Japonya’nın Honshu Adası’nda yer alan Hiroşima (Hiroshima) şehri, 500 yıllık geçmişi ile ülkenin en genç şehirlerinden biri. İsmi Japonca’da “geniş ada” anlamına geliyor. Dünya tarihine nükleer saldırıya maruz kalan ilk şehir olarak geçen kent, II. Dünya Savaşı sırasında 6 Ağustos 1945’te şehre atılan atom bombasıyla yüzbinlerce kayıp verdi. Bombanın etkisi patlamadan sonra da devam etti ve onbinlerce kişi radyasyonunun etkisine maruz kalarak hayatlarını kaybetti. Savaş sonrasında şehir yeniden inşa edildi ve savaşın kanlı günlerinin nesiller boyunca hatırlatılması için Barış Anıtı, Parkı, Müzesi yapıldı. Parktaki Hiroşima Barış Anıtı (Genbaku Kubbesi), atom bombasının patladığı bölgede ayakta kalan tek yapı olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Hiroşima günümüzde dünyanın barış başkenti olarak kabul ediliyor.

Buraya ilk olarak Windstar Cruises ile katıldığım Japonya cruise turunda geldim. Bu geziye gelirken Emirates ile uçtum. İlk kez uçtuğum Emirates, hizmet kalitesiyle beklentimin üzerindeydi. Emirates, dünya çapında 150’den fazla varış noktasına uçuyor. Bünyesinde 160’dan fazla farklı ulustan çalışanı bulunuyor. Yolcularla kendi dillerinde iletişim kurmak, Emirates imzalı misafirperverliğin temel bir parçası olarak kabul edildiğinden, Emirates proaktif olarak çok dilli bir kabin ekibini bünyesinde barındırıyor. Emirates kabin ekibi, toplamda 70’ten fazla dil konuşabiliyor. Emirates’in şu an için Dubai-İstanbul arasında günde 3 uçuş olmak üzere, haftada toplam 21 seferi var. Uçakları geniş gövdeli; bunlardan biri havayolunun amiral gemisi A380, diğer ikisi Boeing 777ER ile gerçekleşiyor. Emirates ayrıca sürdürülebilirlik kapsamında pek çok adım atıyor. Bunlar arasında yakıt açısından daha verimli olan çok genç bir filoya sahip olması, yılda 500 tondan fazla cam ve plastiği geri dönüştürmesi, dijital menülere geçerek 1.000 ton kâğıt tasarrufu sağlaması sayılabilir.

Emirates Boeing777-300ER

Hiroşima’da gezilecek yerler listesi

Japonya‘nın Hiroshima şehrinde gezilecek yerler listesinin başında herkesi derinden etkileyecek Hiroshima Barış Anıtı, Parkı ve Müzesi var. Savaşın acı sonuçlarını gözler önüne seren yerler, ibretlik tarih dersi veriyor.

Hiroshima’ya siz de benim gibi cruise gemi turuyla geldiyseniz, yerel otoritelerin organize ettiği ücretsiz servis araçlarıyla cruise limanından Hiroşima Barış Anıtı Parkı’na gidebilirsiniz.

Şehir merkezinden uzaklaşıp olağanüstü bir yer görmek isterseniz, Miyajima Adası unutamayacağınız kadar muhteşem bir yer. Sokaklarda geyikler geziniyor, sevimli restoranları var, Itsukushima Mabedi zaten fazlasıyla etkileyici.

Miyajima

Miyajima’dan ahtapot topları, okonomiyaki (Hiroşima usulü gözleme), taze istiridye, momiji manju (akçaağaç yaprağı şeklindeki içinde kırmızı fasülye ezmesi olan çörek) yemeden dönmemelisiniz.

Miyajima’da ahtapot topları

Miyajima’da okonomi yaki

Miyashima’da istiridye

Miyajima’da momiji manju (akçaağaç yaprağı şeklindeki içinde
kırmızı fasülye ezmesi olan çörek)

Hiroşima Barış Anıtı Parkı

Burası II. Dünya Savaşı’na kadar şehrin kalbi durumundaydı. Enola Gay isimli ABD bombardıman uçağı Little Boy (Küçük Çocuk) kod adlı tarihin ilk atom bombasını 6 Ağustos 1945 günü buraya attıktan sonra üzerine park kuruldu, anıtlar, müze, konferans salonu yapıldı. Hiroşima Belediyesi tarafından her 6 Ağustos günü bu parkta Barış Anıtı Töreni yapılıyor. Bu törende hem kurbanlar anılıyor hem de dünya barışı savunuluyor.

Hiroşima Barış Anıtı Parkı

Genbaku Kubbesi

1915 yılında Çek mimar Jan Letzel tarafından yapılan bu bina sergi salonu olarak kullanılıyormuş. Binanın tam üzerinde atom bombası patlayınca içindeki tüm insanlar ölmüş ama binanın kubbesi ayakta kalmış. Barış Anıtı Parkı içinde bulunan ve umudun bir simgesi olarak kabul edilen bina aynen muhafaza ediliyor, restore edilmiyor. Hiroşima Barış Anıtı olarak anılan Genbaku Kubbesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Hiroşima Barış Anıtı (Genbaku Kubbesi)

Hiroşima Çocuk Barış Anıtı

Barış Anıtı Parkı içinde bulunan Hiroşima Çocuk Barış Anıtı (Children’s Peace Monument), atom bombası nedeniyle hayatını kaybeden binlerce çocuğu anmak amacıyla yapılmış.

