Shimizu yerleşimi Japonya’nın Suntō Bölgesi’nin Shizuoka Prefektörlüğü’nde yer alıyor. Shimizu eskiden kendi başına bir şehirken 2003 yılında Shizuoka şehrine dâhil edildi. Japonya’nın en güzel limanlarından biri olan Shimizu Limanı, Fuji Dağı’na açılan bir kapı olduğu için oldukça popüler. Fuji Dağı, sanatçılara ve şairlere ilham kaynağı olduğu ve Hac merkezi kabul edildiğinden UNESCO Dünya Kültür Miras listesinde bulunuyor.
Üçüncü şogunluk olan Tokugawa Şogunluğunu kuran Tokugawa Ieyasu, 1605’te emeklilik yeri olarak Shizuoka’daki Sumpu Kalesi’ni seçtikten sonra Shimizu Limanı’nın önemi oldukça artmış. 1900’lerin başında liman, Shizuoka’nın ünlü çayını ihraç etmek için yoğun bir şekilde kullanılmış. Günümüzde limandan hammadde, doğalgaz, balık sevkiyatı yapılıyor. Shimizu Limanı en çok da 3.776 metre yükseklikteki Fuji Dağı’nın olağanüstü görüntüsüyle tanınıyor.
Hemen bir tüyo vereyim… En güzel Fuji Dağı manzarasını Arakurayama Sengen Parkı (Yamanashi Prefektörlüğü), Yamanakako (Yamanashi Prefektörlüğü), Kawaguchiko (Yamanashi Prefektörlüğü), Shiraito Şelalesi’nden (Shizuoka Prefektörlüğü) izleyebiliyorsunuz.
Shimuzu’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
- 1 Shimuzu’da gezilecek yerler listesi
- 1.1 Shimizu Port
- 1.2 Kashi-no-Ichi Balık Pazarı
- 1.3 S-Pulse Dream Plaza
- 1.4 Miho Beach
- 1.5 Miho-No-Matsubara Pine Grove
- 1.6 Nihondaira Plateau
- 1.7 Kunōzan Tōshō-gū Tapınağı
- 1.8 Shizuoka Sengen Jinja Mabedi
- 1.9 Sumpu Kalesi
- 1.10 Arakurayama Sengen Parkı
- 1.11 Toro Kalıntıları
- 1.12 Yui
- 1.13 Fujisan Hongū Sengen Taisha Tapınağı
Shimuzu’da Japonya‘nın ilk sushi müzesine gidebilir, tarihi M.Ö 200 yıllarına dayanan Toro arkeolojik alanını ziyaret edebilir, 650 yıllık karaçam ormanında dolaşabilirsiniz. Yöresel ürünler satın almak isterseniz geleneksel ahşap el işleri, kumaşlar ve yokan olarak bilinen tatlı jöleli şekerleme satın alabilirsiniz.
Shimuzu’ya ilk olarak Windstar Cruises ile katıldığım Japonya cruise turunda geldim. Bu geziye gelirken Emirates ile uçtum. İlk kez uçtuğum Emirates, hizmet kalitesiyle beklentimin üzerindeydi. Emirates, dünya çapında 150’den fazla varış noktasına uçuyor. Bünyesinde 160’dan fazla farklı ulustan çalışanı bulunuyor. Yolcularla kendi dillerinde iletişim kurmak, Emirates imzalı misafirperverliğin temel bir parçası olarak kabul edildiğinden, Emirates proaktif olarak çok dilli bir kabin ekibini bünyesinde barındırıyor. Emirates kabin ekibi, toplamda 70’ten fazla dil konuşabiliyor. Emirates’in şu an için Dubai-İstanbul arasında günde 3 uçuş olmak üzere, haftada toplam 21 seferi var. Uçakları geniş gövdeli; bunlardan biri havayolunun amiral gemisi A380, diğer ikisi Boeing 777ER ile gerçekleşiyor. Emirates ayrıca sürdürülebilirlik kapsamında pek çok adım atıyor. Bunlar arasında yakıt açısından daha verimli olan çok genç bir filoya sahip olması, yılda 500 tondan fazla cam ve plastiği geri dönüştürmesi, dijital menülere geçerek 1.000 ton kâğıt tasarrufu sağlaması sayılabilir.
