Mardin, dinlerin ve dillerin hoşgörü ile buluştuğu, eşsiz güzellikte bir kentimiz. Ancak burayı özel yapan sadece bununla da sınırlı değil. Türk, Arap, Süryani yemeklerinin harmanlandığı Mardin mutfağı, parmak yedirten lezzetlerle dolu. Bu yazımda Mardin mutfağı ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım.
Mardin Mutfağı
İçindekiler
İpek Yolu üzerinde bulunan Mardin’de İpek Yolu’nun bölgeye kazandırdığı baharatlar, Mardin mutfağı lezzetinin temelini oluşturuyor. En çok kullanılan baharatların başında da tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yenibahar ve kakule geliyor. Yörede yetişen yabani salatalık, ıbzor, çemen, oğulotu, meyan kökü, gözdaşı, ebegümeci, yeşil nohut, gıbzara ve kenger kökü de yemeklerde kullanılıyor.
Süryani Şarabı
Süryani şarapları, Mezopotamya bağcılığı ile doğmuş. Şarap yapımında kullanılan Vitis Vinifera asmalarının 7.000 yıl öncesine ait kalıntıları, Mezopotamya’nın kuzeyinde bulunan Tur abdin bölgesinde bulunmuş. Şarapların oldukça güçlü bir aroması var.
Kaburga Dolması
Et ve iç pilavın muhteşem bir buluşması olan kaburga dolması, yörenin en çok bilinen yemeklerinden. Lezzetinde tabii ki kullanılan baharatların yöreye özel olmasının payı var.
Alluciye
Yeşil ekşi erikle kemikli kuzu etinden yapılan alluciye, maydanozla süslenerek servis ediliyor.
İrok
Kızartma içli köfte.
İkbebek
Haşlama içli köfte.
Mardin kebabı
Mardin kebabı büyük bıçak (zırh) kıymasından yapılıyor. Zırh denen büyük bıçaklar kullanılarak etin elle kıyma hâline getirilmesi ile hazırlanıyor. Acısız kebaba % 20 civarında kuyruk yağı dışında başka katkı maddesi konmuyor. Acılıya pul biber ve maydanoz ekleniyor.
Sembüsek
Her ne kadar kapalı lahmacun gibi gözükse de fırında kapalı olarak pişirilen sembüsek damakta biraz farklı bir tat bırakıyor.
Mardin Çöreği Küliçe
Mevlüt çöreği veya hayat çöreği de denilen küliçe, genelde cenaze sonrası veya düğün gibi özel günlerde yapılıp dağıtılıyor.
Süryani Çöreği
Mahlep, rezene, çörekotu, tarçın, yenibahar, ceviz, hurma ve badem ile yapılan Süryani çöreği oldukça lezzetli. Uzun süre taze kalıyor.
Reyhan Şerbeti
Reyhan şerbeti sap ve yapraklarıyla birlikte limon ve şekerle ovulan reyhan ile yapılıyor.
Harire Tatlısı
Un ve pekmezli, puding gibi kasede sunulan bir tatlı.
Zingil
Lokmaya benzeyen bir tatlı. Servis sırasında üzerine kaymak konuyor.
Mırra
Mırra, Arap coğrafyasına özgü, bir kaç kez demlenerek hazırlanan özel bir acı kahve. Evet, bizim Türk kahvemize göre oldukça acı ama içince insanın gözleri faltaşı gibi açılıyor. Aman içerken dikkat edin! Geleneğe göre iki içimde bitirmeniz gereken mırra fincanını asla yere bırakmamanız gerekiyor.
Kuruyemiş
Tarihi çarşıda çeşitli baharatlarlarla tatlandırılan kuruyemişlerin mutlaka tadına bakın.
Baharatlı Badem Şekeri
Bu şekerlere rengini yörede yetişen lahor ağacından elde edilen kök boya veriyor. Tarçın, kakule gibi baharatlarla tatlandırılan badem şekerleri, halk arasında hayalet şeker olarak anılıyor.
Eğer Mardin’de nerede yemek yenir diye merak ediyorsanız, öncelikle bu saydığım lezzetleri tanımanız faydalı olacaktır.
Mardin; insanıyla, tarihi dokusuyla ve de mutfağıyla güzel ülkemin en özel kentlerinden biri. Hem ziyaret etmek hem de lezzetlerini tatmak için Mardin’e defalarca giderim…
Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim.
Beğenmenize çok sevindim. Umarım tüm lezzetleri afiyetle tadarsınız. Çok sevgiler