Benim gözümde Afrika’yı iliklerinize kadar hissedebileceğiniz gerçek Afrika, Sahra Altı Afrika’dır. Yaban hayatı zengindir, kabilelerin hayatına tanıklık edersiniz, atmosferi sizi sizden alır… İşte Zambiya da Afrika’nın güneyinde, Sahra Altı Afrika’da yer alan ülkelerden biri. Zambiya ya da resmî adıyla Zambiya Cumhuriyeti, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alan ve dünyanın yedi doğa harikasından biri olarak kabul edilen Victoria Şelaleleri’ne (Mosi-oa-Tunya), olağanüstü bir doğaya, zengin bir yaban hayatına ev sahipliği yapıyor.

Zambiya

Zambiya haritası Kaynak:Wikipedia (By Marcos Elias de Oliveira Júnior – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15539653)

Zambiya’da binlerce yıldır yerleşim olduğu biliniyor. Bilinen ilk yerleşimciler Buşmanlar’mış. Daha sonra 4. yüzyılda Bantular gelerek yüzyıllar boyunca burada yaşamış.

Bölgedeki ilk sömürgecilik faaliyetleri 1560 yıllarında Portekizliler tarafından başlatılmış. 1880’lerde Avrupalı misyonerler öncülüğünde İngilizler bölgeye ilgi göstermeye başlamış. 1889’da İngiliz asıllı Güney Afrikalı siyasetçi ve iş adamı Cecil John Rhodes’in British South Africa Company (Britanya Güney Afrika Şirketi) bölgede ilk maden arama imtiyazını almış. Şirket güçlenince silahlı birlikleri 1890’dan itibaren bölgeyi işgal etmiş. 1895’te burası resmen Rodezya olarak adlandırılmış.

Bölge 1911 yılında Kuzey Rodezya (günümüzdeki Zambiya) ve Güney Rodezya (günümüzdeki Zimbabve) olarak ikiye ayrılmış. 1922 yılından sonra sömürge yönetimi iklim koşulları uygun olan Güney Rodezya’yı yerleşim kolonisi olarak kullanmış, Birleşik Krallık’taki fazla nüfus ve suçlular buraya göç ettirilmiş. Verimli toprakların kullanımı tamamen İngiliz göçmenlere verilmiş, yerli halk verimsiz topraklara zorunlu olarak göç ettirilmiş. 1924’te de bölgede özerk bir İngiliz kolonisi kurulmuş.

1953 yılında Kuzey Rodezya, Güney Rodezya ve Nyasaland (günümüzdeki Malavi); Rodezya-Nyasaland Federasyonu adıyla birleştirilmiş. Ancak federasyon 1963 yılında dağılmış. 1964’te Kuzey Rodezya ve Nyasaland günümüzdeki isimleriyle bağımsızlıklarını ilan etmiş. Güney Rodezya ise İngiliz sömürge sisteminin bir parçası olmayı sürdürmüş.

Zambiya Cumhuriyeti 24 Ekim 1964 tarihinde bağımsızlığını kazandı. Günümüzde başkanlık tipi cumhuriyet ile yönetiliyor.

Zambiya, BM tarafından belirlenen “En Az Gelişmiş Ülkeler” kategorisinde yer alıyor. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Zambiya’da yoksulluk sınırının altında yaşayan insanların oranı oldukça yüksek.

Zambezi Nehri turlarında muhteşem bir gün batımı izliyorsunuz

Zambiya nerede? Zambiya’ya nasıl gidilir?

Zambiya’ya Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Livingstone Havalimanı’na veya başkent Lusaka’daki Kenneth Kaunda Uluslararası Havalimanı’na aktarmalı uçuşlarla gidiliyor.

Ülkede trafik bize göre tersten yani soldan işliyor. İngiliz tipi olarak söylenen G Tipi fiş ve priz kullanılıyor.

Bölgeye geldiğinizde sadece Zambiya ya da Zimbabve-Zambiya-Botsvana’yı kapsayan 3 ülke ziyareti yapmak isterseniz hem kişiye özel hem grup turları düzenleyen Roncook Safaris şirketinin sahibi Raymond Bere ile görüşebilirsiniz.

http://www.roncooksafaris.com
+(264) 816-244411
✉️ info@roncooksafaris.com

Afrika’da güvenilir ve profesyonel çalışan bir yerel acente bulmak gerçekten zor ama Raymond bu gezimde her türlü planlamayı ve organizasyonu titizlikle yaparak unutulmaz bir seyahat geçirmemi sağladı.

