Özbekistan’ın başkenti ve Orta Asya’nın nüfus bakımından en büyük kenti olan Taşkent; eski Sovyet Cumhuriyetleri içinde Moskova, St. Petersburg ve Kiev’den sonra dördüncü büyük kent. Geniş yolları, yeşil alanları, park ve bahçeleri, düzenli yerleşimi, sağlam altyapısııyla Taşkent şehri, Orta Asya şehir planlamacılığının en iyi örneklerinden birini sunuyor.
16. yüzyılın ikinci yarısında Buhara Hanlığı tarafından ele geçirilen şehir, 17.-18. yüzyıllarda Kazak ve Kalmıklar’ın denetimine geçmiş. 1809 yılında Hokand Hanlığı topraklarına katılmış. Hokand Hanlığı’nın zayıflamasıyla 1865 yılında Rusya İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiş ve Rusya’nın Türkistan Genel Valiliği merkezi olmuş.
1899 yılında açılan Taşkent-Orenburg demiryoluyla Orta Asya’nın en önemli ticari geçiş noktası hâline gelen Taşkent, Kasım 1917’de Sovyet denetimine girmiş, 1918 yılında Türkistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti olmuş. 1924 yılında kurulan Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarına dâhil olmuş ve 1930 yılında da bu cumhuriyetin başkenti ilan edilmiş.
1966 yılında yaşanan yıkıcı depremin ardından kent büyük ölçüde yeniden inşa edildi. 38 km’lik bir metro ağı kuruldu. Böylelikle Orta Asya’da ilk ve tek olan metro 1978 yılında hizmete girdi.
Taşkent’te gezilecek yerler listesi
İçindekiler
- 1 Taşkent’te gezilecek yerler listesi
- 1.1 Taşkent Metrosu
- 1.2 Emir Timur Meydanı
- 1.3 Emir Timur Müzesi
- 1.4 Forumlar Sarayı
- 1.5 Hatıra Meydanı
- 1.6 Nevaî Tiyatrosu
- 1.7 Hazreti İmam Kompleksi
- 1.8 Hz İmam Camisi
- 1.9 Barak Han Medresesi
- 1.10 Teleshayakh Camii
- 1.11 Muyiy Mubarak Medresesi
- 1.12 Kaffal Shashi Mozolesi (Kaffal Ash-Shashi, Qaffal Ash-Shashi)
- 1.13 Kukeldash Medresesi
- 1.14 Nevruz Park
- 1.15 Anhor Park
- 1.16 Magic City
- 1.17 Alisher Navoi National Park
- 1.18 Memorial Shahidlar Hotirası (Zulüm ve Baskıların Kanıtı Müzesi)
- 1.19 Alay Bazaar (Oloy Bozori)
- 1.20 Televizyon Kulesi
- 1.21 Chorsu Bazaar
- 1.22 Mustakilik Maydoni (Bağımsızlık Meydanı)
- 1.23 Hoca Akhrar Camii (Cuma Camii)
- 1.24 Özbekistan Tarihi Devlet Müzesi
- 1.25 Prens Romanov Sarayı (Former Residence)
- 1.26 Planetarium Astronomi Müzesi
- 1.27 Minor Camii
- 1.28 Japon Bahçesi
- 1.29 Zhemchug
- 1.30 Drujba Narodov Sarayı
- 1.31 Moskova Evleri
- 1.32 Taşkent City
- 1.33 Taşkent’te nerede yemek yenir?
Özbekistan‘ın başkenti Taşkent’te çok sayıda tiyatro, konser, sinema salonu ve üniversite var. Bu özelliğiyle Taşkent, Orta Asya’nın kültür başkenti sayılabilir. Kenti kendiniz gezebilir, Taşkent turu satın alabilir ya da benim yaptığım gibi şoförlü araç tutabilirsiniz.
Konaklamak için International Hotel Tashkent konumu açısından iyi bir tercih.
Taşkent Metrosu
Her istasyonu farklı mimaride olan metro görülmeye değer. İstasyonların her biri Özbek sanatçılar tarafından tasarlanan özgün çalışmalarla dekore edilen metroda özellikle Sovyet döneminde uzay keşfindeki başarıları yansıtan Kosmonavtlar istasyonunu ve donuk mavi rengiyle dikkat çeken Alisher Navoi istasyonunu görmenizi tavsiye ederim.
Emir Timur Meydanı
Meydana geçmeden önce Emir Timur’dan bahsetmemi ister misiniz?
