Byblos (Jbail – Cübeyl) Beyrut’un 37 kilometre kuzeyindeki küçük bir liman şehri. Lübnan topraklarındaki en eski ve sürekli yaşanılan yerleşim yeri olarak geçmişi 7.000 yıl öncesine dayanıyor. Fenike döneminde önemli bir şehir devleti, ticaret ve dini merkez olan Byblos daha sonra çeşitli uygarlıkların egemenliği altına girmiş, günümüze kadar da varlığını sürdürmüş. Bu nedenle şehirde farklı uygarlıklara ait kalıntıları bir arada görüyorsunuz. Modern alfabenin temelini oluşturduğuna inanılan Fenike alfabesi burada kullanmış. İncil adını buradan alıyor. Byblos, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Byblos’ta gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Byblos eski ve yeni bölümden oluşuyor. Eski şehir Sit Alanı, Çarşı (Souk) ve Liman bölgesine sahip.
Sit Alanı
1860 yılında keşfedilen farklı uygarlıklara ait eserleri görebileceğiniz sit alanında gezmeye kaleden başlamak iyi bir seçenek olacaktır. Haçlı Kalesi Fatimiler tarafından yapılan kale üzerine 12. yüzyılda Haçlılar tarafından Roma kalıntılarının taşları kullanılarak yapılmış. Memluk ve Osmanlı dönemlerinde kullanılmış ve bazı bölümleri restore edilmiş. Kalede tüm sit alanını, Yeni ve Eski Şehri bir arada görebiliyorsunuz. Ayrıca kalenin içindeki küçük müzeyi de gezebilirsiniz. Ancak buradan çıkarılan eserler Beyrut Ulusal Müzesi’nde sergilendiği için müzede çok sınırlı sayıda eser bulunuyor.
Sit alanındaki önemli eserler arasında M.Ö 2700 yılında yapılan, M.Ö 2300-1900 arasında yangınla tahrip olan L şeklindeki Tapınak, L şeklindeki tapınağın üzerine inşa edilen arkeologlar tarafından günümüzdeki yerine taşınan Obelisk Tapınağı, tarih öncesi çağlardan itibaren farklı yüzyıllara ait bina kalıntıları, M.Ö 2700 yılında yapılan Baalat Gebal Tapınağı, ilk olarak 218 yılında yapılan, günümüze sadece üçte biri kalan Roma Tiyatrosu, M.Ö 2000 yılına ait 9 yer altı kral mezarından oluşan Kral Necropolü (Kral Ahiram’ın üzerinde Fenike alfabesi ile yazılmış bir kitabe bulunan lahiti Beyrut Ulusal Müze’de), sahile doğru uzanan M.Ö 3000 ve 2000 yıllarında yapılan şehir duvarları, Osmanlı evi ve Pers kalesi sayılabilir.
Byblos Çarşısı (Souk)
Küçük taşlarla döşenen, Orta Çağ duvarları ile iki taraftan çevrili olan çarşı dar kemerlerle birbirine bağlanmış sokakları ile oldukça güzel. Çarşıdaki dükkânlardan alışveriş yapmak isterseniz Fenike askerleri, Fenike gemileri, balık fosilleri ilginizi çekebilir. Ayrıca çarşıdaki küçük kafelerde soluklanmak da çok keyifli oluyor.
Sultan Abdul Majid Camii
Kalenin yanındaki tarihi Sultan Abdul Majid Camii 1600’lü yılların ortasına Memlük dönemine tarihleniyor.
St. John Baptist Kilisesi
St. John Baptist Kilisesi’nin yapımına 1115 yılında başlanmış. 1170 depreminde zarar gördükten sonra farklı tarzlarda yenilenmiş.
Wax Mumya Müzesi
Wax Mumya Müzesi’nde kenrin tarihini anlatan mumyalar yer alıyor.
Byblos Antik Limanı
Byblos Antik Limanı geçmişte dünya ticaretinin merkezi olmuş, Mısır piramitlerinin yapımında kullanılan sedir ağaçları buradan taşınmış. Bu küçük limanda halen gezi tekneleri, küçük balıkçı lokantaları, Haçlılar tarafından limanın ağzının iki tarafına yapılan 2 küçük kale yer alıyor. Bunlardan Kuzey Kalesi Memluklar döneminde restore edilmiş.
Byblos’ta nerede yemek yenir?
Byblos yeme-içme mekânlarına bir göz atalım.
Khan Jbeil
Souk içindeki Khan Jbeil’de yöresel lezzetleri denemenizi öneririm. Çok güzel bir atmosferde nefis yemekler tadacaksınız.
Bab el Mina
Limandaki Bab el Mina yemek molası verebileceğiniz tanınmış bir balık lokantası.
Fishing Club
Limandaki Fishing Club yemek molası verebileceğiniz tanınmış bir balık lokantası.
Burası Lübnan‘a geldiğinizde tarihin gölgesinde keyifle gezebileceğiniz bir yer.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Merhabai Beyrut’tan buraya ulalım imkanlarına dair bilginiz var mı acaba?
Merhabalar, ben şoförlü araçla gezmiştim. O nedenle toplu taşıma hakkında bilgim maalesef yok.