Busan kenti, Güney Kore’nin en büyük limanı ve ikinci büyük şehri. Bir liman şehri olarak biliniyor ama hem dağ hem okyanus kenarındaki konumuyla beklenmedik güzellikler sunuyor. Plajları, deniz ürünleri restoranları, kanlı iç savaşının acılarını hissedeceğiniz Birleşmiş Milletler Kore Savaşı Şehitliği, müzeleri, festivalleri, tapınakları derken Busan tarihi, doğal ve mimari değerleriyle oldukça etkileyici bir şehir. Busan bir de Asya’nın en iyi film festivali olan Busan Uluslararası Film Festivali’ne (BIFF) ev sahipliği yapıyor ve film dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil.
Busan’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
- 1 Busan’da gezilecek yerler listesi
- 1.1 Birleşmiş Milletler Kore Savaşı Şehitliği
- 1.2 Jagalchi Balık Pazarı
- 1.3 Gamcheon Kültür Köyü
- 1.4 Songdo Skywalk
- 1.5 Taejongdae
- 1.6 Yogdusan Parkı
- 1.7 Nampo-dong
- 1.8 Haeundae Plajı
- 1.9 Dongbaekseom Adası
- 1.10 Gwangan Köprüsü
- 1.11 Gwangalli Plajı
- 1.12 Haedong Yonggungsa
- 1.13 Busan Kulesi
- 1.14 Beomeosa Tapınağı
- 1.15 Seokbulsa Tapınağı
- 1.16 Samjin Amook
- 1.17 Shinsegae Centum City
- 1.18 Busan Modern Tarih Müzesi
- 1.19 Songjeong Plajı
- 1.20 Tongdosa Tapınağı
- 1.21 Oryukdo Skywalk
- 1.22 Gyeongju-si
Busan şehri gezilecek yerler listesinde plajlar, tapınaklar, müzeler, Birleşmiş Milletler Kore Savaşı Şehitliği, Güney Kore’nin en büyük deniz ürünleri pazarı olan Jagalchi, parlak boyalı evleriyle tanınan Gamcheon Kültür Köyü ve daha pek çok yer var. Eğer şehir dışına çıkarsanız Shilla Hanedanlığı’na başkentlik yapan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Gyeongju-si’yu ziyaret edebilirsiniz.
Busan’a ilk olarak Windstar Cruises ile katıldığım Japonya cruise turunda geldim. Japonya cruise turunda 1 gün Güney Kore’nin Busan şehrine uğradık. Bu geziye gelirken Emirates ile uçtum. İlk kez uçtuğum Emirates, hizmet kalitesiyle beklentimin üzerindeydi. Emirates, dünya çapında 150’den fazla varış noktasına uçuyor. Bünyesinde 160’dan fazla farklı ulustan çalışanı bulunuyor. Yolcularla kendi dillerinde iletişim kurmak, Emirates imzalı misafirperverliğin temel bir parçası olarak kabul edildiğinden, Emirates proaktif olarak çok dilli bir kabin ekibini bünyesinde barındırıyor. Emirates kabin ekibi, toplamda 70’ten fazla dil konuşabiliyor. Emirates’in şu an için Dubai-İstanbul arasında günde 3 uçuş olmak üzere, haftada toplam 21 seferi var. Uçakları geniş gövdeli; bunlardan biri havayolunun amiral gemisi A380, diğer ikisi Boeing 777ER ile gerçekleşiyor. Emirates ayrıca sürdürülebilirlik kapsamında pek çok adım atıyor. Bunlar arasında yakıt açısından daha verimli olan çok genç bir filoya sahip olması, yılda 500 tondan fazla cam ve plastiği geri dönüştürmesi, dijital menülere geçerek 1.000 ton kâğıt tasarrufu sağlaması sayılabilir.
Busan’a siz de benim gibi cruise gemisiyle geldiyseniz, yerel otoritelerin organize ettiği ücretsiz servis araçlarıyla şehir merkezine gidebilirsiniz. Ya da cruise limanındaki taksilerle anlaşıp şehir turu yapabilirsiniz. Taksi şoförü bizden 4 saat için 200 USD istedi, pazarlık yapıp 100 USD’ye anlaştık. Böylelikle şehirde görmek istediğimiz yerleri rahatlıkla görmüş olduk.
Gelelim Busan gezilecek yerler listesine…
Birleşmiş Milletler Kore Savaşı Şehitliği
Kore 1948 yılında kuzey ve güney olarak ayrıldıktan sonra ülkeler bağımsızlıklarını ilan etmiş, 1950-1953 yılları arasında da kanlı bir savaş geçirmiş. Kore Savaşı’nda kayıp veren Birleşmiş Milletler ülkeleri arasında ABD, Büyük Britanya ve Türkiye var. Savaşta ölenlerin anısına yapılan Busan’daki Birleşmiş Milletler Kore Savaşı Şehitliği günümüzde çok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Savaş 1953 yılında sona ermiş olmasına rağmen barış antlaşması imzalanmadığı için resmiyette hâlen devam ediyor.
Şehitliğin girişinde Kore Savaşı hakkında bilgi veren ve savaşa katılan Birleşmiş Milletler ülkeleri hakkında sunumun yapıldığı binayı ziyaret edebilir, sonra şehitliği gezebilirsiniz. Saat 10:00 ve 16:00’da şehitlikte olursanız bayrak değişim merasimini izleyebilirsiniz.
Jagalchi Balık Pazarı
Jagalchi Balık Pazarı, hem açık alandaki yeriyle hem de 7 katlı binasıyla Güney Kore’nin en büyük balık pazarı. Kapalı alanda üst katlardaki restoranlarda Kore mutfağı lezzetlerini tadabilir, en üst kattaki kafede Busan manzarasını izleyebilirsiniz. Gördüğüm en büyük ıstakozlar, ahtapotlar bu balık pazarındaydı. Gerçekten de gözlerime inanamadım!
Gamcheon Kültür Köyü
Gamcheon Kültür Köyü; renkli evler, dar sokaklar ve Kore’ye özgü merdivenleri görebileceğiniz oldukça turistik bir bölge. Kore Savaşı öncesinde gecekondu mahallesiyken iyi bir kalkınma çalışması neticesinde cazibe merkezi hâline getirilmiş.
Songdo Skywalk
Songdo Skywalk, Songdo Plajı’nda deniz üzerinde uzanan bir tahta yürüyüş yolu. 365 metre uzunluğundaki Songdo Skywalk’ta yürürken küçük bir deniz fenerinin ve Songdo Beach bölgesinin muhteşem manzarasının keyfini çıkarabiliyorsunuz.
Taejongdae
Busan’a bir köprü ile bağlı olan Yeong Adası’na giderseniz Taejongdae Resort Park, Taejongdae Jagalmadang, Taejongdae Gözlemevi gibi yerleri ziyaret edebilir, Taejongdae Danubi treni ile adanın birçok noktasını kolaylıkla gezebilirsiniz.
Yogdusan Parkı
Yogdusan Parkı harika bir Busan manzarasına sahip. Parkın içinde Japon işgali sırasında önemli başarılara imza atan Amiral Yi Sun-sin’in heykeli ve Kore mimarisinin önemli yapılarından olan pagodalar bulunuyor.
Nampo-dong
Nampo-dong; tekstil, elektronik ve daha birçok ürünün toptan ve perakende ticaretinin yapıldığı bir yer. Burası özellikle fotoğraf çekmeyi sevenlerin rağbet ettiği oldukça fotojenik bir bölge.
Nampo-dong’daki BIFF Meydanı (Busan International Film Festival Square); kafelerin, restoranların, oyun salonların bulunduğu bir yer. Adını 1996 Busan Uluslararası Film Festivali’nden alıyor. Kore Savaşı’nın ardından Busan’a kaçan mülteciler, kaçak veya ithal ürünleri satarak geçimlerini sağlamak için burada tezgâhlar kurmuş. Zaman içinde bu tezgâhlar günümüzün Gukje (Korece: uluslararası) Pazarı’na dönüşmüş. Gukje Pazarı, Kore’nin en büyük pazarlarından biri.
Haeundae Plajı
Busan’ın doğusunda kalan Haeundae Plajı, Japon Denizi kıyısında güzel bir kumsala sahip. Etrafında yüksek gökdelenler olan plajda haziran ayında kumdan heykel festivali, ağustos ayında Busan Deniz Festivali yapılıyor. Busan Akvaryumu bu plajda bulunuyor.
Dongbaekseom Adası
Dongbaekseom Adası, Haeundae Plajı’nın batı ucunda yer alıyor. Zamanla çökelmeyle karaya bağlanan ve bir yarımada hâline gelen Dongbaekseom’da nefis bir Gwangang Köprüsü ve Haeundae Plajı manzarası var. “Dongbaek” Korece “kamelya” anlamına geliyor. Adaya bu isim çok sayıda yetişen kamelya nedeniyle verilmiş. Dongbaek’deki Nurimaru APEC Evi, 2005 APEC Zirvesi toplantısına ev sahipliği yapmak için inşa edildi. Dongbaek’in ucunda, Haeundae Plajı’nın hemen yanında yer alan bu cam bina, Busan’ın simge yapılarından biri.