Emir Timur (Timurlenk) dehasına bütün dünyanın hayran olduğu büyük bir komutan ve devlet adamı. Bugünkü Özbekistan topraklarında 1300 yılında kendi adıyla büyük bir imparatorluk kurmuş. 1402 Ankara Savaşı’nda Osmanlı topraklarının bir kısmını imparatorluğuna katmış. İmparatorluğunun sınırları Hindistan’dan Akdeniz’e kadar uzanan Emir Timur, Orta Asya’da birçok medrese ve kütüphane yaptırmış. Özellikle Semerkant‘a pek çok sanat eseri yaptırarak burayı örnek ve zengin bir şehir hâline getirmiş.
Emir Timur Meydanı 1882 yılında şehir Türkistan askeri komutanlığının merkeziyken M.Chernyaev’in emriyle kurulmuş.
Meydanda heykeltıraş İlkhom Jabbarov tarafından yapılan bronz bir anıt dikkat çekiyor. Anıtta Emir Timur at üzerinde geleneksel kıyafeti ile görülüyor. Üzerinde Emir Timur’un ünlü sözü 4 dilde yazılı: Adalette güç. Ülkeler kılıçla alınır ama adaletle korunur.
Emir Timur Müzesi
Müze 2006 yılında Emir Timur’un doğumunun 680. yıldönümünde kurulmuş. Müzede bölgenin geçmişi hakkında yaklaşık 3.000 eser var. Bunlar arasında benzersiz el yazması kitaplar, silahlar, eski giysiler, mutfak eşyaları ve çeşitli sikkeler bulunuyor. Özellikle de Özbek sanatçı gurubu tarafından yapılan ve onun doğumundan ölümüne kadar olan hayatının yansıtıldığı minyatür tarzındaki Büyük Timur-Büyük Yaratıcı adlı duvar resmi dikkat çekiyor.
Forumlar Sarayı
Kentin en görkemli ve etkileyici mimari eserlerinden biri olan Forumlar Sarayı özellikle görkemli kubbesiyle dikkat çekiyor. Burada önemli devlet ve uluslararası etkinlikler düzenleniyor.
Hatıra Meydanı
Hatıra Meydanı, II. Dünya Savaşı’nda evlatlarını kaybeden anneler anısına yapıldı. Meydanda savaştan geri dönmeyenlerin isimleri yazıyor. Anne heykelinin önünde de sönmeyen bir ateş var.
Nevaî Tiyatrosu
Alisher Navoiy Tiyatrosu, 1947 yılına tarihleniyor. Ülkenin ulusal tiyatro ve opera binası olan yapı, ismini Ali Şîr Nevaî’den alıyor. Bir dahaki Taşkent ziyaretimde binanın tam karşısındaki Lotte City Hotels’de kalıp buradaki opera gösterilerine gitmeye kesin kararlıyım.
Hazreti İmam Kompleksi
Khazrati Imam Kompleksi’nde (Khazrati Imom, Khazrat Imam, Khast Imam, Hast Imam, Khast Imom, Hast Imom) Barak-Khan Medresesi (Baraq Khan), Tilla Sheikh Camii (Tillya Sheikh, Teleshayakh), Muyi Muborak Medresesi, Kaffal Shashi Mozolesi (Kaffal Ash-Shashi, Qaffal Ash-Shashi), Namazgoh Camii ve Khazrati Imam Camii bulunuyor.
Hz İmam Camisi
Cami 2007 yılında 16. yüzyıl mimari tarzında inşa edilmiş.
Barak Han Medresesi
Barak Han Medresesi, Shaybanid hanedanı döneminde Ulugbek torunu Taşkent Valisi Barak Han (1529-1563) tarafından yaptırılmış. Medresenin yan duvarlarında kufi yazısı ile Allah Büyüktür ve Allah Ebedidir yazıyor.
Teleshayakh Camii
Dünyada Hz. Osman’a ait toplam 4 Kur’an-ı Kerim nüshası mevcut. (1. Taşkent, 2. Topkapı Sarayı, İstanbul, 3. Kahire, 4. İngiltere). Bunlar arasında hangisinin otantik nüsha olduğu bilinmiyor ama bu camidekinin dünyanın en eski Kur’an-ı Kerim’i olduğuna inanılıyor. Hz. Osman’ın bu dünyaca ünlü Kur’an-ı Kerim’i 7. yüzyılda ceylan derisi üzerine yazılmış. El yazması Kur’an-ı Kerim; Medine, Şam ve Bağdat şehirlerinde hazırlanmış. Timurlenk, Şam şehrinde bulunduğunda Kur’an-ı Kerim’i alarak Orta Asya’ya getirilmiş. Kur’an, Rus devriminden önce St Petersburg şehrine gönderilmiş. Daha sonra Özbekistan’a geri iade edilmiş.
Muyiy Mubarak Medresesi
Muyiy Mubarak Medresesi 18. yüzyıla tarihleniyor. Efsaneye göre Hz. Muhammed’in saçı medrese kütüphanesinin içinde saklanıyor.
