Tuna Nehri’nin iki yakasındaki Budin (Buda) ve Peşte şehirleri 17 Kasım 1873 yılında Chain Köprüsü’nün inşa edilmesiyle birbirine bağlanmış, şehrin adı da Budapeşte olmuş. Buda şehrin eski ve daha soylu kısmıyken Peşte nispeten modern yüzü haline gelmiş. Şehri oluşturan bir de Obuda bölgesi var ki o da Roma döneminden kalma en eski yerleşim yeri. Macaristan’ın başkenti Budapeşte, Orta Avrupa turlarının gözbebeği, eşsiz güzellikte bir şehir. Budapeşte‘de Tuna Nehri çevresi, Budin Kalesi ve Andrassy Caddesi UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Macaristan‘ın tarihi çok eskilere dayanıyor. Coğrafi konumu nedeniyle sürekli istilalarla karşılaşmış olan topraklarda 10. yüzyılda Macar kabileler göçebe hayattan yerleşik hayata geçmişler. Istvan Macarlar adına MS 1000 yılında Hristiyanlığı kabul etmiş ve Macar Krallığı’nı kurmuş.
Budapeşte gezilecek yerler
Buraya hem Orta Avrupa turu, hem de genç gezginlerle yaptığım otobüsle Avrupa turu sırasında geldim. 11.000 km’lik otobüsle Avrupa turunda buraya vardık varmasına da gece otelde konaklama olmadığından ve tüm geceyi otobüste yarı uyur, yarı uyanık halde geçirdiğim için hafiften sersem gibiyim. Kendimi değişik şekillere sokup uyuma çalışmalarım çok da işe yaramadı, ama sabah içtiğim kahve sayesinde yarı açık olan gözlerim neyse ki faltaşı gibi açıldılar.
Szechenyi Lanchid (Zincirli Köprü)
Szechenyi Lanchid (Zincirli Köprü) 2. Dünya Savaşı’nda yıkılmış, 1949’da aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiş. Köprüler şehrinin bu en güzel köprüsü 1852’de eklenen aslanlar nedeniyle Aslanlı Köprü olarak da biliniyor.
Buda Kalesi
Buda Kalesi şehrin Buda tarafındaki tepede yer alıyor. Budapeşte Tarih Müzesi, Macaristan Ulusal Galerisi ve Milli Kütüphane bu bölgede yer alıyor.
Matyas Kilisesi ve Balıkçı Tabyası
Buda Kalesi’nin önündeki Kutsal Teslis Meydanı (Szentharomsag Ter)’nda 13. yüzyılda inşa edilmiş olan Matyas Kilisesi (Matyas Templom) ve Macar göçmen çadırlarına benzeyen konik çatıları olan Balıkçı Tabyası (Halaszbastya) var.
Gellert Tepesi (Gellert Heg) ve Özgürlük Anıtı
Kenti Gellert Tepesi‘nden kuşbakışı izleyebiliyorsunuz. 1945’te kenti Naziler’in işgalinden kurtaran Sovyet ordusu anısına dikilen Özgürlük Heykeli Citadelle (Felszabadulası Emlekmü) de bu tepede yer alıyor.
Orszaghaz (Parlamento Binası)
Tuna nehri kenarında yer alan ve kentin simgesi haline gelen Orszaghaz (Parlamento Binası)’nın 365 kulesi 27 kapısı var.
Hösök Tere (Kahramanlar Meydanı)
Hösök Tere (Kahramanlar Meydanı) Rus işgaline karşı halkın direncini kırmayı amaçlayan Rus ordusunun tüm evlerden topladığı 17.000 genci 2 gün içinde öldürmesinin anısına yapılmış. Meydanda Bin Yıl Anıtı (Millniumi Emlekmü) ve Başmelek Cebrail Kolonu var. Başmelek Cebrail Kolonu Cebrail’in Macarların Hristiyan olacağını müjdelediğini göstermek için yapılmış. Kahramanlar Meydanı’nın iki yanında Güzel Sanatlar Müzesi (Szepmüveszeti Muzeum) ve Sanat Sarayı (Mucsarnok) yer alıyor. Meydanın arkasında ise halkın uğrak yeri Kent Park (Varosliget) var. Parkın kenarında Avrupa’nın en büyük sabit Hayvanat Bahçesi, Büyük Sirk, Eğlence Parkı ve Vajdahunyad Kalesi yer alıyor.
