Bahamalar ya da resmi adı ile Bahama Milletler Topluluğu; Karayipler’de yer alan ve coğrafi açıdan Orta Amerika’ya dâhil edilen, Batı Hint Adaları’nın kuzey-kuzeydoğu sınırını oluşturan takımadalar ve ülke. Ülkenin başkenti ve ticaret merkezi Nassau, diğer önemli adalarıysa Andros, Grand Bahama ve Eleuthera.

Havadan Bahamalar
Bahamalar, ABD’nin Florida eyaletinin güneydoğu kıyısı açıklarında, Küba ve Hispanyola’nın (Haiti ve Dominik Cumhuriyeti) kuzeyinde yer alıyor. Çoğunda yerleşim bulunmayan 700 kadar adayla yaklaşık 2.400 çıplak kaya oluşumunundan meydana geliyor.
Kâşif Kristof Kolomb, 1492 yılında Yeni Dünya’ya yaptığı ilk sefer sırasında Amerika kıtasında ilk olarak günümüzde Bahamalar’da olan bir adaya ulaşmış. O dönemde Bahamalar’da Aravak dilini konuşan Lucayan yerlileri yaşıyormuş. Kolomb’un ayak bastığı adaya da Guanahani diyorlarmış. Kolomb bu adanın ismini sonradan San Salvador olarak değiştirmiş.

Kristof Kolomb’un 1492 yılında Yeni Dünya’ya yaptığı ilk seferin haritası Kaynak:Wikipedia (By Keith Pickering – Own work based on content from http://www.gebco.net/, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17513847)
Kolonizasyon döneminde adaya Afrikalı köleler getirilince ırklar karışarak bugünkü halkı oluşturmuş.
Adalar günümüzde Amerika’dan hâllice bir görüntüde. Burası her ne kadar teknik olarak Karayip Denizi’nin bir parçası olsa da kendinizi egzotik Karayipler’de değil de ABD‘nin Miami gibi tropik bir kentinde hissediyorsunuz.
Adalarda tatiliniz süresince mercan kayalıklarına düzenlenen tekne turlarına katılabilir, şnorkelli veya tüplü dalış yapabilir, yamaç paraşütü yapabilir, sahil partileri ve festivallerde eğlencenin dibine vurabilirsiniz.

Bahamalar plajları
Bahamalar’a nasıl gidilir?
İçindekiler
Türkiye’den Bahamalar’a direkt uçuş bulunmuyor. Bahamalar’da yer alan Georgetown ve Grand Bahama adalarına 2 aktarmalı uçuşlar var. Yolculuk, aktarma ve beklemelerle birlikte yaklaşık 30 saat sürüyor.
Bahamalar’a vize almak gerekiyor mu?
Diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport sahibi T.C. vatandaşları Bahamalar’a seyahatlerinde vizeden muaf.
Bahamalar’da gezilecek yerler listesi
Eğer benim gibi tüplü dalış yapıyorsanız, Bahamalar’a sırf dalış yapmak için bile gelebilirsiniz. Mercan resifleri, derin duvar dalışları, batıklar, mavi delikler, tüneller, mağaralar ve dünyanın en iyi köpekbalığı dalışlarından bazılarını Bahamalar’da gerçekleştirebilirsiniz.
New Providence’de mavi deliklere, mağaralara, tarihi batıklara dalabilir, heyecan verici köpekbalığı dalışları yapabilirsiniz. Andros’ta batıklara ve mavi deliklere dalabilirsiniz. Grand Bahama’da yunusları görebilirsiniz. Macera seviyorsanız Eleuthera ve Harbour adalarında akıntı dalışları yapabilirsiniz. Exumas’ta duvar ve resif dalışları yapabilirsiniz. San Salvador’da dimdik duvar dalışları, mağara ve batık dalışları yapabilirsiniz.
Eğer buraya sadece tatil amaçlı gelecekseniz, Bahamalar gezilecek yerler listesine bir bakalım.
Nassau
Nassau, Bahamalar’ın başkenti ve ticaret merkezi. Adını Nassaulu Willem (İngiltere kralı III. William)’den alıyor. Nassau, Zanaat & Halk Sanatları dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına kabul edildi.
Karayipler boyunca gezen cruise gemileri buraya da sürekli uğruyor. Aslında bu kadar turistik olmasına tezat olacak bir yönü de var: Somurtkan halkı. Neden mi böyle dedim? Hemen açıklayayım.

