Strasbourg (Strazburg), Fransa’nın nüfus bakımından 7. en kalabalık kenti. Tarihi merkezi Grande Île’den Neustadt’a kadar olan bölge, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. 1949 yılından bu yana AB görüşmelerine ev sahipliği yapan Strasbourg’da Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bulunuyor. Bu nedenle Avrupa Birliği’nin Brüksel’den sonraki 2. önemli kenti olan Strazburg, “Avrupa’nın Başkenti” unvanını taşıyor.

Strasbourg (Strazburg), Roma İmparatoru Augustus tarafından kurulmuş. 1681 yılında Almanlar’dan Fransızlar’a geçmiş. 19. yüzyılda Otto von Bismarck tarafından ele geçirilerek Alman İmparatorluğu’na dâhil edilmiş. 1. Dünya Savaşı’nın ardından 1919 yılında tekrar Fransa’ya katılmış.

Strazburg, Fransa-Almanya sınırında bir kent. Fransa’nın kuzeybatısındaki Alsace-Lorraine (Alsas-Loren) Eyaleti’nin ve Bas-Rhin bölümünün başkenti. Ünlü Alman yazar Goethe’nin bir süre yaşadığı ve öğrencilik yaptığı şehir, Gutenberg’in matbaayı burada icat etmesiyle de ünlenmiş. Ayrıca şehir Rouget de Lisle’nın 1792 yılında Fransa milli marşı La Marseillaise’ı burada bestelemesiyle de adını duyuruyor.

Strazburg

Uzaktan görünen St. Paul Kilisesi

Sedan Savaşı’ndan önce Fransa’nın toprağı olan Alsas-Loren bölgesi, Frankfurt Barış Antlaşması imzalandıktan sonra Alman İmparatorluğu’nda bir eyalet hâline gelmiş. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra bölge kısa bir süreliğine Alsas-Loren Sovyetleri ismiyle bağımsız olmuş. Sonra Versay Antlaşması ile Fransa’ya bağlanmış. 2. Dünya Savaşı’ndaki Fransız yenilgisinin ardından tekrar Almanya’ya geçen bölge, Almanlar’ın teslim olmasıyla tekrar Fransız yönetiminin eline bırakılmış. Günümüzde Fransız yönetimi altında.

Alsas Loren

Hemen bir parantez açıp şunu sorayım: İstanbul’un Kadıköy semtinde, Altıyol’da bulunan meşhur boğa heykelini biliyor musunuz? Peki heykelin Alsace-Lorraine bölgesinde Fransızlar’ın Almanlar’ı yendiği savaşı simgelemek için 1864’te Fransız heykeltraş İsidore Jules Bonheur tarafından yapıldığını, boğanın kızgınlığı ve iriliğiyle Fransızlar’ın gücünü simgelediğini biliyor muydunuz?

Strazburg

Strazburg

Alsas Loren’e nasıl gidilir?

Alsas Loren bölgesine nasıl ulaşılır bahsedersek: Türkiye’den Strazburg’a henüz maalesef direkt uçuş yok. Alsas Loren’e ulaşmanın en kolay yolu, Basel veya Zürih’e uçmak. Oradan da trenle veya araç kiraladıysanız araçla 1,5 saat içinde Strazburg’a ulaşmak. Alsas Loren bölgesine cuma, cumartesi veya pazar günü geldiyseniz, 2-5 kişi için toplam 40 Euro olan ve size Alsas Loren bölgesinde günlük sınırsız toplu taşıma hakkı veren Grup Bilet’ini alabilirsiniz. Bu biletleri tren istasyonundaki makinalardan alabiliyorsunuz. Böylece araba kiralamaktan daha uyguna gezmiş oluyorsunuz.

Benim uzun zamandır beklediğim ziyaretimse Cruise Prime ile Romantik Ren & Mosel Nehir Turu‘na katılmamla gerçekleşti. Gezinin ilk gününde Basel’e inen uçağım yıllar sonra beni İsviçre’ye ulaştırdı. Gemiyle nehir turumuz başlayınca da ilk durağımız Fransa’nın Strasbourg (Strazburg) şehri oldu.

