Filistin’in ekonomi başkenti ve idari merkezi olan Ramallah şehri, deniz seviyesinden 900 metre yükseklikteki tepelerin üzerinde yer alıyor. Etrafını çeviren güzel manzara nedeniyle “Filistin Gelini” olarak biliniyor. Filistin’in genelinin aksine Ramallah yeni ve yüksek binaları, hareketli hayatıyla tanınıyor. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri ve Filistin Ulusal Yönetimi’nin ilk başkanı olan Yasir Arafat’ın mezarı ve müzesi burada bulunuyor. Ramallah aynı zamanda müzik dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil bir kent.

Ramallah

Yasir Arafat Müzesi’ndeki resim 20. yüzyılın başından itibaren Filistin tarihine katkısı dokunan 66 politik, ekonomik, akademik Filistinli’yi gösteriyor.

Ramallah gezilecek yerler

Ramallah eski dokusu olmayan bir şehir. Daha çok yüksek katlı binaları, resmî daireleri ve yoğun bir trafiği var.

Ramallah

Al Manara Meydanı

Filistin Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’ndan Loai Orede, Awni Shawamreh, Ezzat Hanania, Lena Laimoun ile birlikte Ramallah turu yaptım.

Ramallah

Ramallah Eski Şehir

Bandali buranın en ünlü restoranlarından biri. Falafel ve humus deneyebilirsiniz.

Filistin Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’ndan Loai Orede (Director of the Department of Domestic Tourism), Awni Shawamreh (Director of Publication, Publishing and Scientific Research Department), Ezzat Hanania (Employee in the primary care unit for archaeological materials), Lena Laimoun (Researcher in the Department of Publication, Publishing and Scientific Research) ile birlikte Ramallah turu yaptım. Buranın en ünlü restoranlarından biri olan Bandali’de falafel ve humus yedik.

Yasir Arafat Mezarı ve Müzesi

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri ve Filistin Ulusal Yönetimi’nin ilk başkanı olan Yasir Arafat’ın müzesi yaşamından izler taşıyor ve özel eşyaları sergileniyor. Arafat’ın mezarı da müzenin girişinde yer alıyor.

Ramallah

Ramallah – Yasir Arafat Mezarı

Mahmoud Darwish (Mahmut Derviş) Müzesi – Al-Birweh Park

Mahmut Derviş, Filistin’in ünlü bir şairi. Kompleksin için şairin mezarı ve eserlerinin sergilendiği bir bölüm var.

Ramallah

Mahmoud Darwish Müzesi

Filistin Folk Kültür Müzesi

Filistin kültürü hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz Filistin Folk Kültür Müzesi, kıyafetler ve halkın kullandığı yöresel eşyaları sergileyen küçük bir müze.

Ramallah – Filistin Folk Kültür Müzesi

Al-Bireh Kilisesi

Hristiyan inancına göre Hz. Meryem ve Aziz Josef, Kudüs’ten Nazareth’e (Nasıra) gelirken Hz. İsa’nın kayıp olduğunu fark etmişler ve Kutsal Aile Kilisesi olarak bilinen bir haçlı kilisesinde dinlenmişler. Bu kiliseyi Papa II. Anoryus Eylül 1128 tarihinde kutsal kabir kilisesi (Kıyamet Kilisesi) olarak tescil etmiş. Kilise Eyyubi döneminde mescide dönüştürülmüş. 1514 yılında tavanı yıkılmış, duvarları ise Birinci Dünya Savaşı’na kadar ayakta kalmış.

Al-Bireh Kilisesi

al Ain Camii

Geç Osmanlı döneminde yapılan Ain Camii, ain yani pınar olarak anılıyor çünkü yapıldığı yerin yanında bir su pınarı var. Al-Bireh halkının çoğu bu su pınarından su içiyormuş.

Ramallah – al Ain Camii

Filistin Müzesi

Filistin Müzesi, ulusal ve uluslararası düzeyde açık ve dinamik bir Filistin kültürünü desteklemeye adanan bağımsız bir kurum.

Filistin Müzesi

Keşfetmeniz dileğiyle…