Anıtın yapılmasının ardında hüzünlü bir hikâye var. Atom bombası atıldığında 2 yaşında olan Sadoka Sasaki bombadan sağ kurtulmuş ama maruz kaldığı radyasyon nedeniyle 10 yıl sonra kanser olmuş. Japon efsanelerine göre 1.000 tane origami turna kuşu katlayınca bir dilek dileme hakkı olduğundan Sadako da 1.000 tane origami turna kuşu katlayınca tekrar eski sağlıklı günlerine döneceğine inanmış. Bu haber yerel ve uluslararası basında yer alınca dünyanın dört bir yanından bu güzel kıza origami turla kuşları gelmeye başlamış. Sadako’nun ömrü 1.000 tane origami turna kuşunu tamamlamaya yetmemiş ama ona gönderilen origami turna kuşları müzede sergileniyor. Turna kuşu da o günden beri barışı ve nükleer silahsızlanmayı simgeliyor.

Japon sanatçılar Kazuo Kikuchi ve Kiyoshi Ikebe tarafından tasarlanan anıtın tepesinde origami turna kuşu tutan Sadako görülüyor.

Hiroşima

Hiroşima Çocuk Barış Anıtı

Hiroşima Barış Anıtı Müzesi

1955 yılında açılan Hiroşima Barış Anıtı Müzesi; atom bombasının yıkımını, kentin atom bombasından önceki ve sonraki tarihini sergiliyor.

Hiroşima Barış Anıtı Müzesi’nde sergilenen eserler arasında Little Boy (Küçük Çocuk) kod adlı tarihin ilk atom bombasının minyatürü de var

Hiroşima Kalesi (Carp Kalesi)

Hiroşima Kalesi 1599 yılına tarihleniyor. Çin-Japonya Savaşı sırasında İmparator Meiji hükümetini geçici olarak buraya taşımış.

Hiroşima Kalesi (Carp Kalesi)

Atom bombası atıldıktan sonra yerle bir olan kale yeniden inşa edildi ve 1994’te eski görüntüsüne kavuştu. Yaklaşık 400 sakura ağacı ile süslü olan kale görülmeye değer.

Ninomaru – Hiroşima Kalesi’nin ikinci savunma çemberi

Hondori

Eğer şehirde alışveriş yapmak istiyorsanız Hondori alışveriş caddesi boyunca gezinip yerel ürünlerden satın alabilirsiniz.

Hiroshima

Hondori Alışveriş Caddesi

Miyajima Adası (Itsukushima)

Hiroşima Körfezi’nde, Hiroşima’nın 21 km güneybatısında yer alan Miyajima Adası (Itsukushima), kutsal kabul edilen bir ada. Seto İç Denizi’ndeki ada yüzlerce yıl sadece Shinto ve Budist rahiplerin yaşadığı bir yer olmuş çünkü insan ayaklarının adayı kirlettiğine inanılmış. Ada günümüzde ziyaret edilebiliyor ve turist akınına uğruyor. Itsukushima Mabedi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Itsukushima Mabedi

Itsukushima Mabedi

Mabedin torii kapısı Japonya’daki en etkileyici torii kapısı. Gel-git sırasında sular altında kaldığı da oluyor, o zaman daha da etkileyici oluyor. Torii kapıları nedir derseniz, bu kapılar mabetlerin önüne yapılıyor, sembolik olarak sıradan olandan kutsal olana geçişi işaret ediyor, kutsal tapınak alanlarını insan dünyasından ayırıyor. Torii kapısından geçtiğinizde kutsal alana girmiş oluyorsunuz.

Itsukushima Mabedi Torii Kapısı

Hiroşima’dan Miyajima Adası’na gitmek için feribota binmeniz gerekiyor. Bunun için 3 alternatif yol var:

Itsukushima Mabedi

✔ Hiroşima Tren İstasyonu’ndan JR Sanyo Line hattına binip Miyajimaguchi İstasyonu’nda inebilirsiniz. Yol yaklaşık 30 dakika sürüyor. Buradan adaya feribot 10 dakika sürüyor.
✔ Hiroşima’dan 2 nolu tramvay hattı ile Miyajimaguchi’ye gidebilirsiniz. Buradan adaya feribot 10 dakika sürüyor.
✔ Hiroşima Barış Parkı’ndan Miyajima Adası’na giden teknelere binebilirsiniz. Bu tekneler Motoyasu Nehri’nden Seto İç Denizi’ne bağlanıyor. Adaya yolculuk 40 dakika sürüyor ve diğer feribotlara göre daha pahalı.

Itsukushima Mabedi

Miyajima Adası çok etkileyici bir yer. Vaktiniz varsa burada en az 1 gün kalmanızı öneririm. Yol üzerinde gezinen geyikleri görebilir, her biri birbirinden sevimli mağazalardan alışveriş yapabilir, restoranlarda yerel lezzetleri tadabilir, teleferikle Misen Dağı’na çıkabilirsiniz. Budizm’in ilk olarak Shingon mezhebinin kurucusu Kobo Daishi tarafından Misen Dağı’nda uygulandığı söyleniyor. Misen Dağı zirvesinin yakınlarında Daisho-in Tapınağı’na ait yapıları görebilirsiniz.

Miyajima

Hiçbir savaşın kazananı yoktur! Albert Einstein’ın ünlü sözünü kendimize hatırlatmakta fayda var… “III. Dünya Savaşı’nın kimler arasında ve hangi silahlarla yapılacağını bilemem ama IV. Dünya Savaşı taş ve sopalarla olacak”

Hiroşima Barış Anıtı Parkı

Hiroşima gezisi de Japonya turu sırasında en üzücü, en ibretlik gezilerden biri oluyor. Burayı görüp de etkilenmemek, insanlık dersi almamak mümkün değil.

Keşfetmeniz dileğiyle…