Cebelitarık Boğazı’nın güney yakasında yer alan Tanca (Tangier), Fas’ın Avrupa’ya en yakın şehri. Doğusundaki Akdeniz’i batısındaki Atlas Okyanusu ile buluşturuyor. Stratejik konumu ve liman oluşu nedeniyle adını bir zamanlar uyuşturucu, kaçakçılık ve casusluk trafiğinin merkezi olarak duyuruyormuş ama Fas’ın bağımsızlığını kazandığı 1956 yılından itibaren yasa dışı aktiviteleriyle değil, turistik özellikleriyle ön plana çıkıyor.
Tanca’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Tanca’da ara sokaklara daldığınızda tarihi bir yolculuk yapıyorsunuz. İster Grand (Büyük) Socco’ya, ister Petit (Küçük) Socco’ya gidin, her köşesinde farklı bir enteresanlık keşfediyorsunuz.
Güneşli bir günde buraya gelirseniz hem İspanya’yı hem de Cebelitarık’ı görebiliyorsunuz. Muhteşem deniz manzarasına karşı nane çayı yudumlayabileceğiniz mekânlar var, Cafe Hafa da bunlardan biri.
Şimdi gelin, Tanca gezilecek yerler listesine bir göz atalım.
Bab El Bhar (York Kalesi)
Bab El Bhar (York Kalesi), Kasbah Meydanı’nda bulunan bir kale. M.S 1580 yılında Portekizliler tarafından inşa edilmiş ve Tangier’in hükümdarı olarak görev yapan İngiliz York Dükü’nün adını almış.
Medina
Tanca Medina’sı yani eski şehir bölgesi kendine has bir yer. Dar ara sokaklar, küçük dükkânlar, sokak satıcıları derken hayat burada tüm gerçekliğiyle gözünüzün önünden akıp gidiyor.
Medina’da Grand Socco & Petit Socco, 9 Nisan 1947 Meydanı, Mendoubia Bahçeleri, Dar Niaba görülebilir.
İbn Battuta Mezarı
Orta Çağ’ın en büyük Müslüman seyyahı İbn Battuta’nın mezarı Tanca şehrinin dar ara sokaklarının birinde yer alıyor. İbn Battuta kim mi? 1304 Tanca doğumlu İbn Battuta, Marakeş’te ölüp Tanca’da defnedilmiş. Rıhletü İbn Battûta diye bilinen seyahatnameyi yazan İbn Battuta; bir bilgin, kâşif ve seyyah. Kendi döneminde diğer tüm ünlü kâşiflerden daha fazla seyahat etmiş, Marco Polo’yu bile geride bırakmış.
Ulu Camii
Rue Jemaa el-Kebir üzerindeki Ulu Camii’nin bulunduğu alandaki orijinal yapının Herkül’e adanmış bir Roma tapınağı ve 5. yüzyıla tarihlenen bir Roma kilisesi olduğuna inanılıyor. Marinid hanedanı döneminde (13-15. yüzyıllar) bu alana Ulu Camii (Cuma Camii) yapılmış.
Place Petit Socco
Kafelerde oturup etrafı ve insanları izleyebileceğiniz keyifli bir meydan.
Sidi Bou Abid Camii
Grand Socco Meydanı’nda yer alan Sidi Bou Abid Camii, 1917 yılına tarihleniyor. Cami renkli çinileriyle dikkat çekiyor.
Muhammed V Camii
Tanca şehrinin en büyük camisi olan Muhammed V Camii, 1983 yılında tamamlandı. Camiyi yaptıran Kral Muhammed VI, cami yapıldığı dönemde veliaht prensti ve camiye büyükbabası Muhammed V’in ismini verdi.
Amerikan Elçiliği Müzesi
Tanca Amerikan Elçiliği Fas Çalışmaları Enstitüsü (TALIM), Fas ile Amerika Birleşik Devletleri ilişkilerinin araştırılmasına yönelik bir müze ve kültür merkezi. Müzede Marguerite McBey ve diğer sanatçıların birçok tablosu sergileniyor.
Dar-el-Makhzen
Dar al-Makhzen (Sultan Sarayı – Vali Sarayı – Şerif Sarayı – Kasbah Sarayı), kale yerleşiminde bulunan tarihi bir bina ve müze.
Herkül Mağaraları
Tanca şehir merkezinden günü birlik gidebileceğiniz Herkül Mağaraları, Spartel Burnu’nda bulunan bir mağara kompleksi. Mağaranın biri denize diğeri karaya açılan iki açıklığı var.
Cap Spartel
Cap Spartel, Akdeniz ile Atlas Okyanusu’nun kesiştiği yer. Burada bir deniz feneri ve manzara izleme noktası var.
Bir de Atlas Okyanusu ve Akdeniz işareti olan bir tabela görüyorsunuz. İşte tam bu noktada iki deniz birbirine karışmadan birbirinden ayrılıyor.
Fas‘ın Tanca şehri, deniz kenarındaki konumu ve tarihi dokusuyla keyifle gezilecek bir yer.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin