Delhi‘den 6 saat yolculuk yaparak buraya geldik. İçimiz dışımıza çıkarak, korna sesinden kulaklarımız uğuldayarak… Arabaların çoğunun dikiz aynaları kapalı ve arkalarında horn please (korna lütfen) yazıyor. Hindistan’da korna sesi, dikiz aynası yerine geçmiş durumda. Burada İstanbul şoförlerini arar olduk. Yollarda korna sesinden kulaklarımız patlamakla kalmadı, bol sayıda inek, maymun ve domuz görmekten gözlerimiz şaşıya döndü.
Agra’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Agra gezilecek yerler listemizde tabii ki ilk akla gelen yer Taj Mahal. Ancak şehirde görülmesi gereken başka yerler de var.
Buraya geldiğinizde ünlü Mohabbat The Taj gösterisini izlemenizi öneririm. 80 kişinin üzerinde bir ekiple gerçekleştirilen 1,5 saatlik gösteride Şah Cihan ve karısı Mümtaz Mahal’ın aşk hikâyesi canlandırılıyor.
Agra Fort
Yamuna Nehri kenarındaki masif, kırmızı kum taşı yapı Agra Fort, 1565 yılında Babür İmparatoru Ekber Şah tarafından yapılmış. Daha sonra torunu Şah Cihan kaleye beyaz mermerden eklemeler yapmış. Kale askeri amaçla yapılmış ama Şah Cihan onu gerçek bir kraliyet sarayına dönüştürmüş. Şah Cihan’la karısı Mümtaz burada yaşamışlar. 1658 yılında oğlu Evrengzib (Alemgir) yönetime el koyunca Agra Fort Şah Cihan’a 8 yıl boyunca hapishane olmuş. İngilizler de hâkimiyetleri boyunca yapıyı garnizon olarak kullanmışlar. Agra Fort, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Taj Mahal (Tac Mahal)
Dünyanın yeni 7 harikasından biri seçilen yapı işte karşınızda! Tac Mahal, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Burayı anlatmadan önce konuya bir uyarıyla başlayım: Tac Mahal (Taj Mahal) cuma günleri cuma namazı kılındığı için ziyarete kapalı. Gezi programınızı ona göre planlayın!
Şah Cihan karısı Mümtaz ölünce onun anısına Agra Fort’un tam karşısına Tac Mahal’i inşa ettirmiş. Soğuk bir mermer anıt beklemeyin, burası Babür imparatorunun karısına aşkını anlatan çok etkileyici bir yer. Anıtın özelliği uzaktan çok büyük, yaklaştıkça küçülen bir eser olması. Gerçekten de içerisi oldukça küçük ama dışardan görünüşü de bir o kadar heybetli.
Buranın hikâyesi ise oldukça etkileyici, insanı alıp bulutların üzerine konduran bir aşk masalı…
Mümtaz, Şah Cihan’ın üçüncü ama tek sevdiği karısı. 1629 yılında 39 yaşındayken, 14’üncü çocuklarını doğururken ölmüş. Öleceğini bildiği için ölmeden önce Şah Cihan’dan aşklarının anısına bir anıt diktirmesini istemiş. Bu istek bencilce görülse de Mümtaz’ın asıl isteği o öldükten sonra kocasının yaşamak için bir amacının olmasıymış. Çünkü biliyormuş ki kocasının ona olan aşkı, o öldükten sonra yaşamak istemeyecek kadar kuvvetli. Nitekim Mümtaz’in ölümünden sonra Şah Cihan 2 yıl acıyla karısı için yas tutmuş.
Anıtta herşey simetrik, bir tek şey hariç. O da içindeki Şah Cihan’ın mozolesi. Şah Cihan, Tac Mahal’in karşına aynısının küçüğünü siyah mermerden kendisi için yaptırmak istemiş fakat efsaneye göre Allah ona bir ceza vererek, Tek mükemmel olan benim, sen bunu inşa ettiremeyeceksin, demiş ve 8 sene oğlu Evrengzib (Alemgir)’in onu hapsettirmesini sağlamış. O nedenle Şah Cihan’ın mozolesi, Tac Mahal’in içinde, Mümtaz’ın tam ortada olan mozolesinin yanında, asimetrik olarak duruyor.
Şah Cihan’ın Tac Mahal’in inşasını yapan mimar İsa Khan’ın ellerini aynı harikalıkta başka eser yapamasın diye kestirdiği söyleniyor. Bazı kaynaklarsa bunun mecazi olduğunu, Şah Cihan’ın onu çok fazla ödüllendirdiği için artık zenginliğinden çalışmak zorunda kalmadığını söylüyor.
Taj Mahal’in 4 minaresi var. Yapımında 20 bin işçi çalışmış. Yüz binlerce sedef, akik, firuze, bine yakın pırlanta, yakut, zümrüt ve inci kullanılmış, Yasin Suresi hat sanatıyla işlenmiş.
İmparator Ekber’in Mezarı
En önemli Babür imparatorlarından Ekber’in kırmızı kumtaşı ve mermerden oluşan mozolesi Agra Kalesi’ne 10 kilometre mesafedeki Sikandra’da bulunuyor.
Kohinoor Jewelers
Bir aile işletmesi olan Kohinoor Jewelers, Hindistan’ın en ünlü mücevhercisi. 1862’de kurulmuş. Kraliyet mücevherleri yapıyor ve nesilden nesile mesleği devam ettiriyorlar. Bünyelerindeki müzede değerli ve yarı değerli taşlarla işlenen müthiş bir tablo koleksiyonları var.
Fatehpur Sikri
Agra’nın 40 km kadar batısında kurulan Fatehpur Sikri, 1570-1586 yılları arasında imparator Ekber zamanında Babür İmparatorluğu’na başkentlik etmiş. Fatehpur Sikri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Rehberimiz Agra turu yaptırdıktan sonra bizi bir hediyelik eşya mağazasına götürdü. Burada Tolga’nın ayağına bir fındık faresi çarptı. Allahtan ben görmedim! Mağazadakilerse çok umursamaz, sanki fare oranın evcil hayvanıymış gibi zararsızdır deyip duruyorlar. Benim ne kadar korktuğuma aldıran yok!
Buradan sonraki durağımız 1 saat uzaktaki hayalet şehir Fatehpur Sikri olacak.
Geziniz ve yazınız çok güzelmiş.
Kıskandım sizi…
Umarım size de bir gün kısmet olur buralara gitmek…
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş, teşekkürler
Ben de okuduğunuz için çok teşekkür ederim.
Selamlar, sevgiler
İnşallh 2024 de gezi planladım bu bölgeye teşekkürler notlarınız için
Sizin adınıza çok sevindim.Şimdiden iyi eğlenceler dilerim.