Kaffal Shashi Mozolesi (Kaffal Ash-Shashi, Qaffal Ash-Shashi)
Burası ünlü bilim adamı, Kur’an ve Hadis âlimi, şair ve usta, bölgedeki ilk imam Hazrati İmam’ın (tam adı ile Ebu Bekir Muhammed Kaffal Şaşi) türbesi. Türbe yüzyıllar boyunca baskınlar ve depremler nedeniyle yıkılmış. Şu anki mozole 1541 yılında Şeybanlılar Devleti hanedanı tarafından yapılmış.
Kukeldash Medresesi
Kukeldash Medresesi 1587-1591 yılları arasında ünlü devlet adamı Kul-baba Kukeldash tarafından yaptırılmış.
Nevruz Park
Nevruz Park, halkın sevgisini kazanan bir park. 72 metre yükseklikteki Anhor Yıldızı adında bir dönme dolaba, sonsuzluk şeklindeki ilk sarmal köprüye, Özbekistan’ın her yerinden yapıların minyatürlerine, eski Özbek evlerinin canlandırmalarına ev sahipliği yapıyor.
Anhor Park
Anhor Park, Nevruz Park’ın hemen yanında bir lunapark. İçinde çocuklu aileler için oyuncaklar var.
Magic City
Magic City; rengârenk yapılar, masalsı kaleler, kafeler, eğlence mekânlarıyla dolu bir açık hava AVM’si. Evet, burası Disneyland gibi görünen bir AVM! Girişi de ücretsiz!
Şehrin en büyük parklarından biri olan Alisher Navoi; büyük bir yapay göle, bahçelere, sanatçıların heykellerine ev sahipliği yapıyor.
Parkın içinde Oliy Majlis (parlamento), düğün salonu, Istiqlol Concert Hall, Ebul Kasım Medresesi, Alisher Navoi’nin anıtı bölümü var.
Memorial Shahidlar Hotirası (Zulüm ve Baskıların Kanıtı Müzesi)
Müze, baskılar ve zulümler sonucu öldürülen veya hapsedilen insanların anısına 2002 yılında küçük bir parkta açılmış. Müzede Stalin rejimi döneminde bağımsız bir Özbekistan için oluşan umutların en kanlı şekilde bastırılması, mahkumların yaşadığı kamplar ve cezaevi maketleri sergileniyor.
Parkta ayrıca Özbeklerin adalet ve bağımsızlık için savaşan atalarının onuruna yapılan bir anıt var.
Alay Bazaar (Oloy Bozori)
Alay Bazaar (Oloy Bozori) küçük bir çarşı. Burada yöreye özgü yiyecekler, gümüş ve altın takılar satın alabilirsiniz.
Televizyon Kulesi
375 metre yükseklikteki kule, Orta Asya’nın en yüksek yapısı. Kuleden televizyon ve radyo yayını yapılıyor. Kule, meteoroloji istasyonu görevi görüyor. 110 metre yükseklikteki gözlem yerinde döner restoran Koinot var. Restoranın ulusal tarzdaki mavi salonunda veya Avrupa tarzındaki kırmızı salonunda yemek yerken şehrin muhteşem panoramik manzarasını da izleyebiliyorsunuz.
Chorsu Bazaar
3 katlı çarşıda taze meyveler, kurutulmuş meyveler, ekmek, taze et (özellikle at etinden yapılmış sosis), kehribarlı sarı pilav, kokulu ızgara et, sıcak çorba tadabilir, el sanatı ürünleri ve hediyelik eşya satın alabilirsiniz.
Mustakilik Maydoni (Bağımsızlık Meydanı)
Sovyet döneminde meydan Lenin Meydanı seçilmiş, merkezine de Lenin Anıtı dikilmiş. 1991 yılında ülkenin bağımsızlığı ilan edilince meydanın ismi Bağımsızlık Meydanı olarak değiştirildi, Lenin Anıtı yerine de bir Bağımsızlık Anıtı dikildi. Ancak Cumhuriyet Sarayı buraya taşındıktan sonra anıtın olduğu alan kapatıldı, halkın geçişine izin verilmiyor.
Hoca Akhrar Camii (Cuma Camii)
Şehirdeki ilk Cuma camisi 819 yılında kurulmuş. İsmini Orta Çağ dönemi tasavvuf liderlerinden Hoca Akhrar’dan alıyor.