Gwangan Köprüsü
2 katlı asma köprü Gwangan Köprüsü, özellikle geceleri aydınlatıldığında çok estetik görünüyor.
Gwangalli Plajı
Gwangan Köprüsü’nün ayaklarındaki Gwangalli Plajı; çevresindeki bar ve kafeleriyle bir cazibe merkezi. Asya’nın en büyük havai fişek festivali ekim ayında Gwangan Plajı’nda yapılıyor.
Haedong Yonggungsa
Haedong Yonggungsa 1376 yılına tarihlenen bir Budist tapınak. 1500’lerdeki Japon istilası sırasında yıkılmış, 1930’lu yıllarda tekrar inşa edilmiş. Haedong Yonggungsa’da 108 basamağı tırmanabilir, mağaraya inşa edilen bir tapınağı ziyaret edebilirsiniz. Asla kaçırılmaması gereken bir tapınak çünkü burası kesinlikle Güney Kore’nin en güzel tapınağı!
Busan Kulesi
1973 yılına tarihlenen Busan Kulesi oldukça turistik bir kule. 120 metre yüksekliğindeki kulede muhteşem bir Busan manzarası var.
Beomeosa Tapınağı
M.S 678 yılına tarihlenen Beomeosa Tapınağı, Geumjeongsan Dağı’nda yer alıyor. Tapınakta bir zamanlar 360’tan fazla oda varmış ve 1.000’den fazla keşiş yaşıyormuş. Tapınak 1592’de yakılmış ve 1602’de yeniden inşa edilmiş.
Seokbulsa Tapınağı
Seokbulsa Tapınağı, kayalardan oyulmuş buda heykelleri ile ünlü. Tapınağa zorlu bir tırmanışla ulaşılıyor.
Samjin Amook
Samjin Amook, balık keki veya balık köftesi gibi ünlü Kore sokak yemeklerini tatmak için en iyi adres.
Shinsegae Centum City
Dünyanın en büyük alışveriş merkezi olan Shinsegae Centum Şehri, 294.000 m² alanda kurulu.
Busan Modern Tarih Müzesi
Busan Modern Tarih Müzesi, 19. yüzyıldan günümüze dek Busan şehrini anlatıyor.
Songjeong Plajı
1.2 kilometre boyunca uzanan beyaz kumlu Songjeong Plajı sörf tutkunları tarafından tercih ediliyor.
Tongdosa Tapınağı
Chiseosan Dağı’nda bulunan Tongdosa Tapınağı, içinde hiç Buda heykeli olmayan, heykeller yerine Geumgang Merdivenleri’nin ardında Buda’nın türbelerini barındıran bir tapınak kompleksi. Tongdosa Tapınağı çok sayıda savaş ve istiladan kurtulmuş, tapınak mumu Beopdeung 1.300 yıldır hiç sönmemiş.
Oryukdo Skywalk
Oryukdo Skywalk, Doğu Denizi ile Güney Denizi arasındaki ayrım noktası olarak kabul edilen Seungdumal bölgesinde “Gökyüzünde Yürümek” temasıyla 18 Ekim 2013’te faaliyete geçti. 35 metre yüksekliğinde, 15 metre uzunluğundaki cam köprüden yürümek oldukça heyecan verici.
Gyeongju-si
Gyeongju-si, Busan merkeze yaklaşık 2,5 saat uzaklıkta bir yer. Burası “Duvarları Olmayan Müze” olarak anılıyor çünkü Shilla Hanedanlığı’na başkentliğini yapan yerleşim, sıra dışı müzeleri ve gösterişli tapınakları ile tam bir açık hava müzesi görünümüne sahip. Shilla Hanedanlığı M.S 676’da Kore Yarımadası’nı birleştirdikten sonra büyük bir kültür merkezine dönüşmüş. Gyeongju-si, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunuyor.
Buradaki Tümülüs Parkı yaklaşık 20 Shilla Hanedanı’nın kraliyet mezarına ev sahipliği yapıyor. Tohamsan Dağı’nın eteklerindeki Bulguksa Tapınağı, hem Shilla mimarisinin hem de kültürün Budizm’e olan bağlılığının muhteşem bir örneğini gösteriyor. Tarihi gözlemevi Cheomseongdae, 7. yüzyılda Shilla döneminde inşa edilmiş. Dünyada hayatta kalan en eski astronomik gözlemevlerinden biri olan Cheomseongdae, UNESCO Dünya Miras listesine dâhil olan Gyeongju Tarihi Alanları’nın bir parçası.
Busan çok güzel bir şehir. Gezmesi keyifli, insanları güler yüzlü. Hiç ayrılasım gelmedi ama biliyorum ki bir gün tekrar geleceğim…
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin