Denizli ili sınırlarında bulunan Tabae Antik Kenti (Eski Kale veya Kale-i Tavas), Büyük İskender’in ölümünden sonra komutanları tarafından Anadolu’da kurulan kent devletlerinden biri. Antik Çağ’da Karia bölgesi içinde yer almış. Önceleri tepelerde kurulan bir yerleşimken daha sonra bugünkü Kale kasabasına taşınmış.
Kent Antik Çağ’da kendi adına sikke bastırmış. Sikkeler önceleri gümüş, daha sonra bronz olarak basılmış.
Burası maneviyatı yüksek bir yer. Hristiyanlık için çok önemli olan, tüm Hristiyan âleminin bir araya geldiği ve önemli dini konuların konuşulup tartışıldığı İznik Konsülü’ne buradan temsilci gönderilmiş. Ibn Battuta’nın seyahatnamesinde yazdığına göre Rum diyarının ilk Müslümanı kabul edilen Suheyb-i Rûmî’nin burada yaşadığı sanılıyor.
Şehrin üzerine kurulduğu kaya oluşumları su değdikçe kırılıp kopmuş, şehir de bu nedenle küçülmeye başlamış. Veba salgını da yayılınca şehir terk edilip bugünkü Kale kasabasının olduğu yere taşınmış. Ancak bu taşınma sırasında köylüler evlerini, camiyi, tüm taşları sökerek yeni yerleşime götürmüşler. Bu nedenle Tabae’de günümüzde kalıntı yok denecek kadar az, ev kalıntısı ise hiç yok.
Burası hiç turistik bir ören yeri değil. Hatta hiç bilinmeyen bir yer olduğunu da söyleyebilirim. Ücretsiz geziliyor. Ancak ziyareti de kesinlikle hak ediyor.
Tabae Antik Kenti nerededir? Tabae Antik Kenti’ne nasıl gidilir?
İçindekiler
Antik kent Denizli il sınırları içinde, Denizli-Muğla karayolunun 78. km’sinde, Kale ilçesinin 1 km güneybatısında yer alıyor.
Eğer buraya organize turlara katılarak gelmek isterseniz, kişiye özel turlar düzenleyen Ibex Adventure Club ile iletişime geçebilirsiniz. Şanslıysanız bize rehberlik eden kazı başkanı PAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Beyazıt’tan buranın tarihçesini dinleyebilirsiniz.
IBEX ADVENTURE CLUB “Kudu Travel Agency”
https://www.ibextravel.com.tr/
+90 (533) 515-3085
✉️ hello@ibextravel.com.tr
Tabae Antik Kenti gezilecek yerler
Gelin, antik kenti beraber gezelim.
Köprü
Roma döneminde inşa edilen köprüden sadece küçük araçlar geçebiliyor.
Kayalara Oyulmuş Tahıl Ambarı
Halk kayaların içinde tahıllarını muhafaza etmiş.
Cevher Paşa Camisi
Cami 13. yüzyılda Cevher Paşa tarafından yaptırılmış, kalem işleri 19. yüzyıla tarihleniyor.
Bu cami antik kentten günümüze korunarak ulaşan tek yapı.
Caminin muhteşem bir işçiliği var. İçinde diğer camilerden farklı olarak Hz. Fatma ve Hz. Hatice’nin ismi yazıyor.
Pazar Yeri Camisi
Pazar Yeri Camisi’nin 1841 yılında yapıldığı, 1867-1868 yıllarında onarıldığı sanılıyor. Köylüler camiyi tamamen sökmüşler ama minaresinin koruyucu melekleri olduğuna inandıklarından ve üzerlerine kötü enerji çekmekten korktuklarından minareyi bırakmışlar.
Osmanlı Hamamı
Osmanlı dönemine tarihlenen hamam hem erkekler hem kadınlar tarafından kullanılmış. Erkeklerin ve kadınların hamamı kullanmak için belirlenen günleri varmış.
Roma Hamamı
Roma dönemine tarihlenen hamamın kuzeydoğusunda ana kayaya oyulmuş 5 niş, kuzeybatısında 3 niş yer alıyor. Diğer antik kentlerde kayaya oyulan bir hamam örneği yok.
Sarnıç
Sarnıç Roma dönemine tarihleniyor.
Çeşme
Çeşmenin 19. yüzyılda Osmanlı döneminde yapıldığı sanılıyor.
Tabae Antik Kenti bilinmeyen bir cevher.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin