Hz. Musa’nın kayınpederi Hz. Şuayb’ın Şanlıurfa’nın Şuayip Şehri Antik Kenti’nde yaşadığı, buradaki bir mağarayı ev ve ibadethane olarak kullandığı, burada da öldüğü rivayet ediliyor. Antik kent ismini bu rivayetten alıyor. Bölgedeki bir mağara da Şuayb peygamberin makamı olarak ziyaret ediliyor.
Şuayip Şehri Antik Kenti, Geç Roma dönemine (M.S 4-5. yüzyıl) tarihleniyor.
Hz. Şuayb, Tevrat’ta önemli bir yere sahip bir peygamber. Tevrat’ta adı Jethro (İbranicesi: Yitro) olarak geçiyor. Hz. Musa, Mısır’dan kaçtıktan sonra bugünkü Suriye’nin güneyiyle Ürdün ve Hicaz’ın kuzeyine denk gelen Medyen’e gelmiş. Medyen’de baş rahip Şuayb’in kızıyla evlenmiş.
Hz. Şuayb ahlaki değer yargılarını kaybeden Medyen kavmini doğru yöne yöneltmek için çok çaba sarf etmiş. Medyenliler’e Allah’ın birliğine inanmalarını, ölçü ve tartıda dürüst olmalarını, münafıklıktan uzak durmalarını bildirmiş. Ancak Medyen halkı bu öğütlere uymamış. Neticesinde Allah tarafından lanetlenmişler, deprem ve ateş yağmuruyla yok edilmişler. Bu nedenle Hz. Şuayb’ın yaşadığı iddia edilen Şuayip Şehri Antik Kenti‘nin de hâlâ lanetli olduğuna, ziyaret ederken çok uzun kalmamak gerektiğine inanılıyor.
Şuayip Şehri Antik Kenti nerede? Şuayip Şehri Antik Kenti’ne nasıl gidilir?
İçindekiler
Şuayip Şehri Antik Kenti, Şanlıurfa kent merkezine 80 km, Harran ilçesine 38 km uzaklıkta yer alıyor. Eğer Şuayip Şehri Antik Kenti turu yapmak isterseniz, buraya toplu taşıma yok. Araba kiralayabilir ya da yerel bir acenteyle çalışabilirsiniz. Ben bölgeyi buranın yerel acentesi olan Göncü Turizm ile gezdim. Sahibi Cem Göncü (+90 532 433 85 64) bana her konuda yardımcı oldu. Siz de kendisini gönül rahatlığıyla arayabilirsiniz.
Şuayip Şehri Antik Kenti’nde gezilecek yerler listesi
Şuayip Şehri Antik Kenti oldukça geniş bir alana yayılıyor ama günümüze ulaşan buluntuları az. Kent merkezindeki kaya mezarlarının üzerinde kesme taşlardan yapılar inşa edilmiş. Tamamı yıkılan bu yapılardan günümüze sadece duvar ve temel kalıntıları ulaşmış.
Antik kentin kaderine terk edilmiş bir görüntüsü var. Bugüne kadar kapsamlı bir arkeolojik araştırma yapılmadığı için de gizemini koruyor.
Şuayb Peygamber Makamı
Antik kentteki bir mağara Şuayb Peygamber Makamı olarak ziyaret ediliyor.
Evler
Yerleşim içindeki evler tipik Roma evleri tarzında yapılmış. Üçgen alınlığı, çatısı, etrafı duvarla çevrili bir avlusu, evin altında ana kayaya oyulmuş bir kileri, içlerinde bir su kuyusu var. Evlerin kapıları ızgara planlı sokaklara açılıyor.
Şuayip Şehri Antik Kenti adını neredeyse hiç duyurmayan, bakımsız hâliyle hayal kırıklığı yaşatan ama tüm bunların yanında tarihi ve ruhani değerleri barındıran bir yer.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin