Blagaj, Bosna-Hersek’in en büyük nehirlerinden Neretva’nın önemli kollarından biri olan Buna Nehri’nin doğduğu yer. Burada su kaynağının bulunduğu mağaranın yanı başında bulunan Alperenler Tekkesi (Sarı Saltuk Tekkesi) 15. yüzyılda Alperenler (dervişler) tarafından yaratılanı yaradandan ötürü sevmek idealiyle kurulmuş. Kadiri, Rufai, Halveti ve Nakşibendi tarikatlarına ev sahipliği yapan türbede Sarı Saltuk ve Şeyh Açıkbaş’ın türbeleri, ibadet odaları, misafirhane, iç avlu ve abdesthane var. Osmanlı mimarisiyle 1520’lerde inşa edilen tekke, Bosnalılar tarafından milli anıt olarak kabul ediliyor.
Osmanlının Balkanlar’a yolladıkları hoşgörülü tavırları olan Bektaşi dervişler sayesinde halk Müslümanlığa büyük sempati duymaya başlamış. Böylece tarih boyunca savaş ve karmaşa içinde yaşamış yüzbinlerce kişi kısa süre içinde Müslüman olmuş.
Blagaj Tekkesi’nin en önemli kahramanı da Sarı Saltuk. Sarı Saltuk, Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan’ın himayesinde derlenen, Saltukname adıyla da bilinen halk efsanesinin kahramanı. Geniş bir coğrafyanın destan kahramanı olduğu için bir çok yerde türbesi var. Bu türbelerden en önemlileri ise İznik ve Blagaj’da olanı.
Blagaj’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Balkan gezimizde Bosna-Hersek’in son durağı olan Blagaj’a geldik. Burası küçücük bir yerleşim.
Buna Nehri
Burada ilk olarak Vrelo Bune Restoran’da şimdiye kadar yediğimiz en lezzetli köftelerin ve alabalığın tadına baktık. Ayaklarımız Buna Nehri (Vrelo Bune)’nin içinde yüzerken yediğimiz yemek, yanımızdan hızla akan suyun sesiyle birleşip damağımızda hoş bir tad bıraktı.
Alperenler Tekkesi (Sarı Saltuk Tekkesi)
Sonra da Alperenler Tekkesi’ni ziyaret ettik. Tekkeye girer girmez Sarı Saltuk’un yüzyıllardır sönmeyen ışığının yüzünüze çarptığını hissediyorsunuz. Tekkenin enerjisi öyle yüksek ki buraya gelip huzura ermemek mümkün değil.
Tekke ziyaretinden sonra bahçede mutlaka çayınızı yudumlamanızı öneririm. Buna Nehri’nin sularını seyre daldığınızda zihninizdeki tüm endişelerden kurtulduğunuzu göreceksiniz.
Bosna-Hersek’teki son durağımız Blagaj oldu. Artık bu güzel ülkeye veda vakti gelip çatmıştı. Biz de ülkede ziyaret ettiğimiz Saraybosna, Mostar ve Blagaj’ı geride bırakarak yeni ülkelere doğru yelken açtık.
Saraybosna gezisinde bir tek buraya uğrayıp gezememiştik. Buna yanıyorum. Neyse bir daha gelmeme sebep olur. Ya nasip!
Ayrıca yazı ve fotoğraflarınız çok hoş! Emeğinize sağlık, Sevgiler..
Mesajınıza teşekkür ederim :-) .
Bosna-Hersek’in her yeri çok güzel. Defalarca gidilir :-) .
Sevgiler