Nehir turuna çıkmak benim için inanılmaz bir deneyim olacaktı. O nedenle oldukça heyecanlıydım. Ancak nehirde gezintiye başlamadan önce Basel şehrini gezecek ve sonra gemimize gidecektik.

Avrupa’da ekonomik, ticari ve askeri açıdan oldukça önemli olan Ren Nehri, kenarında şehirler kurulan, romantik yol diye adlandırılan ve üzüm bağlarını görerek geçeceğimiz eşsiz güzellikte bir nehir. Nehir turuysa her gün yaşanamayacak kadar özel ve insanı kendinden geçiren bir deneyim.

Gemiye adımımızı attıktan sonra diğer misafirlerle tanıştık ve akşam yemeğimizi yedik. Ardından ilk gecemiz seyirle geçti. Gözümü yeni güne açtığımda geldiğim şehirse daha önce tanışma fırsatı bulmadığım Strazburg oldu. O zaman şimdi tanışma zamanıydı…

Büyük bir öğrenci kenti olan Strazburg, şehre adımımı attığım anda beni çok etkiledi. Bu büyüleyici kentin bambaşka bir havası olduğunu düşündüm. Tarihi binaların, içinden geçen nehrin, muhtemelen öğrencilerin kattığı enerjinin etkisinde âdeta kayboldum.

Strasbourg

Strazburg’da gezilecek yerler listesi

Şehrin tarihi merkezi Grande Île’den Neustadt’a kadar olan bölge, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Gelelim Strazburg gezilecek yerler listesine.

Notre Dame Kilisesi

1176-1439 yılları arasında inşa edilen Notre Dame Kilisesi, Victor Hugo tarafından dev, narin, harika olarak tanımlanmış. 142 metre yüksekliği ile yapıldığı yıllarda dünyanın en yüksek binası olan kilise, geç dönem Gotik mimarinin en güzel eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Strazburg

Notre Dame Katedrali

Astronomik Saat

Fransızlar şehre yerleştikten sonra 14., 16., 19. yüzyılda olmak üzere 3 saat inşa etmişler. Notre Dame Kilisesi’nin içindeki Astronomik Saat bunların 3. sü. Takvim ve güneş sistemi modelinin yer aldığı saat, Güneş ve Ay’ın gerçek konumlarıyla yörüngelerini gösteriyor.

Strazburg

Astronomik Saat

Kammerzell Evi

Notre Dame Kilisesi’nin karşısında yer alan Kammerzell Evi, 1427 yılında bir peynir tüccarı tarafından inşa edilmiş. Bina 1467 ve 1589 yıllarında restore edilmiş.

Strazburg – Kammerzell Evi

Rohan Sarayı

1681 yapımı Rohan Sarayı; günümüzde Arkeoloji Müzesi, Dekoratif Sanatlar Müzesi ve Güzel Sanatlar Müzesi olarak hizmet veriyor.

Rohan Sarayı

Petite France (Küçük Fransa)

Petite France şüphesiz şehrin en etkileyici bölgesi. Kentin tarihi bölgesindeki yapılar 16. yüzyıla ait. Eminim siz de buradan ayrılmak istemeyeceksiniz. Hele bir de evlerin suya yansımasını  fotoğraflayabildiyseniz ne mutlu size.

Petite France

Strazburg’da gezmek, özellikle de Petite France bölgesinde bulunmak bana mutluluk verdi. Bir türlü ısınamadığım ve asla yaşayamam dediğim Paris‘in aksine burası sıcacık bir şehir. Hem yapılarıyla hem insanıyla. İyi ki geldim dedim kendi kendime. İçim kıpır kıpır oldu burada.

Petite France

Strazburg’a gelmek güzel ama ayrılmak çok zor. Bu şehir kesinlikle uzun kalınmayı, keşfedilmeyi ve doyasıya yaşanmayı hak ediyor. Benim 1 haftalık Ren Turu’mda başrollerde Strazburg ve bir sonraki durağımızda göreceğim Riquewihr olacak.