Napoli (İtalyanca’da Naples), güney İtalya’nın Campania bölgesinin ve kendi ismini taşıyan Napoli ilinin başkenti. İtalya’nın nüfus itibarıyla Roma ve Milano’dan sonra üçüncü en büyük, güney İtalya’nın da en büyük kenti olan Napoli; Napoli Körfezi üzerinde, Vezüv Yanardağı ve Campi Flegrei volkanik bölgeleri arasında yer alıyor. Kapkaç olaylarında kötü bir üne sahip olan ve “İtalya’nın serseri çocuğu” olarak anılan kent; bir yandan da dar sokakları, mahalle aralarında iplerden sallanan deterjan kokulu çamaşırları, evlerden sokaklara taştığını hissettiren hayat belirtileriyle misafirlerine özel bir şehir olduğunu hissettiriyor. Şehirde hem antik Yunan kolonicilerin temellerini attığı yapıları hem de birbirinden güzel Orta Çağ yapılarını görüyorsunuz. Napoli tarihi şehir merkezi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Napoli Metropol Bölgesi içinde bulunan Pompei Antik Kenti, Herkulaneum Antik Kenti, Torre Annunziata Arkeolojik Alanları da UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Napoli, dünyada sürekli yerleşimin olduğu en eski kentsel alanlardan biri. Efsaneye göre M.Ö 650 yıllarında Rodoslu tüccarlar tarafından günümüzde Castel dell’ Ovo’nun (Yumurta Kalesi) bulunduğu Megaride Adası’nda kurulmuş. Zaman içinde yine Yunanlılar tarafından kurulan Neápolis şehrine dâhil edilmiş. Antik Yunan koloni çağında Magna Graecia olarak adlandırılan bölgenin önemli bir kenti hâline gelen Napoli, Yunan ve Roma toplumunun birleşmesinde önemli bir rol oynamış. Roma hâkimiyetine girdiğinde Pompey, Caesar, Tiberius gibi imparatorların gözbebeği olmuş.
Şehir Napoli Dükalığı’nın (661-1139), Napoli Krallığı’nın (1282-1816), İki Sicilya Krallığı’nın başkenti olmuş. 1861’te İtalya tek çatı altında birleşene kadar da başkent olarak kalmış.
Kent II. Dünya Savaşı’nda bombalanmış. Bazı anıtlarda bomba izlerini görebiliyorsunuz.
Napoli nerede? Napoli’ye nasıl gidilir?
İçindekiler
- 1 Napoli nerede? Napoli’ye nasıl gidilir?
- 2 Napoli’de gezilecek yerler listesi
- 2.1 Vezüv Yanardağı
- 2.2 Yeni Kale (Castel Nuovo)
- 2.3 San Carlo Tiyatrosu
- 2.4 Galeria Umberto I
- 2.5 Via Toledo
- 2.6 Kraliyet Sarayı
- 2.7 San Francesco Di Paolo Kilisesi
- 2.8 Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi
- 2.9 Castel Sant’Elmo
- 2.10 Napoli Limanı
- 2.11 Castel dell’ Ovo
- 2.12 Sansevero Şapel Müzesi (Santa Maria della Pietà Şapeli – Karanlık Şapel)
- 2.13 Napoli Sotterranea (Napoli Yer Altı Şehri – Underground Naples)
- 2.14 Galleria Borbonica (Bourbon Galerisi – Bourbon Tüneli – Tunnel Borbonico)
- 2.15 San Gennaro Yer altı Mezarları (Catacombe di San Gennaro)
- 2.16 Santa Maria della Sanità Bazilikası
- 2.17 Via San Gregorio Armeno
- 2.18 Complesso Monumentale di Santa Chiara
Napoli, güney İtalya’nın Campania bölgesinde bir şehir. Napoli’ye Roma’dan toplu taşımayla gelecekseniz Roma Termini istasyonuna gelip buradan Napoli trenine binmeniz gerekiyor. En ucuz tren Regional 3 saat, InterCity ve InterCity Plus 2 saat (koltuk rezervasyonu yapılabiliyor), hızlı trenler Frecciargento ve Frecciabianca 1-2 saat arasında (rezervasyon zorunlu) sürüyor. Eğer hızlı tren yerine hesaplı süper ekonomi bilet almak isterseniz çok önceden almanızı tavsiye ederim. Avrupa’da tren biletlerinin, özellikle de hızlı trenlerin çok pahalı olduğunu unutmamanız gerekir.
