Taipei, Tayvan’ın başkenti, en büyük şehri ve kültür-ticaret merkezi. 18. yüzyılda Çinli göçmenler tarafından kurulan kent, Japonlar tarafından modernleştirilmiş ve bir sömürü merkezi hâline getirilmiş. Taipei adı “Tayvan’ın kuzeyi” anlamına geliyor. Burası modern hayatın getirdiği teknoloji ve yeniliklerin yanı sıra tarihi yapılarını ve geleneksel dokunuşlarını koruyarak bugüne kadar gelen bir şehir.
Burada yalnız bir kadın olarak bile güvenlik sorunu yaşamadan dolaşabildim. Hareketli gece hayatının içinde yer aldım. Kendimi fazlasıyla güvende hissettiğim şehrin Asya başkentleri içinde trafik canavarına belki de en az teslim olan şehir olduğunu da söylemeliyim.

Taipei
Taipei’ye nasıl gidilir?
İçindekiler
İstanbul’dan Taipei’ye 11 saat 20 dakika süren direkt uçuşlar bulunuyor. Ayrıca aktarmalı uçuşlar da var.
Taipei’ye gitmek için vize almak gerekiyor mu?
T.C. vatandaşları pasaport türüne bağlı olmaksızın Tayvan vizesine tabi. Tayvan vizesi 2 şekilde alınabiliyor:
- 30 gün ikamet süreli, tek girişlik e-visa https://www.taiwan.gov.tw/3818.php sitesinden online alınabiliyor. Aman dikkat! e-visa onayının mutlaka çıktısını alın. Aksi takdirde ülkeye girişte tekrar vize almanız gerekebilir.
- Taipei’deki Taoyuan Uluslararası Havaalanı’ndan giriş yapmak kaydıyla havalimanında tek girişlik turist vizesi alınabiliyor. Bunun için dönüş bileti göstermek, vize müracaat formu doldurmak, 2 adet vesikalık fotoğraf ve 24 USD işlem harcı ödemek gerekiyor.
Taipei’de gezilecek yerler listesi
Taipei gezilecek yerler listesine bir bakalım.
National Palace Museum
Tayvan tarihini, Çin sanat eserlerini, tabloları, antika parçaları görebileceğiniz National Palace Museum’da Song, Yuan, Ming ve Qing hanedanlarına ait 690.000 parça eser sergileniyor.

National Palace Museum Kaynak:Wikipedia (By Peellden – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3672985)
Shilin Night Market
Pazar alanı ilk olarak 1909’da Keelung Nehri kıyısında kurulmuş. Yerel ürünler Mengjia ve Dadaocheng’e buradan gönderilmiş. Burası Taipei’deki en büyük gece pazarlarından biri.

Shilin Night Market
Sokak satıcılarının sattığı bazı yemekler size çok garip gözükebilir. Ancak sizi rahatsız etmeyenleri, özellikle de deniz ürünlerini mutlaka denemenizi öneririm.

Shilin Night Market
Raohe Night Market
Burası şehrin en eski yemek pazarı.

Raohe Night Market
Shida Night Market
Burası halkın en gözde pazarı.

Taipei – Shida Night Market
Huaxi Tourist Market
Yılan pazarı olarak da bilinen market, Kapalıçarşı’nın oldukça küçük bir versiyonu. Yine de otantik ve güzel.

Huaxi Tourist Market
Ximending
Kentin modern ve hareketli yüzünü görmek istiyorsanız, gençlerin tercihi olan Ximending bölgesini gezi listenizde ön sıralara almalısınız. Burada lüks kıyafet mağazalarından elektronik malzeme satan dükkânlara, LGBT bireylerin bir araya geldiği barlardan sokak yemeği satıcılarına kadar herşeyi bulabilirsiniz.

Ximending
Taipei 101 Observatory
Yapımına 1999 yılında başlanan Taipei 101 binası, 5 yılda tamamlanmış. Bina, dünyanın en yüksek binaları arasında yer alıyor.

Dünyanın en yüksek binaları Kaynak:Wikipedia (By BurjKhalifaHeight.svg: *BurjDubaiHeight.svg: Ramaderivative work: Astronaut (talk)derivative work: WelcometoJurassicPark (talk), Scaling and drawings from https://commons.wikimedia.org/wiki/File:BurjKhalifaHeight.svg and http://www.skyscrapercenter.com All rights reserved. – File:BurjKhalifaHeight.svg http://www.skyscrapercenter.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54960521)
101 katlı kulenin 89. katına asansörle çıkılıyor. 382 metrede yer alan gözlem yerinde, özellikle de cam bölümde yürürken derinlik sarhoşluğu yaşıyorsunuz. Merdivenlerden yürüyerek 91. kata da çıkabilirsiniz. Gökyüzünü seyredebileceğiniz terastan efsane bir şehir manzarası var.

Taipei 101 Observatory
Lungshan Temple
Orijinali 1738 yılında yapılan tapınak, Budist Tanrıça Mercy’ye adanmış. 1919’da yeniden inşasına başlanan yapı 1924’te tamamlanmış.

Lungshan Temple
Mengjia’da bulunan tapınak, şehrin en popüler tapınağı. Burada 100’den fazla tanrı ve tanrıça heykeli var. Buraya gelmenin en güzel yanlarından biri de yüzlerce insanı kendinden geçmiş bir hâlde tanrıya yakarırken izlemek. Ahenk içinde söylenen ilahiler ve herkesin kendi tarzında ve hızında dua edişi, buranın enerjisini oldukça yüksek tutuyor.

Lungshan Temple
Chieng Kai-shek Memorial Hall
Kai Shek Anıt Binası, başkan Chiang Kai-shek adına yapılmış. Binanın tavanı Peking’deki Tiantan’ı (Temple of Heaven-Cennet Tapınağı), duvar yapısı ysa Mısır piramitlerini andırıyor. Binanın ön yüzü Çin eski saray stilini yansıtıyor. Binanın iki yanında Ulusal Konser Salonu ve Ulusal Tiyatro var. Burada pek çok uluslararası gösteri yapılıyor.

Taipei Chieng Kai-shek Memorial Hall
Anıtın içinde yapılan asker değişimi töreniyse izlenmeye değer. Bu anı kayda almaya çalışan yüzlerce insan, en önlerden çekim yapabilmek için erkenden yerini alıyor.

Chieng Kai-shek Memorial Hall
Jiufen
Taipei’den 35 km uzakta olan Jiufen (Jioufen veya Chiufen), Ruifang Bölgesi’nde görülmeye değer bir sahil dağ alanı.

Jiufen Kaynak:Wikipedia (By Chensiyuan – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40736962)
Beitou
Taipei’nin kuzeyinde yer alan Beitou Kaplıcaları, Japonya işgali sırasında Japon halkının termal kaynakları kullanmaya başlamasıyla popüler olmuş. Kaplıcalarda 3 farklı su türü var: Kükürtlü beyaz; artrit, cilt hastalıkları ve kadın hastalıkları için öneriliyor. Kükürtlü yeşil; cilt hastalıkları, gut ve kas ağrıları için etkili. Demirli kükürtlü; romatizma, cilt hastalıkları, sinir ağrıları için etkili.

Beitou Kaynak:Wikipedia (By lienyuan lee, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54366336)
Taipei, Tayvan’a ilk geldiğinizde sizi sıcacık karşılayacak ve henüz tam anlamıyla turistik olmamış bir başkent. Tamamen değişmeden otantik hâlini yakalamak istiyorsanız, çok geç kalmamalısınız!
Ellerine sağlık Yaprakcım.
Sen çok sağol Mürücüm ❤️