Nepal’in Chitwan Milli Parkı; Bengal kaplanlarına, tek boynuzlu Hint gergedanlarına, geyiklere, timsahlara ev sahipliği yapıyor. Herşeyden önce parkta 4×4 araçlarla yaban hayatı safarisi, yürüyüş turları, gölde kano gezisi yapılıyor. Bu nedenle Chitwan Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.

Chitwan Millî Parkı – Kano turu
Chitwan Millî Parkı, güney-orta Nepal’deki İç Terai ovalarının bir parçası. Burası tarihte av alanı olmuş. Ayrıca park; Hint gergedanı, Bengal kaplanı gibi canlılara ev sahipliği yapıyor.

Gergedan
Chitwan Milli Parkı gezilecek yerler
İçindekiler
Chitwan Milli Parkı; ormanlık, bataklık ve otlaklardan oluşan 932 m² alan kapsıyor. 10 kapısı var. Parkta 68 maymun türü, 500’den fazla kuş çeşidi, Bengal kaplanları, tek boynuzlu Hint gergedanları, geyikler, timsahlar, Asya filleri var. Gerçi ben buraya gelip Bengal kaplanı gören kimseyi duymadım. Biz de görmedik. Her ne kadar Nepalliler öyle olduğunu iddia etse de gerçekliğinden pek de emin değilim. Yani hedefiniz buraya gelip Bengal kaplanı görmekse, büyük olasılıkla hayal kırıklığına uğrayacaksınız.

Arkadaşlarım Seran Ergir MacMillan ve John MacMillan ile Rapti Köprüsü üzerindeyiz
Parkta 4×4 araçlarla safari yapılıyor. Başka bir deyişle safari sırasında yaban hayatı gözlemi yapıyorsunuz.

Arkadaşlarım Seran Ergir MacMillan ve John MacMillan ile 4×4 araçla safari yaptık

Maymun
Ayrıca parkta rehber eşliğinde yürüyüş de yapılıyor. Ancak yürüyüş sırasında biraz ürktüğümü itiraf etmeliyim. Sonuç olarak rehberimiz çok güvenli olduğunu söyleyince biraz rahatladım.

Chitwan Milli Parkı – Yürüyüş turu
Ayrıca parkta en sevdiğim faaliyetlerden biri de kano turu yapmak oldu. Sakin nehrin üzerinde kuş cıvıltıları eşliğinde süzülürken bir yandan da yaban hayatını gözlemledik.

Doğu Rapti Nehri’nde gün batımında kano turu

Arkadaşlarım Seran Ergir MacMillan ve John MacMillan ile Doğu Rapti Nehri üzerinde kano turu yaptık
Burada Riverbank Jungle Resort’ta konakladık. Doğu Rapti Nehri kenarındaki Riverbank Jungle Resort’ta nefis manzaranın yanı sıra yaban hayatını da izledik. Kahvemizi yudumlarken gözümüzün önünden timsahlar, gergedanlar geçti. Otel odalarının rahatlığı ve yemeklerinin kalitesiyle de bizi fazlasıyla mutlu etti.

Riverbank Jungle Resort

Riverbank Jungle Resort – Akşam yemeği
Barahi Jungle Lodge da bölgede bulunan üst sınıf bir otel.
Gavyal Koruma Yetiştirme Merkezi (The Gharial Conservation Breeding Center Kasara)
Gavyal, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir timsah türü. Uzun burunlarıyla dikkat çeken bu timsahlar, kritik tehlikedeler. Sonuç olarak gavyallar burada koruma altına alınıyor. Ondan sonra kendi kendilerine yetecek hâle geliyor ve doğaya bırakılıyor.

Arkadaşlarım Seran Ergir MacMillan ve John MacMillan ile Gavyal Koruma Yetiştirme Merkezi’ne (The Gharial Conservation Breeding Center Kasara) gittik

Gavyal Koruma Yetiştirme Merkezi’nde bebek gavyallar

Doğaya salınan yetişkin gavyal
Sauraha
Chitwan Milli Parkı’na gitmeden önce Sauraha kasabasına geliyorsunuz. Ziyaretçi merkezinde yaban hayatı ve koruma hakkında bilgi edinebilir, Khorsar’daki Fil Yetiştirme Merkezi’ni ziyaret ederek burada doğan yavru filleri görebilirsiniz.
Sauraha’da heyecan verici gece hayatı yaşayabileceğiniz gibi dinlendirici bir tatil de geçirebilirsiniz. Bölgede hem düşük bütçeli oteller hem de lüks tatil köyleri var. Rapti Nehri kıyısındaki kafe ve restoranlarda gün batımı izliyor, hatta şanslıysanız nehir kıyısında veya şehrin içinde tek boynuzlu gergedan, fil bile görüyorsunuz.

