Konya’nın 8 km kuzeybatısındaki bir vadide yer alan Sille; tarihi ve kültürel değerleri, halıcılık & çinicilik sanatları ve de folklorik yapısıyla göz kamaştıran bir yerleşim. Bizans döneminde önemi artan Sille, bir dönem Müslümanlar’ın, Ermeniler’in, Rumlar’ın birlikte barış içinde yaşadığı bir yer hâlini almış. 1923 yılındaki nüfus mübadelesinden sonra Rumlar tarafından terk edilmiş. Ancak burada yaşayan kültürler sayesinde günümüzde birçok tarihi yapıyı bir arada görebiliyoruz.

Sille

Tarihi Sille evleri

Sille M.Ö 8-7. yüzyıllarda Frigyalılar zamanında kurulmuş.

Hristiyanlığın ilk yıllarında havarilerden Aziz Paul ve arkadaşları Konya’ya gelmiş. Dinlerini yaymaya çalışırlarken baskılar sonucu Sille civarındaki dağlara çekilmişler. Erken Hristiyanlık döneminin ilk merkezlerinden biri hâline gelen yerleşim, İstanbul-Kudüs arasında önemli konaklama yerlerinden biri olmuş.

M.S 327 yılında Bizans İmparatoru Constantin’in annesi Helena, Hac için Kudüs’e giderken Konya’ya uğramış. Buradaki ilk Hristiyanlık dönemine ait mabetleri görünce Aya Elenia Kilisesi’ni yaptırmış.

Sille’ye nasıl gidilir?

Sille, Konya‘nın 8 km kuzeybatısında bulunuyor. Eğer özel aracınızla gelecekseniz, 20 dakikada buraya ulaşabilirsiniz. Eğer toplu taşıma ile gelecekseniz, Konya merkezden kalkan 64 numaralı otobüslere binip yarım saat içinde buraya ulaşabilirsiniz. Ayrıca Selçuklu Belediyesi’nin ücretsiz servisi ile Konya otogardan Tropikal Kelebekler Bahçesi’ne gidip oradan yine ücretsiz servis ile Sille’ye gidebilirsiniz.

Sille

Çeşme

Sille’de gezilecek yerler listesi

Burası her ne kadar çoğunlukla Konya’dan günü birlik gidilen bir yer olsa da kalınmayı da hak eden bir ruha sahip. Hatta konakladığınızda sabah mis gibi havasına uyanıp ünlü kahvaltısının da tadına bakabilirsiniz.

Çarşı içinde tarihi yapılar var

Gevale Kalesi

Takkeli Dağ’da bulunan Gevale Kalesi, birçok tarihi dönemin önemli muhafız kalelerinden biri olmuş. Selçuklular ve Karamanoğulları döneminde “Darü’l-mülk” yani hükümdarın ikamet ettiği yer imiş. Selçuklu Sultanları devlet hazinesini ve ordunun mühim bir kısmını buraya nakletmişler, kaleyi eğlence yeri olarak da kullanmışlar.

Aya Elenia Müzesi

M.S 327 yılında Bizans İmparatoru Constantin’in annesi Helena, Hac için Kudüs’e giderken Konya’ya uğramış. Buradaki ilk Hristiyanlık dönemine ait mabetleri görünce Aya Elenia Kilisesi’ni yaptırmış. Kilise II. Mahmut ve Abdülmecit dönemlerinden onarılmış.

Sille – Aya Elenia Müzesi

Kilisenin içinde ahşap, üzeri alçı süslü bir vaaz kürsüsü ve ahşap alçılı kafes var. Kubbe geçişlerinde ve kilisenin taşıyıcı ayaklarında Hz. İsa, Hz. Meryem ve havarilerine ait resimler bulunuyor.

Aya Elenia Müzesi

Zaman Müzesi (Tepe Şapeli)

Tepe Şapeli’nde bulunan Zaman Müzesi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait zamanla ilgili araçları sergiliyor. Müzede özel tasarım saatler, Osmanlı paşaları tarafından düzenlenen ve genel kullanıma tanzim edilen ruznameler, cep ve masa takvimleri ve resmi dairelerde kullanılan el yazma-baskı takvimler yer alıyor.

Zaman Müzesi (Tepe Şapeli)

Zaman Müzesi (Tepe Şapeli)

Sille Müzesi

Sille Müzesi 1930’lu yıllarda inşa edilen iki katlı büyük bir konak görünümündeki bir binada hizmet veriyor.

Sille

Sille Müzesi

Müze yörenin yaşamını anlatan bir bölüm, çömleği ve toprak işçiliğini anlatan bir bölüm, yörenin meşhur halılarını anlatan bir bölümden oluşuyor.

Sille Müzesi

Koimesis Tes Panagias Kilisesi

Kayaya oyularak yapılan Koimesis Tes Panagias Kilisesi, üç nefli bazilikal plana sahip. Kilisenin kuzey duvarında ve kemer yüzeylerindeki freskler hâlâ görülebiliyor. Fresklerde kiliseye adını veren Meryem’in ölüm sahnesi (Koimesis) fark ediliyor.

Sille

Koimesis Tes Panagias Kilisesi

Ancak bu kadar önemli bir kilisenin duvarlarına insanların yazılar yazmış olması çok üzücü. Demek ki bizde hâlen tarihi değerleri koruma bilinci uyanmamış. Çok yazık.

Sille

Sille – Koimesis Tes Panagias Kilisesi

Ak (Hacı Ali Ağa) Hamamı

Çifte hamam olarak düzenlenen Ak (Hacı Ali Ağa) Hamamı, 1884 yılında Hacı Ali Ağa tarafından yaptırılmış. Soyunmalık, soğukluk ve sıcaklık bölümleri var. Günümüzde hamam, sergi, müze olarak hizmet veriyor.

Sille

Ak (Hacı Ali Ağa) Hamamı

Şeytan Köprüsü

Su kemeri olarak yapılan Şeytan (Gavur) Köprüsü, sonradan iki yamacı birbirine bağlayarak köprü vazifesi görmüş. 16. yüzyıla tarihleniyor.

Sille – Şeytan Köprüsü

Karataş Camii

İsmini bulunduğu mahalleden alan Karataş Camii’nin iç kısmı zengin ahşap süslemelerle kaplı.

Sille

Karataş Camii

Ak Camii

Ak Camii 1863 yılında yapılmış. Bu cami Sille’nin en büyük camisi olma özelliğini taşıyor.

Sille

Ak Camii

Çay Camii

19. yüzyılan tarihlenen Çay Camii, dere kenarında yer alıyor.

Çay Camii

Subaşı Hamamı

Subaşı Hamamı 1800’lü yılların sonlarına tarihleniyor. Hamamda hem erkekler hem de kadınlar kısmı bulunuyor.

Subaşı Hamamı

Sille Baraj Parkı

Sille Çayı üzerinde 1953-1960 yılları arasında bir baraj inşa edildi. Bu barajın çevresi de park hâline getirildi. Baraj parkta izci kampı merkezi, tekne gezinti alanı, uçurtma tepesi, çay bahçesi, restoran, mescid, iskele, ahşap gezinti yolları, çim amfi, çocuk oyun alanları, spor alanları gibi farklı etkinlik alanları yer alıyor.

Sille Paraj Parkı

Sille beklentimin çok üzerinde beğendiğim, Konya gezimde beni etkileyen yerlerden biri oldu.

Keşfetmeniz dileğiyle…