Dağ gorilleri (gorilla beringei beringei) Ruanda, Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasındaki Virunga yanardağı silsileleri üzerindeki görkemli yağmur ormanlarında yaşıyor. Ruanda’daki dağ gorili gözlemleri Volcanoes Milli Parkı içinde gerçekleştiriliyor. Ağırlıkları 150-200 kilograma kadar ulaşan dağ gorilleri, dev gibi görüntülerine rağmen oldukça zararsızlar. Otçullar, aile olarak yaşıyorlar. Bu nazik primatlar ilk insanların kendi ortamındaki yaşam tarzının kanıtlarını taşıyorlar. Dağ gorillerini doğal ortamlarında gözlemlemekse gerçekten muhteşem bir deneyim.

Susa ailesi

Dağ gorillerini görmenin azımsanamayacak bir maddi boyutu da var. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 400 USD $, Uganda’da 800 USD $ olan izin ücreti Ruanda’da 1.500 USD $. Aileyi grup olmadan tek başına ziyaret etmek isterseniz 15.000 USD $ ödeyerek exclusive (özel) tur satın alabiliyorsunuz. Ancak alınan paranın % 10’unun yöreyi kalkındırmak üzere halkın eğitim, sağlık ihtiyaçları için harcandığı düşünülürse paranın yaban ellere gittiği de söylenemez. Ayrıca Ruanda’da gruplar sadece sabahları dağ gorillerini görmek üzere götürülüyor. Uganda’da ise hem sabah hem de öğleden sonra götürülüyor, üstelik gruplarda 10 kişi oluyor. Kalabalık insan sayısı da dağ gorillerinin strese girmesine ve daha hızlı yer değiştirmesine neden olabiliyor. Bu nedenle çoğu kişi yüksek ücretine rağmen Ruanda’da dağ gorillerini görmeyi tercih ediyor.

Volcanoes Milli Parkı

Susa ailesinin iki ferdiyle

Son yıllarda dağ gorillerinin neslinin tükenme riski ortadan kalktı ve nüfusları arttı. Bu nedenle Volcanoes Milli Parkı’nın yüzölçümünün % 20 büyütülmesine karar verildi. Bir proje kapsamında yöre halkının daha uzak bir bölgeye taşınması, ev ve maddi destek verilmesine karar verildi. Böylece dağ gorilleri de daha geniş bir alanda özgürce yaşayabilecek.

Volcanoes Milli Parkı

Dağ gorili esniyor

Volcanoes Milli Parkı – Dağ gorilleri yürüyüş turu

Goriller günde her biri 8 kişiden oluşan en fazla 10 farklı grup tarafından ziyaret edilebiliyor. Sabah erken saatte görevliler ormanın içindeki goril ailelerinin yerlerini tespit ediyor. Misafirleri sağlık koşullarına göre gruplandırıyorlar ve goril ailelerin uzaklık durumuna en sağlıklı ve fit grubu en uzaktaki goril ailesini görecek şekilde gönderiyorlar. Gruplar yağmur ormanında 1-5 saat arasında yürüyüş yapıyor. Goril ailesini gördüklerinde yanlarında en fazla 1 saat kalabiliyorlar. Bu gözlemleri yapabilmek için en uygun zamanlarsa haziran-eylül ve aralık-şubat ayları arası. Diğer dönemlerdeki yağışlar turları olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Parkta rahat yürüyüş yapabilmek için sağlam ayakkabı, yağmurluk getirmek şart. Etraf yoğun bir bitki örtüsüyle kaplı olduğu için eldiven getirmek de öneriliyor.

Parkta yürüyüş zaman zaman inişli çıkışlı olduğundan ve etraf çok çamur olduğundan muhakkak su geçirmez naylon tozluk (gaiter – dizin altından bileğe kadar örten kılıf ) veya plastik botunuz olmasını öneririm. Eğer yoksa parktan 5 USD $ karşılığında kiralayabiliyorsunuz.

Dağ gorilleri

Volcanoes Milli Parkı – Dağ gorilleri

Yürüyüşe başlamadan önce brifing almak üzere park girişine gidiyorsunuz. Burada dağ gorillerini görmeye gelen misafirlere karşı bir teşekkür dansı yapılıyor. Bu dans aynı zamanda dağ gorillerine ve onların turizme katkılarına bir minnet göstergesi.

Volcanoes Milli Parkı

Volcanoes Milli Parkı – Yürüyüş öncesi dans gösterisi

Daha sonra goril ailelerinin bulunduğu yerlere en yakın alana gitmek üzere araçlara biniyorsunuz. Yürüyüş önce köylerden başlıyor. Parkın sınırındaki köyleri, ekili arazileri geçerek parka ulaşıyorsunuz.

Volcanoes Milli Parkı

Volcanoes Milli Parkı yürüyüş

Parka girer girmez sık ağaçlarla kaplı ormanın içine dalıyorsunuz. Önünüzde giden biri dalları keserek size yol açıyor. Burada kendinizi başka bir gezegende hissediyorsunuz çünkü artık ayağınız toprağa değmiyor. Yerler sarmaşıklarla kaplı, hatta zaman zaman bileğinize dolanıp düşmenize bile sebep olabiliyorlar.

Volcanoes Milli Parkı

Volcanoes Milli Parkı yürüyüş

Bu zorlu yürüyüşten sonra gözcüler sizi dağ gorillerinin bulunduğu yere ulaştırıyor. İşte şimdi bu muhteşem primatlarla onların evinde baş başasınız…

Volcanoes Milli Parkı

Volcanoes Milli Parkı – Goril aileleri

Her grup farklı goril ailesini ziyaret ediyor. Benim dâhil olduğum grup Susa ailesini ziyaret etti. Bu aile normalde çok uzak bir bölgede bulunuyor ama biz çok şanslıydık ve onları çok zorlanmadan görebildik. Ailenin 2 bebeği vardı. Bu bebeklere katıldığım Kwita Izina töreninde Muganga Mwiza (ismi Mr Laurene Powell Jobs verdi) ve Baho (ismi Dr Frank Luntz verdi) isimleri verilmişti.

Susa ailesi

Yürüyüş sonunda tracker (gorillerin yerini belirleyen kişi) için 20 USD $, rehber için 20 USD $, porter (eşyalarınızı taşıyan kişi) için 10 USD $ bahşiş vermenizin uygun olduğu söyleniyor. Yürüyüşe başlarken bu miktarın yanınızda bulunduğundan emin olun.

Susa ailesinin bebek gorili annesini emiyor

Ellen DeGeneres Campus of the Dian Fossey Gorilla Fund

Parka gittiğinizde Ellen DeGeneres Campus of the Dian Fossey Gorilla Fund’a da uğrayabilirsiniz. 1967’de Dian Fossey’in 2 çadırla başlattığı Fossey Fund dağ gorillerinin nüfusunu korumayı ve ormanı dağ gorilleriyle paylaşan insanları desteklemeyi hedefliyor. 2018 yılında Ellen DeGeneres ve eşi Portia de Rossi’nin yaptığı büyük bağış sayesinde burası araştırma ve öğrenme merkezine dönüştürülmeye başladı ve 2022 yılında da kapılarını açtı.

Volcanoes Milli Parkı

Ellen DeGeneres Campus of the Dian Fossey Gorilla Fund

Red Rocks

Parkın yakınındaki Musanze şehrindeki Red Rocks oldukça enteresan bir kültür merkezi. Ruanda’nın kırsal hayatını deneyimlemek isteyenler tarafından ziyaret ediliyor. Yerel muz birası yapımı, hasır çanta örme gibi yöresel etkinlikler danslar eşliğinde gösteriliyor, müzik stüdyosunda kayıt yapılabiliyor. Sırt çantalı gezginler de burada hostelde ya da çadırda konaklayabiliyor.

Red Rocks kadınları ile

Red Rocks’ta yerel muzlu bira yapımı sırasında dans gösterileri oluyor

Volcanoes Milli Parkı – Oteller

Bölgedeki otel önerime gelince… Virunga Inn Resort & SPA kuş yuvası biçiminde harika bir otel. Burada akşam yemeğimizi yedik.

Volcanoes Milli Parkı

Virunga Inn Resort & SPA

Grubumuz Tiloreza Volcanoes Ecolodge’de konakladı. Standart bir oteldi.

Ruanda‘da eğer tek bir yere gelecekseniz, orası bence Volcanoes Milli Parkı olmalı. Burası sürdürülebilir turizm konusundaki başarılı çalışmalarıyla dünyaya örnek olması gereken bir park. Yüksek ücretine rağmen dağ gorilleriyle baş başa geçirdiğiniz 60 dakikanın her anına değiyor, ömür boyu unutamıyorsunuz.

Susa ailesi

Keşfetmeniz dileğiyle…