Nassau
Öncelikle Nassau’da otantik Karayip havasından çok, donuk bir Kuzey Amerika havası bulduğumu söylemeliyim. O nedenle burayı en favori ülkelerim listesinde ön sıralara alamam. Turkuaz rengi denizine ve parıldayan güneşine diyecek yok tabii. Ancak halkını da diğer Karayip ülkelerinin halkıyla mukayese ettiğimde şaşıp kaldığımı itiraf etmeliyim. Suratları nedense hep asık. Oysa nerede komşu Küba’nın yüzlerinden gülümseme eksilmeyen insanları? Halk burada sanki ızdırap ve mutsuzluk içinde yaşıyormuş gibi bir hâle bürünmüş. Karayipler’in o muazzam güneşi bile bu kasveti üzerlerinden kaldıramamış. Bahamalar’a gelen diğer arkadaşlarımdan da yöre halkıyla ilgili benzer yorumlar duydum. Demek ki sadece ben böyle düşünmüyormuşum.

Bahamalar – Nassau – Paradise Island – Atlantis Otel
Nassau’da gezilecek yerler arasında Korsan Müzesi, Bahama Ulusal Sanat Galerisi, Parlamento Binası, Ardastra Bahçeleri sayılıyor.
Paradise Adası
Nassau’ya geldiğinizde Cennet Adası’na (Paradise Island) da gitmelisiniz. Adaya gitmek için önce kaldığım otelin önünden dolmuşa binip şehir merkezine indim. Dolmuş ücreti $ 1.25 idi. Merkezde biraz dolaştım. Merkezden motorla Paradise Island’a gidebiliyorsunuz ya da adaya giden köprüyü yürüyerek geçebiliyorsunuz. Ben her zamanki gibi yürümeyi tercih ettim. Ancak tahminimden uzun olan yol yürüyüşe pek de elverişli değildi.

Bahamalar – Paradise Island
Cennet Adası’na gider gitmez zenginliği ve ihtişamı hissettim. Göz kamaştıran milyon dolarlık yatlaraysa maalesef uzaktan bakmakla yetindim.

Bahamalar – Paradise Island
Paradise Island’ın kuzeyindeki 5 km uzunluğundaki bembeyaz kumları olan sahilde yürüdüm. Motorla Nassau’ya dönerken yol boyunca hangi ünlünün hangi evi kaç milyon dolara aldığının hikâyelerini dinliyordum.

Nassau – Paradise Island – Atlantis Otel
Grand Bahama
Grand Bahama; dansın, eğlencenin adası. Burada gündüzleri yunuslarla ve hatta köpekbalıklarıyla birlikte yüzebilir, geceleri kendinizi canlı müziğin ritmik hareketlerine teslim edebilirsiniz.

Grand Bahama
Grand Bahama’da gezilecek yerler arasında Rand Doğal Parkı, Peterson Cay Doğal Parkı, Port Lucaya, Lucayan Doğal Parkı sayılıyor.
Eleuthera
Eleuthre, Nassau’nın 80 km doğusunda bulunuyor. Adanın iki tarafı Grand Bahama’ya bakıyor, diğer yanıysa Atlantik Okyanusu’na dönük. Bahamalar’ın en muhteşem pembe renkli kumsalları, Eleuthera Adası’nda bulunuyor. Mercan resiflerinde yaşayan Protozoa Foraminiferler (Foraminifera)’in kırmızı ve pembe renkte kabukları, kumlara geçerek rengini veriyor.

Eleuthera
CocoCay
Berry Adaları’ndan birisi olan CocoCay, Nassau’nun yaklaşık 90 km kuzeyinde yer alıyor. Sadece Royal Caribbean Cruises Ltd tarafından turizm amaçlı kullanılan CocoCay’de yerel halk yaşamıyor. Eğlencenin doruğa çıktığı ada, en çok lükse düşkün kişiler tarafından ziyaret ediliyor.

CocoCay Kaynak:Wikipedia (By Cbusram – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=104870372)
Ocean Cay – MSC Marine Reserve
MSC Cruises şirketine ait bir ada olan Ocean Cay’e MSC şirketinin gemileri uğruyor.
Blue Lagoon Adası
Nassau’ya 5 km mesafede yer alan Blue Lagoon Adası (Salt Cay – Mavi Lagün Adası), özel bir ada. Dolphin Encounters, 1993 yılında burada eğitim ve ticari programlara başladı. 1995 yılında da milyonlarca dolar yatırım yaparak yunus habitatını genişletti. Adaya gelip saklı koylarda yüzülebiliyor.

Blue Lagoon Island Kaynak:Wikipedia (By Dolphins – Dolphin Encounters Limited, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8473946)
Dean’s Blue Hole
Dean’in Mavi Çukuru; Long Island’daki Clarence yerleşiminde, denizin içinde bulunan bir çukur. 202 metre derinliğiyle dünyanın ikinci en derin çukuru olma özelliği taşıyor. Burada tüplü dalış yarışları düzenleniyor.

