Tayvan (Taiwan); Asya’nın doğusunda, Pasifik Okyanusu kıyılarında ve Çin’in 160 km açığında yer alan bir ada ülkesi. Çin Halk Cumhuriyeti, aynı Hong Kong ve Makao gibi Tayvan’ı da özerk bir bölge olarak görüyor. Ülkenin resmî adı Çin Cumhuriyeti. Ancak burası Çin Halk Cumhuriyeti’nden tamamen ayrı bir ülke. Başka bir deyişle Tayvan kendisini ayrı bir ülke olarak görüyor.

Tayvan harita Kaynak:Wikipedia (By JOSH tw – Own work ,based on File:BlankMap-World6.svg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11146591)

Tayvan’da konuşulan resmi dil Mandarin Çincesi. Halkın % 84’ü Mandarin Çincesi’nin yanı sıra Fujian’in yerel dillerinden Minnan’ın bir kolu olan Tayvanca’yı yaygın olarak konuşuyor. Tayvanca, Mandarin’den oldukça farklı bir dil.

Genç nüfus dışında halkın büyük kısmının İngilizcesi oldukça yetersiz. İngilizce soru sorduğunuzda genelde anlamıyorlar. Ancak yardımcı olabilmek için de etrafınızda pervane oluyorlar. Vücut dili devreye giriyor ve bir şekilde anlaşıyorsunuz. Halkın güleryüzü ve yardımseverliği, dil engelini ortadan kaldırıyor.

Tayvan

Anping Kaitai Matsu Temple – Tainan

Çin kaynaklarında Tayvan tarihine ilişkin bilgiler 3. yüzyıla kadar gitmesine rağmen adanın resmi tarihi 1624’te Hollanda tarafından sömürgeleştirilmesiyle başlamış. 1683 yılından itibarense ada Çin İmparatorluğu’nun yönetimine girmiş ve Çin’in bir parçası hâline gelmiş. 1895 yılındaki Japonya-Çin Savaşı sonunda Çin’in yenilmesiyle adanın hâkimiyeti Japonya’ya geçmiş. Ancak 2. Dünya Savaşı’nda yenilen Japonya, Tayvan’ı Çin’e iade etmek zorunda kalmış. Bu dönemde Çin’de iktidarda olan Milliyetçi Parti 1949’da gerçekleşen devrimle iktidarı Komünist Parti’ye devretmiş.

Komünist Parti’nin Çin Halk Cumhuriyeti’ni ilan etmesiyle Tayvan’a geçen Milliyetçi Parti, adada 1912 yılında kurulan Çin Cumhuriyeti’nin devam ettiğini ilan etti. Ancak Pekin Hükümeti, Tayvan’ı kendi yönetimi altındaki bir eyalet olarak görmeye ve o topraklar üzerinde hak iddiasında bulunmaya devam ediyor.

Özetle 1949 devrimiyle Çin ana karasında ve Tayvan Adası’nda ortaya çıkan iki siyasal otoritenin varlığı ve izlediği politikalar, günümüz Tayvan sorununun kökenini oluşturuyor. Çin Halk Cumhuriyeti, aynı Hong Kong ve Makao gibi Tayvan’ı da özerk bir bölge olarak görüyor. Ayrıca Çin, Tayvan’ı bir ülke olarak tanıyan ülkelere ambargo uyguluyor. Türkiye ise Tayvan’ı resmen tanımayan ülkeler arasında yer alıyor.

Tayvan’a nasıl gidilir?

İstanbul’dan Taipei’ye 11 saat 20 dakika süren direkt uçuşlar bulunuyor. Ayrıca aktarmalı uçuşlar da var.

Ülkede sub-tropikal iklim görülüyor. Kış ayları genelde yağışlı. Mayıs ayındaysa erik yağmurları görülüyor. Haziran-eylül ayları arasında oldukça sıcak ve nemli bir hava hâkim. Kimi zaman ağustos-eylül aylarında şiddetli tayfunlar meydana geliyor. Bu nedenle Tayvan’ı ziyaret etmek için en iyi mevsim nisan ayı. (Biz şubat ayında gittik ve 1-2 gün haricinde yağmura yakalanmadık. Bence bu ülke her mevsim güzel!)

Şimdiye kadar hiç tuvaletlerle ilgili bilgi vermemiştim. Ancak Tayvan’da öylelerini gördüm ki yazmasam olmazdı!

Umumi tuvaletler bizim alaturka tuvaletlere benziyor (azıcık dizayn farkı var tabii). Lüks restoran ve otellerdeki tuvaletlerse efsane. Oturma yeri ısıtmalı tuvaletlerin sağ tarafında sizi küçük çaplı bir bilgisayar programcısı yapabilecek çoklukta düğme var. Kimi suyu sprey şeklinde fışkırtıyor, kimi yoğun fışkırtıyor. Suyun ısısını ayarlayabiliyorsunuz, vs vs… Denemeye değer mi sizce?