Tek boynuzlu gergedan
Devgat
Devghat; Kali Gandaki ve Trishuli’nin nehirlerinin birleşim noktasındaki Seti, Budhi Gandaki, Madi kollarında yer alan önemli bir Hac bölgesi. Hindular için bu nehirlerin birleştiği her yer kutsal kabul ediliyor.
Devghat’ta çok sayıda türbe, tapınak, aşram var. Bunlar içinde en çok ünlü Palpa Kralı Mukunda Sen’in 16. yüzyılda meditasyon yaptığı ve Nirvana’ya ulaştığı söylenen Chakreshwar Tapınağı ziyaret ediliyor. Magh ayının ilk günü olan Makar Sankranti gününde (ocak ayında) tapınakta büyük bir dini etkinlik oluyor. Hindular bu etkinliğe katılmak üzere akın akın Devghat’a geliyor.
Çoğu Hindu da ölmek üzere olduğunu anlayınca Devghat’a geliyor. Burada ölmek Hindular için büyük bir ayrıcalık.
Meghauli
Chitwan Milli Parkı’nın batı girişi olan Meghauli, Rapti ve Narayani nehirlerinin kıyısında yer alıyor. Tampon bölge olan Meghauli, Tharu kültürünü deneyimlemek için harika bir yer. Nehirlerin birleştiği Golghat özellikle gün batımlarında oldukça popüler.

Tharu etnik grubu
Meghauli’de yaban hayatı gözlemleme, kuş gözlemciliği, orman aktiviteleri yapılabiliyor, Tharu sopa dansı, kaplan dansı, hayalet dansı gibi kültürel gösteriler izlenebiliyor.

Gergedan

Kuş gözlemciliği

Sloth bear (Tembel ayı)
Meghauli’de yaban hayatının içinde olacağınız üst sınıf otel ve tatil köyleri var. Dileyenler Tharu’da aile yanında da konaklayabiliyor.
Chepang Tepesi Yolu
Chepang Tepesi Yolu, kültür ve doğa kombinasyonu sunan bir yol. Yürüyüş sırasında yerel Chepang halkıyla karşılaşıyor, hatta bazen evlerine misafirliğe davet ediliyorsunuz.
Yol üzerinde önemli bir durak olan Hattibang’da dağların manzarasına hayran kalıyorsunuz. Mahabharat sıradağlarının en yüksek tepelerinden biri olan Siraichuli’de (1.945 m) dağların şahane manzarası, muhteşem gün doğumu ve gün batımı görüntüsü var.
Yol üzerindeki Jyandala Köyü, turistlerin kültürel deneyim yaşayabileceği bir Chepang yerleşimi.
Uppardang Gadi, 1962 yılına kadar Chitwan’ın genel merkezi olmuş. 1.275 m yükseklikteki kalesi Bahadur Şah’ın en büyük oğlu Shatru Bhanjan Shah tarafından yaptırılmış.
Yürüyüşün sona erdiği Shaktikhor’da yerel yemekleri tadabilir, evlerde veya çadır kamplarında konaklayabilirsiniz.
Beeshazar ve Göller
İç Terai’de yer alan Beeshazar ve Göller, Chitwan Milli Parkı’ndaki yüzey ve yer altı sularıyla beslenen doğal gölleri. Burası Nepal‘in en büyük sulak alanlarından biri.

Göller
Chitwan Milli Parkı fazlasıyla beğenimi kazandı, ta ki filleri ayaklarından zincirlenmiş hâlde görene kadar… Hayvanlara bu şekilde işkence yapılması hiçbir yerde kabul edilemez ama bir millî parkta bunun olması beni fazlasıyla üzdü. Sonuç olarak nedenini sorduğumda fillerin köylerdeki ekinlere zarar verdiklerini, o yüzden bu şekilde zincirlediklerini söylediler. Peki çözüm bu mu olmalıydı? Bu dünya biz insanlardan çok onlara ait değil miydi?

Fillerin hâli içler acısı
Aklımda deli sorular, yüreğimde bir sızı kaldı…
Güzel olduğu kadar çok da ilgi çekici bir ülke.
Bize Nepal’i tanıtıp güzelliklerini gösterdiğin
için teşekkürler. Fillerin zincirlenmesini ben de
Şiddetle kınıyorum.
Maalesef. Bu duruma ben de çok üzüldüm. Yazımı beğenip faydalanmana çok sevindim. Çok sevgiler