Afrika’ya gelmek özümüze dönmek olduğu için hazırlıklı olmak da gerekiyor. Bu hazırlık döneminde aşağıdaki yazılarımdan faydalanabilirsiniz:

✔️ Safari ihtiyaç listesi
✔️ Seyahat sağlığı – yaptırmanız gereken aşılar ve yanınızda götürmeniz tavsiye edilen ilaçlar.
✔️ Seyahat sağlık sigortası

Zambiya’ya gitmek için vize almak gerekiyor mu?

Zambiya’ya gidecek T.C. vatandaşlarının vize alması gerekiyor. Online vize almak için https://eservices.zambiaimmigration.gov.zm/#/sign-in web sayfasına başvurabilirsiniz. Ancak T.C. vatandaşlarının önceden online başvuru yapma zorunluluğu yok, kapıda vize alabiliyorlar.

Ayrıca kapıda KAZA UNIVISA alırsanız 12 ay içinde 30 gün boyunca hem Zambiya hem Zimbabve’ye çoklu giriş yapabiliyorsunuz. Kazungula kapısından da Botsvana’ya günü birlik çıkış yapabiliyorsunuz.

Zambiya’da gezilecek yerler listesi

Gelin, şimdi Zambiya’yı gezelim.

Mosi-oa-Tunya Milli Parkı

Mosi-oa-Tunya Milli Parkı dünyanın yedi doğa harikasından biri olarak kabul edilen Victoria Şelaleleri’ne (Mosi-oa-Tunya) ev sahipliği yapıyor. Zambezi Nehri üzerindeki şelaleler Zambiya-Zimbabve sınırını oluşturuyor. Dünyanın en yüksek ve en geniş şelalesi değil ama yine de 108 metre yüksekliği ve 1.708 metre genişliği nedeniyle dünyanın en büyük ve en yüksek debili şelalesi kabul ediliyor. Islak mevsimde şelalelerden dakikada 5 milyon m³ su akıyor. Yerel Tonga dilinde “Gürleyen Duman” olarak anılan Victoria Şelaleleri, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.

Zambiya

Mosi-oa-Tunya Milli Parkı

Livingstone

Livingstone 1911-1935 yılları arasında Kuzey Rodezya’ya başkentlik yapmış. İsmini Afrika kıtasında misyonerlik faaliyetlerinde bulunan İskoçyalı David Livingstone’dan alıyor. Zimbabve sınırına ve Victoria Şelalesi’ne çok yakın bir konumda bulunuyor. Turistler şelalelere ulaşmak için çoğunlukla Livingstone’da konaklayarak Victoria Şelaleleri’ni görmeyi tercih ediyor.

Zambiya

Zambiya – Livingstone Müzesi

South Luangwa Millî Parkı

Luangwa Nehri’ni çevreleyen kuzey ve güney Luangwa Millî Parkı, nefes kesici ve el değmemiş bir doğaya sahip. Kaçak avlanmaya karşı yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda bölge dünyaca ünlü bir yaban hayatı cenneti hâline geldi.

Güney Luangwa Millî Parkı, Luangwa Nehri vadisindeki 3 milli parkın en güneyinde bulunuyor. Güney Luangwa Ulusal Parkı daha çok yürüyüş safarileri ile ünlü. Ziyaretçiler profesyonel ve bilgili silahlı rehberlerin gözetiminde fil, su aygırı ve hatta aslanı yakından görme şansına sahip olabiliyor.

Burada Flatdogs Camp’ta konaklayabilirsiniz.

Lower Zambezi Millî Parkı

Ülkenin güneydoğusunda bulunan Lower Zambezi Millî Parkı, Zambezi Nehri’nin kuzey kıyısında yer alıyor. 1983 yılında milli park statüsünü aldı. Öncesinde Zambiya başkanının özel safari bölgesi olarak kullanılıyordu.

Kafue Millî Parkı

Yaklaşık 22.400 km² alana sahip olan Kafue Millî Parkı, ülkenin en büyük milli parklarından biri.

Lusaka

Lusaka ülkenin başkenti.

Zambiya çok güzel bir ülke. İnsanı da doğası da harika.

Keşfetmeniz dileğiyle…