Tayvan’da tuvaletler

Tayvan’a vize almak gerekiyor mu?

T.C. vatandaşları pasaport türüne bağlı olmaksızın Tayvan vizesine tabi. Tayvan vizesi 2 şekilde alınabiliyor:

  • 30 gün ikamet süreli, tek girişlik e-visa https://www.taiwan.gov.tw/3818.php sitesinden online alınabiliyor. Aman dikkat! e-visa onayının mutlaka çıktısını alın. Aksi takdirde ülkeye girişte tekrar vize almanız gerekebilir.
  • Taipei’deki Taoyuan Uluslararası Havaalanı’ndan giriş yapmak kaydıyla havalimanında tek girişlik turist vizesi alınabiliyor. Bunun için dönüş bileti göstermek, vize müracaat formu doldurmak, 2 adet vesikalık fotoğraf ve 24 USD işlem harcı ödemek gerekiyor.

Tayvan’da gezilecek yerler listesi

Hiç aklımda yokken Tayvan Turizm Ofisi’nin davetiyle Tayvan’a düzenlenen bir basın gezisine katıldım. Gezinin asıl amacı her yıl düzenlenen Tayvan Fener Festivali‘ne katılmaktı. Rengârenk ve eşsiz güzellikteki bu festival, bu güzel ülkeye düzenlenen gezimize de fazlasıyla renk kattı. Üstelik dünyanın en renkli festivallerinden biri kabul ediliyordu.

Tayvan Fener Festivali

Gözlerden uzak bu ülkenin gönüllerden uzak olmaması gerektiğini anladığım gezide; Taipei, Chiayi, Tainan ve Nantou’yu ziyaret etme şansına sahip oldum.

Tayvan Fener Festivali

Taipei

Taipei; ülkenin başkenti, en büyük şehri ve kültür-ticaret merkezi.

Tayvan

Taipei

Taipei’den 35 km uzakta olan Jiufen (Jioufen veya Chiufen), Ruifang Bölgesi’nde görülmeye değer bir sahil dağ alanı.

Jiufen

Taipei’nin kuzeyinde yer alan Beitou Kaplıcaları, Japonya işgali sırasında Japon halkının termal kaynakları kullanmaya başlamasıyla popüler olmuş. Kaplıcalarda 3 farklı su türü var: Kükürtlü beyaz; artrit, cilt hastalıkları ve kadın hastalıkları için öneriliyor. Kükürtlü yeşil; cilt hastalıkları, gut ve kas ağrıları için etkili. Demirli kükürtlü; romatizma, cilt hastalıkları, sinir ağrıları için etkili.

Beitou Hot Spring Museum

Hsin Chu

Hsin Chu, ülkenin “Silikon Vadisi” olarak biliniyor. Dünyaca ünlü elektronik firmaları burada üretim yapıyor.

Tayvan

Hsin Chu Kaynak:Wikipedia (By 勤岸 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20752544)

Kaohsiung

Kaohsiung ülkenin ikinci en büyük şehri, sanayi ve ticaret merkezi.

Tayvan

Kaohsiung

Taichung

Taichung ülkenin üçüncü en büyük şehri. Burası pek çok kültürel aktivite imkânı sunuyor.

Tayvan

Taichung

Tainan

Tainan eski başkent ve en eski şehir.

Tainan

Nantou

Nantou bana sorarsanız ülkenin en güzel yeri. Sun Moon Lake ülkede ilk görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.

Nantou – Sun Moon Lake Kaynak:Wikipedia (By Bernard Gagnon – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15285680)

Hualien

Hualien ülkenin en güzel şehirlerinden biri. Özellikle de Nantou ve Hualin sınırlarına giren Taroko Millî Parkı harika doğasıyla turistleri cezbediyor.

Tayvan

Taroko National Park Kaynak:Wikipedia (By Xavier Berlioux – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70014536)

The Penghu National Scenic Area

Penghu Ulusal Manzara Alanı, Penghu ilçesini oluşturan adaların ve adacıkların çoğunu kapsıyor. Bu adalar toplam 320 kilometre kıyı şeridine sahip. Bölgedeki tapınaklar ve evler de görmeye değer güzellikte.

Tayvan Mutfağı

Tayvan mutfağı, Asya’nın en iyi örneklerine sahip. Yeşil çay ve kahve kültürleri oldukça iyi. Oolong çayı çok üretiliyor. Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından üretilen oolong çayı, yaprakların işlenme biçimiyle yeşil ve siyah çaydan ayrılıyor. Oolong çayının üretimi sırasında yaprakların fermantasyon süresi yeşil çaydan daha uzun, siyah çaydan ise daha kısa.

Tayvan mutfağında kümes hayvanları, sığır, domuz ve koyun eti, balık ve diğer deniz ürünleri, fasulye, tofu, pirinç ve erişte tüketiliyor.

Keşfetmeniz dileğiyle…