Özbekistan Tarihi Devlet Müzesi
Özbekistan Tarihi Devlet Müzesi’nde eski çağlardan itibaren Timur dönemine kadar olan Özbekistan tarihi anlatılıyor. Sergilenen eserler arasında Sel-Ungur mağarasında bulunan ve 1.5 milyon yıl önce yaşadığı anlaşılan ilkel insan kalıntıları, Fergana Vadisi’nde bulunan ve M.Ö 2000 yıllarına tarihlenen 2 taş yılan heykeli, M.Ö 5-19. yüzyıl arasındaki dönemi kapsayan para koleksiyonu var.
Prens Romanov Sarayı (Former Residence)
Prens Romanov Sarayı (Former Residence), 1891 yılında mimarlar Benoit ve Geyntseltmans tarafından İmparator Nicholay I’in torunu Prens Nikolai Konstantinovich Romanov için yapılmış. Yapı günümüzde ziyarete kapalı. Burada sadece Dış İşleri Bakanlığı’nın resepsiyonları veriliyor.
Planetarium Astronomi Müzesi
Planetarium Astronomi Müzesi, UNESCO desteğiyle kurulmuş. En büyük gök bilimcilerin portreleri, gezegenlerin ve yıldızların resimleri, Astronomi Enstitüsü, Maidanak ve Kitab astronomi istasyonları sergileniyor.
Minor Camii
Yeni bir cami olan Minor Camii’nin yapımında yalnızca beyaz mermer kullanılmış.
Japon Bahçesi
Girişi ücretli olan Japon Bahçesi, şehrin en güzel parklarından biri.
Zhemchug
Mimar Odetta Aidinova tarafından 1985 yılında yapılan Zhemchug, galeriye benzeyen bir apartman binası. 16 katlı bina, iç kısmındaki terasların dekoruyla dikkat çekiyor.
Drujba Narodov Sarayı
Drujba Narodov Sarayı, 1980 yılında yapılan bir konser salonu. Burası Taşkent şehrinde yapılan uluslararası performanslara, forumlara ev sahipliği yapıyor.
Moskova Evleri
Adını şair Hamid Alimjan’dan alan meydanda bulunan Moskova Evleri, tipik Rus mimarisini göz önüne seriyor.
Taşkent City
Taşkent City, şehrin modern yüzünü temsil ediyor.
Taşkent’te nerede yemek yenir?
Unutmayın, Özbekistan’dasınız ve leziz Özbek yemeklerinin tadına bakmadan dönemezsiniz! O’rta Osiyo Osh Markazi Besh Qozon, Taşkent’te Özbek pilavı tadabileceğiniz en iyi yerlerden biri.
Kish-Mish yerel lezzetleri tadabileceğiniz güzel bir mekân.
Toshkent Restaurant yerel lezzetleri tadabileceğiniz güzel bir mekân.
Restaurant Obi Hayot, yemekleri ve eğlencesiyle unutulmaz bir gece geçireceğiz bir restoran.
Taşkent’e gelmeden önce buranın küçük bir şehir olduğunu, Semerkand ve Buhara’ya nazaran görecek çok az şey bulunduğunu söyleyenler olmuştu. İyi ki onları dinleyip gelmemezlik etmemişim. Çünkü çok haksızlar!
Yaptığım Taşkent turu kelimenin tam anlamıyla beni büyüledi! Eşsiz bir mimari, tertemiz bir şehir, tabii ki Özbek pilavı derken burası bana bir başkentten beklentimin çok daha fazlasını verdi. Geniş bulvarlar, yürüyüş yolları, parklar, müzeler, tarihi meydanlar ve yapılarla süslü Taşkent; Orta Asya’nın en özel, en yaşanılacak kentlerinden biri.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Çok güzel coğrafya. Özellikle Kızıl Çöl’ün uçaktan görüntüsü çok ilginçti benim için. Çöl deniyor ama, sulanınca çok verimli tarım alanı oluyor bu bozkırlar. Ellerine sağlık Yaprakcım.
Bu coğrafyaya bayıldım Mürücüm. Hele ki Özbekistan bambaşka. Gezi listemde ilk 5-10 arasında yer alır. İyi ki gittim, sen de iyi ki gitmişsin canım ❤️
Bilmiyorum ama Taşkent benim için Orta Asyada ki Ankara gibiydi. Sizde duyguyu hissettiniz mi bilmiyorum :)
Aksine ben çok sevdim Taşkent’i :-)
4 aydır burada çalışıyorum. Özbekçe öğrenmkete epey yol katettim . Taşkent bir harika. 1 hafta süre ile burayı çok rahat dolaşabilirsiniz. Mutlaka gelip görmeniz gerekiyor. Mimarisi, sanatı , kültürü ve yemeklerinin farklılığı ile görülmeye değer bir coğrafya.
Evet, kesinlikle olağanüstü bir coğrafya. Ben de çok etkilenmiştim. Özbekçe’nizi de tebrik ederim.