Dean’s Blue Hole Kaynak:Wikipedia (Ton Engwirda – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13524568)
Bahamalar’da Nerede Kalınır?
Hemen ilk uyarımı yapayım: Bahamalar oldukça pahalı bir ülke. Bu nedenle gelmeden önce otellerden oda+kahvaltı değil herşey dâhil paket almanızı öneririm.
Yalnız Bahamalar’da herşey dâhil paketin biraz değişik bir uygulaması var. Şöyle ki: Karayip adalarında herşey dâhil otellerde, otele giriş yaparken kolunuza bir bilezik takarlar. Bu bilezik sayesinde tatilinizin sonuna kadar sorgusuz sualsiz istediğinizi yer, içersiniz. Bahamalar’da ise böyle bir uygulama yok. Herşey dâhil paket alanlar ve almayanlar, aynı restoranı kullanıyor. Yemeğin sonunda yemek ücretini odaya kaydettirmek için sıraya giriliyor. Neticede herşey dâhil paket alanlar herhangi bir ödeme yapmıyor ama yine de faturayı imzalamak için sırada bekleniyor.
Sheraton Nassau Beach Resort
Nassau’da Sheraton Nassau Beach Resort’ta konakladım. Burada 3 günlük herşey dâhil paket fiyatı farkı olarak ödediğim $ 200 fazla ücrete fazlasıyla değdi. Eğer herşey dâhil paket yerine yemek ücretlerini tek tek ödeseydim, bana en az 3 katı daha pahalıya mal olacaktı.

Bahamalar otelleri – Sheraton Nassau Beach Resort
Otelin ana restoranını çok beğenmememe rağmen rezervasyonla gidilen İtalyan restoranı Amici, A Trattoria’ya bayıldım. Burada yediğim akşam yemeklerinin tadı hâlâ damağımdadır.
Atlantis Otel
Eğer bütçenize uygunsa, Paradise Adası’ndaki Atlantis Otel mükemmel bir tercih. Burada konaklamasanız bile gezmek için de gelebilirsiniz. Dışı ve içinin bir kısmı ücretsiz gezilebilen otelin parklarına veya plajına gitmek isterseniz otelden veya adanın girişinden bilet satın almanız gerekiyor.
Paradise Island – Atlantis Otel
Bahamalar’da Nerede Yemek Yenir?
Bahamalar’da kum yengeci ve dikenli ıstakoz denemenizi öneririm.
The Poop Deck
Nassau’ya giderken herşey dâhil paket aldığım için otel dışında hiç yemek yemedim. Ancak pek çok kişinin bana tavsiye ettiği bir deniz ürünleri restoranı var: The Poop Deck. Nassau’nun müdavimleri ağız birliği etmişçesine aynı yeri tavsiye ettiğine göre bir sebebi vardır diye düşünüyorum.
Senor Frogs
Senor Frogs, Nassau’nun en çok gelinen mekânları arasında yer alıyor. Nefis bir manzarası ve keyifli bir ortamı var.
Senor Frogs
Bahamalar turkuaz rengi suları ve su sporları merkezi olması ile bizleri kendisine çekmeye devam edecek gibi gözüküyor. Ben her ne kadar halkını çok misafirperver bulmasam da doğal güzelliklerine bayıldığımı söylemeliyim.
Halkı belki güler yüzlü değil ama adalar çok güzel görünüyor. Çok detaylı bir yazı olmuş. Ellerine sağlık.
Evet, Bahamalar’ın doğal güzellikleri gerçekten efsane. ❤️
Karayipler gezilerime Bahamalar’ı ekleyeceğim. Emeğinize sağlık.
Şimdiden iyi geziler. Sevgiler.
Yaprak Hanım merhaba,
Çok detaylı ve kıymetli bir makale yazmışsınız. Birde görseller eklenince bizede elinize sağlık demek düşüyor. Bahamalar benim için gitmesi imkansız gibi görünen bir yer. Mali gücüm böylesi bir seyahate yetmez. Sayenizde gidemesemde en azından fikir edinmiş oldum. Teşekkürler.
Levent Bey merhaba,
Yazımı beğenmenize çok sevindim. Hiç belli olmaz, belki bir gün sizin de yolunuz Bahamalar’a düşebilir…
Mutlu günler diliyorum. Sevgiler
Mükemmel bir blog olmuş.Keyifle okudum.
Çok teşekkürler. Beğenmenize sevindim.