Karadağ – Makedonya arasında kalan Arnavutluk, benim gözümde Balkan turu rotasına sıkıştırılmış bir ülke. Ülkeye geldiğinizde ilk olarak delik deşik yolları dikkat çekiyor. Mesafeler çok uzak olmasa da yolların bozukluğu nedeniyle adımınızı attığınız anda yollarda oldukça uzun süre geçiriyorsunuz. Ülkenin en büyük şehri ve başkenti olan Tiran ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuş ve yüzyıllar boyunca Osmanlı’ya bağlı olmuş bir şehir. Ne yazık ki Tiran’da artık bu Osmanlı eserlerinden geriye kalan pek fazla şey yok.

Tiran

Dajti Dağı ile çevrilen kent, 1614 yılında Osmanlı’nın İşkodra Valiliği’ni yapan Süleyman Paşa tarafından kurulmuş. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Yugoslavya Krallığı içinde kalan şehirde Osmanlı eserleri tahrip edilerek yerine Yugoslav-Sovyet mimarisinde binalar yapılmış.

Tiran

Tiran’da gezilecek yerler listesi

Arnavutluk ve başkenti, Balkan turu sırasında bizim için sadece bir geçiş noktası. Ancak gezilecek yerler listesine de bir bakalım.

Skadenberg (İskender Bey) Meydanı

Skadenberg Meydanı kentin merkezinde yer alıyor. Meydanın ortasında 15. yüzyılda yaşayan Arnavutluk halk kahramanı İskender Bey’in heykeli var. Sultan II. Murad tarafından 20 yıl rehin tutulan İskender, rehin döneminden sonra Arnavutluk’a komutan olarak dönmüş ve Arnavutlar’ı Osmanlı’ya karşı korumuş.

Tiran

Skadenberg (İskender Bey) Meydanı Kaynak:Wikipedia (By Photo: Chris Walts – https://www.flickr.com/photos/crashadventures/29132716184/in/album-72157673937327166/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52560559)

National History Museum (Ulusal Tarih Müzesi)

Mimar Enver Faja tarafından tasarlanan müze 1981’de açılmış. Arnavutluk’un en büyük müzesi olan Ulusal Tarih Müzesi’nde Antik Pavillion, Orta Çağ Pavillionu, Arnavutluk Milli Rönesans Pavillionu, Antifaşist Savaşı Pavillionu, Komünist Terör Pavillionu ve Mother Teresa Pavillionu var.

Tiran

Tiran – National History Museum (Ulusal Tarih Müzesi) Kaynak:Wikipedia (By Dori – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2922382)

Ethem Bey Camii

İskender Bey Meydanı’ndaki Ethem Bey Camii, 19. yüzyılda Ethem Efendi tarafından yapılmış. Depremlere dayanan cami sonradan müze hâline getirilmiş. Yugoslavya’nın yıkılmasının ardından da tekrar ibadete açılmış. Kentte inşa edilen 8 camiden biri olan Ethem Efendi Camii günümüze sağlam olarak ulaşan tek cami olmuş.

Tiran

Ethem Bey Camii

Tiran Saat Kulesi

Saat Kulesi 1821’de Ethem Efendi Camii’nin yanına yapılmış. İlk yapıldığında tepesinde Venedik yapımı bir çan varmış. Ancak bu çan 1921’de Almanya’dan alınan bir saat düzeneğiyle değiştirilmiş. 2. Dünya Savaşı’nda bu saat tahrip olunca bu sefer de 1970’de Çinliler’in hediye ettiği başka bir saat düzeneğiyle değiştirilmiş.

Tiran Saat Kulesi

Kültür Sarayı (Opera Binası)

1953’te Çinliler’in bir armağanı olarak kurulmuş. Günümüzde ulusal dans ve tiyatro etkinlikleri yapılıyor.

Kültür Sarayı Kaynak:Wikipedia (Diego Delso, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33232686)

Piramida

2. Dünya Savaşı’ndan 1985’e kadar Arnavutluk’un lideri olan Enver Hoca’nın kendisi için yaptırdığı anıt mezar.

Piramida Kaynak:Wikipedia (Karelj – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85237578)

Tiran’da ne yenir?

Gelelim yeme-içme mekânlarına.

Era Restorant

Yerli lezzetleri sunan restoranda força köfte yiyebilirsiniz.

Sokak satıcıları

Her köşe başında bulunan börekçilerden baniçka ve ayran alabilirsiniz.

Katıldığım Balkan turunun rotasında çok sayıda şehir ve ülke var ama Tiran ve Arnavutluk benim beğeni sıralamasında ne yazık ki en düşük seviyede yer alıyor. Belki de fazla gezmediğimdendir ama buraları düşündüğümde nedense heyecan duyacağım şeyler hatırıma gelmiyor.