Napoli’de gezilecek yerler listesi
Dünyanın en önemli arkeolojik kalıntılarından birine komşuluk yapan kent, bu kalıntılardaki buluntuların sergilendiği dünyanın en büyük arkeoloji müzelerinden birine ev sahipliği yapıyor. Centro Storico olarak bilinen tarihi kenti merkezi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Merkezde gezerken tarihi yapıları görüyor, deniz kıyısına inip Tiren Denizi’nin kokusunu içinize çekiyorsunuz.
Napoli’ye gelmişken leziz yemekleri tatmayı da ihmal etmemelisiniz. Yemekler demişken, pizzaiuolo olarak adlandırılan Napolili pizzacıların geleneksel pizza yapım yönteminin UNESCO Somut Olmayan Miras listesinde olduğunu biliyor musunuz? Napoli pizzası (Neapolitan pizza) yapma geleneği, hamurun hazırlanmasından havada döndürülmesine ve odun fırınında pişirilmesine kadar tüm süreci kapsıyor. Ayrıca pizzanın hazırlanması sırasında söylenen yerel şarkıları, yapılan jestleri ve yerel jargondaki konuşmaları da içeriyor.
Julia Robert’ın başrolünü oynadığı 2010 yılı yapımı Ye Dua Et Sev’de (Eat, Pray, Love) arkadaşıyla pizza yediği L’Antica Pizzeria da Michele, filmden sonra ününe ün kattı. Siz de buranın pizzalarının tadına bakabilirsiniz.
Buranın bir de kızarmış pizzası var. Bizim pişi, çibörek gibi bir lezzet. Antica Pizza Fritta da Zia Esterina Sorbillo bunu denemek için en ünlü yer. Önündeki uzun kuyrukta beklemeye değiyor.
Napoli turu sırasında şehir merkezi dışına çıkmak isterseniz, 1994 yılı yapımı Postacı (Il Postino) filminin çekildiği renkli Procida Adası, sosyetenin gözdesi Capri Adası, çamur banyoları ve kaplıcalarıyla tanınan volkanik Ischia Adası gezileri yapabilirsiniz.
Eğer tarihi bir gezinti yapmak isterseniz günü birlik Pompei Antik Kenti, Herkulaneum Antik Kenti, Torre Annunziata Arkeolojik Alanları gezisi yapabilirsiniz. Napoli Metropol Bölgesi içinde bulunan Pompei Antik Kenti, Herkulaneum Antik Kenti, Torre Annunziata Arkeolojik Alanları; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Napoli’de Hotel Eracle’da konakladık. Otel şehir merkezine biraz uzaktı ama oldukça temiz ve rahattı.
Vezüv Yanardağı
Vezüv Yanardağı, Napoli’nin doğusunda 1.281 m yüksekliğindeki aktif bir yanardağ. Şehirden görülüyor, tabii heybetiyle bir taraftan insanı büyülerken bir taraftan da ürkütüyor. Pompei ve komşusu Herkulaneum’u yok eden bu koca yanardağın günümüzdeki sakin görünüşüne de aldanmamak gerek.
Bilim insanlarının teorisine göre M.S 79 yılında Vezüv Dağı’ndan ponza yağmuru yağmaya başlamış. Dağın eteğinde yaşayan halkın bir kısmı kaçabilmiş, bir kısmı ponzaların ardından gelen lavların altında kalmış, büyük kısmı da karbondioksit boğulması nedeniyle hayatlarını kaybetmiş. Pompei ve komşusu Herkulaneum yok olmuş. Bu kentler 18. yüzyılda yapılan kazılarla gün yüzüne çıkarılmışlar.
