Bozcaada, Kuzey Ege’nin serin sularında yüzeceğiniz, taş evlerle süslü Rum mahallelerinde gezineceğiniz, festivallerinde eğleneceğiniz, lezzetlerini tadacağınız ve asla bırakmak istemeyeceğiniz bir ada. Üzüm bağları ve bu üzümlerinden yapılan şaraplarıyla ünlü olan Bozcaada âdeta huzurun adresi.

Türkiye’nin üçüncü büyük adası olan Bozcaada’nın tarihi M.Ö 3000 yıllarına dayanıyor. Antik çağda Leukophrys, Yunan Mitolojisinde Tenedos adıyla anılan ada stratejik konumundan dolayı çağlar boyunca birçok kez istilaya uğramış ve el değiştirmiş. Pelasglar, Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslılar, Cenevizliler, Venedikliler ve Osmanlılar adaya hakim olmuş. İstanbul’un fethinden sonra önem kazanan ada 1455’te Osmanlı topraklarına katılmış. Bu tarihten sonra adanın hâkimiyeti Osmanlılar ve Venedikliler arasında değişmiş.

Balkan Savaşları sırasında 1912’de Yunanistan tarafından işgal edilen ada 1923 Lozan Antlaşması ile Gökçeada ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanmış.

Bozcaada

Bozcaada’ya nasıl gidilir?

Yaz mevsimi bitiminde Bodrum’dan İstanbul’a dönüş yolumda uzun zamandır görmeyi istediğim Bozcaada’ya uğramaya karar verdim.

Bozcaada’ya Geyikli’den kalkan feribotlarla gidiliyor. Hemen uyarımı yapayım: Geyikli’den buraya giden feribotların tarifelerini kontrol etmenizde ve internetteki saatlere güvenmeyip telefonla teyit etmenizde fayda var. Çünkü 3 Kasım’da değişeceğini ilan ettikleri tarifenin aslında 9 Kasım’da değişeceğini oraya gidince öğrenmiş oldum. Bu yüzden feribotu acı şekilde kaçırdım. Sizin de başınıza gelmesin.

Ayrıca Bozcaada’dan dönüş için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Aksi taktirde yoğun olan zamanlarda aracınız iskeleye alınmayabilir. Yayalar için ise rezervasyona gerek yok.

Bozcaada

Bozcaada gezilecek yerler

Yarım saat süren Geyikli-Bozcaada feribot yolculuğundan sonra adaya varıyorsunuz. Feribottan iner inmez kalesini selamladığım ada, taş evleri, sevimli dar sokakları ile beni hemen etkisine aldı. Sokaklarında gezinirken adanın mis gibi havasını solumaya başladım.

Adada Hera Butik Otel’de konakladım. Burası değerlendirmeleri oldukça yüksek şık bir butik otel.

Bozcaada

Bozcaada Kalesi

Feribotla adaya yaklaşırken sizi ilk selamlayan yapı kale oluyor. Fenikeliler, Cenevizliler ve Venedikliler tarafından kullanılan kale, Türkiye’nin en iyi korunan kalesi olmasıyla tanınıyor. Bugünkü hâline Fatih Sultan Mehmet zamanında yıkıntılar üzerine inşa edilmesi ile ulaşmış. Köprülü Mehmed Paşa döneminden sonra büyük bir onarımdan geçmiş. 2. Mahmut zamanında neredeyse yeniden inşa edilmiş.

Bozcaada Kalesi

Şarap Fabrikaları

Bağcılık ve şarapçılık adanın ruhunda var. Adanın kuşaklardır şarap üreten fabrikaları ise Talay, Çamlıbağ, Ataol, Amadeus ve Gülerada Şarapçılık. Corvus Şarapları da bunlara yeni eklenen bir marka.

Bozcaada

Şarap Fabrikaları

Ayazma Plajı

Ayazma Plajı altın rengi, incecik kumu ve pırıl pırıl turkuaz rengi denizi ile oldukça etkileyici olan plaj günü birlik tesislerin toplandığı tek plaj.

Bozcaada’da nerede yemek yenir?

Bozcaada bir gastronomi merkezi olarak da tanınıyor.

Simyon

Rum meyhanesi Simyon adanın en popüler mekânlarından birisi. Ege karması (kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, yeşil zeytin, keçi peyniri, kuru domates), Girit ezme (Beyzade marka Ezine peyniri, ceviz, fındık, antep fıstığı, baharat), karides, kalamar gibi bilumum deniz ürünleri ile öne çıkıyor.

Eski Kahve

Kahvaltı için de Eski Kahve’yi atlamamak lazım. Bu küçük ve otantik kahvehane Bozcaada ruhunu çok güzel yansıtıyor.

Madam Niça

Burada bir menü yok. O gün ne piştiyse yiyorsunuz. İster kahvaltıya, ister akşam yemek yemeğe gelebilirsiniz.

Ada’m

Deniz mahsullü tapas, cevizli erişte, kuskuslu paella, sardalya mücveri, midye şiş çok güzel.

Bakkal

Çok çeşitli içki menüsü var.

Sandal Restaurant

Zeytinyağlıları, deniz böreği, kalamar ızgara dolma ve karides çeşitleri çok güzel.

Vahit’in Yeri

Ayazma Plajı’na gelenlerin uğrak yeri. Adanın en iyi mezelerini yapıyor. Özellikle Girit ezme ve karpatya çok ünlü.

Bozcaada kısacık bir ziyaret bile yapsanız size kocaman mutluluk verecek bir ada. Benim de bir daha gelip bağ bozumuna katılmaya, Ayazma Plajı’nda ve Akvaryum Koyu’nda yüzmeye sözüm var buraya.

Bozcaada sokakları

Keşfetmeniz dileğiyle…