Szechenyi Termal Banyoları
Kent Park’ın yanındaki Szechenyi Termal Banyoları‘nın içinde 15 kapalı, 3 açık kaplıca havuzu var. Avrupa’nın bu en büyük hamamları yorgunluk atmak için ideal.
St Istvan Bazilikası
St Istvan Bazilikası‘nın içinde Macar Kralı Istvan’ın mumyalanmış eli sergileniyor. Bazilika 2 kulesi ve yeşil kubbesiyle şehrin birçok yerinden görünüyor.
Magyar Nemzeti Muzeum (Macaristan Ulusal Müzesi)
Magyar Nemzeti Muzeum (Macaristan Ulusal Müzesi)’nde Macar tarihine ait pek çok eser sergileniyor.
Gül Baba Türbesi
Gül Baba Türbesi Kanuni Sultan Süleyman’ın Budapeşte kuşatması sırasında bölgeye giden Gül Baba’nın ebedi istirahatgâhı. Gül Baba o dönemlerde yöre halkı tarafından çok sevilmiş. Türbesi de o günlerin anısına hâlâ ayakta.
Büyük Kapalı Pazar
Özgürlük Köprüsü’nün Peşte tarafında yer alan 3 katlı pazar yerinde 180 ayrı mutfaktan gurme lezzetler tatmak mümkün.
Margit Adası (Margaret Adası)
Macar Kralı IV. Bela 2 çocuğunu Tatar işgalinde kaybetmiş. Bunun üzerine doğacak ilk bebeğini tanrıya kurban edeceğine yemin etmiş. Ancak doğan bebeğini öldürmeye kıyamamış ve bu adaya getirerek her türlü kötülükten korumuş. Adada yaşamını sürdüren Prenses Margaret 28 yaşında veremden ölmüş. Adada Prenses Margaret adına bir de manastır var.
Vaci Utca
Şehirde alışveriş denince ilk akla gelen yer trafiğe kapalı olan caddesi Vaci Utca. Cadde özellikle de gece ışıklarında ışıl ışıl oluyor.
Andrassy Bulvarı
Kentin ikinci önemli caddesi olan Andrassy Bulvarı üzerinde Opera Binası (Magyar Allami Operahaz) ve bütün ünlü markaların mağazaları var. Konakladığımız Golden Park Hotels‘den çıkınca bu cadde üzerinden yürüyüp yarım saat içinde Tuna Nehri’ne varılıyor.
Tuna Nehri’ne vardıktan sonra tavsiye edilen bot restoranı Spoon‘da akşam yemeği yedik. Macarlar’ın ünlü çorbası gulyas eşliğinde yediğimiz leziz Macar usulu galuska felfüjt (soslu dana eti) Tuna Nehri manzarasında dinlediğimiz canlı piyano resitaliyle birleşmiş ve bize kenti daha da sevdirmişti. Ancak ambiansı güzel olan bu restoranının fiyatlarının da o oranda yüksek olduğunu bilerek gitmekte fayda var.
Tuna Nehri kenarında Peşte tarafında Almanlar’dan kaçan Yahudiler’in ayakkabılarının sergilendiği bir yer var. Yahudiler burada ayakkabılarını çıkarıp Tuna Nehri’ne atlayarak kaçmaya çalışmışlar. Buraya hâlâ onların anısına çiçekler bırakılıyor, mumlar yakılıyor. Bu etkileyici yerde o korkunç soykırım günlerini düşünüp hüzünlenmemek elde değil. Güzelim dünyamızın diktatörlerin hırsı uğruna savaşlara sürüklenmesini ve masum insanların katledilmesini asla kabul edemiyorum.
Macaristan’a gelmeden önce bu ülke hakkında bilmediğim çok şey vardı. Şimdi bunları öğrendiğime göre sizinle paylaşabilirim:
- İlk Macar üniversitesi olan Peç Üniversitesi 1367 yılında kurulmuş.
- Macarlar 16 Nobel ödülü almış.
- Günlük hayatımızdaki pek çok teknolojinin mucidi Macarlar. Bu teknolojilerin içinde arasında buzdolabı, holografi, telefon santrali, helikopter, sesli film, film kayıt aleti, renkli TV, plazma TV, TV istasyonu, tükenmez kalem, dinamo, elektrik motoru, emniyet kemeri, körüklü otobüs, morfin, ilk ay aracı Lunar, kibrit, cam beton, telefon santrali, VW kaplumbağa modelinin dizaynı sayılabilir.
Macaristan’ya yapılan halk oylaması sonucunda EURO yerine kendi para birimi olan HUF (forint)’i kullanmayı seçmişler. Yalnız kur farkına dikkat etmenizde fayda var. Döviz bürolarında 1 € = 310 HUF’ye bozdurulurken, restoranlarda veya alışveriş yerlerinde bu kur oranı 1 € = 260 HUF’a kadar düşebiliyor.
Budapeşte’de yapmadan dönme!
Bunları yapmadan Budapeşte’den ayrılmayın’
- Tuna Nehri’nde tekne gezintisi yap
Ah o Tuna’nın güzelliği yok mu. Ne desem, ne anlatsam boş. Bence gidip kendi gözlerinizle görün.
- Vaci Utca (Vaci Caddesi)’nde kentin havasını solu
Eğer İstiklal Caddesi havası almak istiyorsanız kentin en hareketli caddesi Vaci Utca‘ya gelmelisiniz.
- Cafe Gerbeaud ve Cafe New York (New York Kafehaz)’da kahve içerek Macar tatlıları ye
Bu 2 kafe de kente gelindiğinde atlanmaması gereken kafeler olarak sayılıyor. Hele New York Cafe dünyanın en güzel kafesi olarak anılıyor. Burası yüksek tavandaki süslemeleri, freskleri, varakları seyrederken kendinizden geçeceğiniz, 19. yüzyıl aristokrasisinin ve yazarlarının buluşma mekânı. Bir dedikodu: Kafenin sahibi romanlarını kaleme alan yazarlara büyük indirim yapar, bunun acısını da paralı müşterilerinden çıkarırmış.
- Bira bisikletiyle şehir turu yap
9 kişi kapasiteli bira bisikleti kiralayıp şehrin tarihi sokaklarında gezinebilirsiniz.
Budapeşte’de yapmadan dönme!
- Çigan gecesi yaşa
Kentin ziyareti Çigan eğlencesi olmadan eksik kalır. Çigan orkestrasının müzikleri eşliğinde Çigan danslarını izlemek ve de bu dansın bir parçası olmak unutulmaz bir deneyim.
- Ruin Pub’lara git
Avlu Bar olarak Türkçeleştirilebilecek olan bu barlar kullanılamaz durumdaki eski binaların avlularının sıra dışı bir konseptle bara çevrilmiş halleri. Kente gelince buranın kendine has yüzünü görmeden dönmemelisiniz.
- Şehir dışına çıkıp Estergon, Visegrad, Szentendre gezisi yap
Keyifle gezdiğim yerlerle ilgili detayları Estergon, Visegrad, Szentendre yazımdan okuyabilirsiniz.
- Sıra dışı güzellikteki otel Párisi Udvar Hotel Budapest’i gör
Párisi Udvar Hotel Budapest Art Nouveau stili ve sıra dışı dokunuşları ile çok özel bir otel. Konaklamak için bütçenizi aşsa bile kahve içmek için mutlaka uğramalısınız.
Budapeşte tahminimin üzerinde beni etkileyen, hele Tuna Nehri‘nin yakınlarındayken kendimi huzur dolu hissettiğim bir şehir. Her fırsat yarattığımda geleceğim, Tuna’nın cazibesinde kaybolduğum kente hiç veda etmek istemiyorum. Yine de kendime Avrupa turunun 11.000 km yol kat edeceğini hatırlatıyorum. Beni bekleyen daha başka güzel şehirler olduğunu düşünerek yine yollara dökülüyorum.