Yeni Kale (Castel Nuovo)
Yeni Kale (Castel Nuovo – Maschio Angioino), Anjou Hanedanı’ndan I. Charles’ın tahtta olduğu 13. yüzyılda inşa edilmiş.
San Carlo Tiyatrosu
San Carlo Tiyatrosu, İtalya’nın ve dünyanın en tanınan opera binalarından biri. 4 Kasım 1737’de ilk açılışı yapılan San Carlo Tiyatrosu, Avrupa’nın hâlâ kullanılan en eski lirik opera binalarından biri ve hâlâ dünyanın en önemli gösterilerine sahne oluyor.
Galeria Umberto I
Galeria Umberto I, oldukça şık bir AVM. Milano’daki Galleria Vittorio Emanuele II ile neredeyse aynı görüntüye sahip. Markalı mağazalar ve kafelerin bulunduğu AVM’de yer ve tavan süslemeleri harika.
Via Toledo
Via Toledo trafiğe kapalı bir cadde. Bizim İstiklal Cadde’mizin Napoli versiyonu gibi düşünebilirsiniz. 1,2 km uzunluğunda, Piazza Dante – Piazza Trieste e Trento arasında bulunuyor. İsmini İspanyol genel valisi Pedro Alvarez de Toledo’dan alıyor.
Kraliyet Sarayı
Bourbon Ailesi, Napoli Krallığı’nın (1735-1816) ve İki Sicilya Krallığı’nın (1816-1861) yönetimi sırasında 4 konutta ikamet etmiş. Plebiscito Meydanı’nındaki Kraliyet Sarayı da bu konutlardan biriymiş.
San Francesco Di Paolo Kilisesi
Napoli Kralı Joachim Murat, 19. yüzyılda Plebiscito Meydanı’nı ve meydandaki sütunlu büyük binayı kayınbiraderi Napolyon onuruna planlamış. Napolyon bölgeden gönderildikten sonra Bourbonlar yeniden Napoli tahtına oturmuş. Ferdinand I de meydandaki sütunlu binanın yapımını 1816’da tamamlatmış ve burayı bir kiliseye çevirmiş. Roma’daki Pantheon’dan esinlenerek yapılan San Francesco Di Paolo Kilisesi, 16. yüzyılda bölgede bir manastırda kalan Paolalı Aziz Francis’e adanmış.
Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi
Plebiscito Meydanı’ndaki Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi (Naples National Archaeological Museum), dünyanın en büyük arkeoloji müzelerinden biri. Müzede Antik Yunan, Roma ve Rönesans dönemlerine ait eserlerle birlikte Pompei ve Herkulaneum buluntuları sergileniyor.
Castel Sant’Elmo
Sant’Elmo Kalesi, Vomero Tepesi’nde bulunan bir Orta Çağ kalesi. Buradaki ilk yapı 1275 yılına tarihlenen Belforte adında bir konutmuş. Napoli Kralı Robert 1329 yılında Sienalı mimar Tino da Camaino’nun tasarımlarını kullanarak kaleyi genişletmiş. Mimar bitişikteki San Martino Carthusian manastırının inşaatını da denetlemiş. Günümüzde kaledeki Museo del Novecento’da değerli tablolar ve heykeller sergileniyor.
Napoli Limanı
Napoli Limanı’ndan yıllık yaklaşık 25 milyon ton kargo taşınıyor. Limandan her yıl yaklaşık 10 milyon turist geçiyor.
Castel dell’ Ovo
Castel dell’ Ovo (Yumurta Kalesi), şimdi bir yarımada olan eski Megaride Adası’nda bulunuyor. 12. yüzyılda Normanlar tarafından yapılmış. Efsaneye göre Augustus dönemindeki şair, büyücü ve geleceğin habercisi olan Publius Vergilius Maro (kısaca Virgil veya Vergil), surları desteklemek için temellere sihirli bir yumurta koydu. Yumurta ve Virgil’in kemikleri temelde birlikte duruyor. Şayet bu yumurta kırılsaydı kale yıkılırdı ve bunu Napoli için bir dizi felaket izlerdi.
Sansevero Şapel Müzesi (Santa Maria della Pietà Şapeli – Karanlık Şapel)
Sansevero Şapel Müzesi kesinlikle kaçırılmaması gereken bir yer. Torremaggiore Dükü John Francesco di Sangro’nun emriyle 1590 yılında yapılan şapel, 1613’te aile mezarlığına dönüştürülmüş. Şapelde heykel sanatının en önemli eserlerinden olan Giuseppe Sanmartino’nun Örtülü İsa (1753), Francesco Queirolo’nun Il Disinganno (1753-1754), Antonio Corradini’nin Pudicizia (1752) gibi eserler sergileniyor.
Napoli Sotterranea (Napoli Yer Altı Şehri – Underground Naples)
Napoli’nin dünyanın en eski ve en büyük yer altı şehirlerinden birine ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz? Napoli Yer Altı Şehri, görülmeye değer bir yer. Burada depolar, barınaklar, II. Dünya Savaşı sırasında şehrin yer altı direnişi için gizli bir geçit gibi kullanılan tüneller görülüyor.
Galleria Borbonica (Bourbon Galerisi – Bourbon Tüneli – Tunnel Borbonico)
Bourbon Galerisi, Kraliyet Sarayı’nı askeri kışlalara bağlamak üzere inşa edilen bir yer altı geçidi.
San Gennaro Yer altı Mezarları (Catacombe di San Gennaro)
San Gennaro Yer altı Mezarları, 2. yüzyıla tarihleniyor. İlk olarak dönemin asil ailelerinden biri için oluşturulduğu sanılıyor. 4. yüzyılda Napoli’nin ilk hamisi Aziz Agrippinus’un kendisine adanan yer altı bazilikasına gömülmesinin ardından genişlemeye başlamış. Günümüzde bile yer altı Sant’Agrippino Bazilikası’nda ayin yapılıyor.
Santa Maria della Sanità Bazilikası
Santa Maria della Sanità Bazilikası, San Gaudioso Yer altı Mezarları üzerinde bulunan bir kilise. Ana sunağın arkasından bir zamanlar zenginlerin gömüldüğü yer altı mezarlarına iniliyor. Koridor boyunca duvara gömülen kafatasları ve boyalı vücutlar görülüyor.
Via San Gregorio Armeno
Via San Gregorio Armeno, tarihi şehir merkezinde zanaat atölyeleriyle ünlü bir cadde.
Complesso Monumentale di Santa Chiara
Santa Chiara; Santa Chiara Kilisesi’ni, bir manastırı, mezarları ve bir arkeoloji müzesini içeren dini bir kompleks. 1313-1340 yıllarında Mayorka Kraliçesi Sancha ve kocası Napoli Kralı Robert tarafından inşa edilmiş. Napoli Kralı Robert daha sonra bu komplekste gömülmüş. II. Dünya Savaşı sırasında bombalamaların ardından çıkan bir yangınla kısmen tahrip olan yapı, 1953’te tamamlanan bir restorasyonla orijinal hâline geri getirilmiş.
Napoli bence İtalya’nın en kendine has özellikleri olan şehri. Hem antik Yunan kolonicilerin temellerini attığı yapılarla hem de birbirinden güzel Orta Çağ yapılarıyla harmanlanan kent, ziyareti hak eden bir yer.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Süper yazın sayesinde tekrar gezmiş kadar oldum. Kalemine sağlık.
Beğenmene çok sevindim. Başka gezilerde buluşmak dileğiyle. Çok sevgiler