Şimdi gelin, Shimuzu gezilecek yerler listesine bir göz atalım.
Shimizu Port
Shimizu Limanı, Japonya’nın en güzel limanlarından biri. Nefis bir Fuji Dağı manzarası var. Fuji Dağı’na açılan bir kapı olduğu için de oldukça popüler.
Kashi-no-Ichi Balık Pazarı
Limanın hemen yanındaki Kashi-no-Ichi Balık Pazarı’nda Suruga Körfezi’nden yakalanan tazecik deniz ürünlerini görebilirsiniz.
S-Pulse Dream Plaza
Shimizu Limanı’ndaki S-Pulse Dream Plaza, 4 katlı bir AVM. Adını yerel futbol takımı Shimizu S-Pulse’den alıyor. İçinde müzeler, sinema salonları, yemek alanı ve dönme dolap var.
S-Pulse Dream Plaza’nın gurmeler için öne çıkan özelliğiyse ton balığı, kiraz karides ve beyaz balık gibi Suruga Körfezi’nden yakalanan deniz ürünlerinin sunulduğu Shimizu Sushi Yokocho veya Sushi Alley adlı bir yemek katına sahip olması.
Eğer sushinin nasıl başladığını öğrenmek istiyorsanız ikinci kattaki Shimizu Sushi Müzesi’ne göz atabilirsiniz.
Miho Beach
Miho Plajı, yarımadanın doğu kıyısı boyunca yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda bir plaj. Ağaçlarla çevrili plajın yanında yürüyüş ve bisiklet parkuru var.
Miho-No-Matsubara Pine Grove
Miho Yarımadası’ndaki Miho-no-Matsubara Çam Korusu’nda 54.000 çam ağacı sıralanıyor ve yanında 7 kilometre uzunluğunda bir sahil şeridi uzanıyor. Eğer çam korusunun derinliklerine doğru yürürseniz Hagoromo-no-Matsu adlı 650 yıllık bir Japon karaçamını görebiliyorsunuz. Burası Karatsu’daki Niji-no-Matsubara ve Fukui’deki Kehi-no-Matsubara ile birlikte Japonya’nın en iyi 3 çam korusundan biri.
Nihondaira Plateau
307 metre yüksekliğindeki Nihondaira Platosu; Fuji Dağı, Izu Yarımadası, Japon Güney Alpleri, Shimizu Limanı ve Suruga Körfezi manzarasıyla ünlü.
Kunōzan Tōshō-gū Tapınağı
Kunōzan Tōshō-gū, Shizuoka’da bir Shinto tapınağı. Tapınağa Nihondaira’dan teleferikle gidiliyor.
Tapınağın müzesinde Tokugawa’nın kılıçları, zırhları, eşyaları sergileniyor.
Tokugawa Şogunluğu’nun ilk şogunu olan Tokugawa Ieyasu’nun mezarı burada bulunuyor. Bir tür Tanrı olarak kabul edilen Tokugawa’nın tehlikeye karşı koruduğuna, sağlık, uzun ömür ve akademik başarı sağladığına inanılıyor.
Shizuoka Sengen Jinja Mabedi
Shizuoka Sengen Jinja Mabedi, Shimizu yakınlarında bulunan ve 7 tapınaktan oluşan bir Shinto tapınak kompleksi. 3 ana tapınağı var; Kanbe Jinja, Sengen Jinja ve Ōtoshimioya Jinja.
Sengen Mabedi, 26 “Önemli Kültür Varlığı” ve Edo Dönemi’nde 300 yıl boyunca Japonya’yı yöneten Tokugawa Şoğunluğu’nun geniş bir tarihi eser koleksiyonunu içeriyor.
Tapınak kompleksinin ana festivali her yıl 5 Nisan’da kutlanıyor.
Sumpu Kalesi
Shimizu yakınlarındaki Sumpu Kalesi 1586 yılında Tokugawa Ieyasu tarafından yaptırılmış ve daha sonra huzurevi olarak hizmet vermiş. O zamanlar Sumpu olarak adlandırılan Shizuoka şehri de kalenin etrafında gelişmiş.
Sumpu Kalesi tarih boyunca birçok kez yıkılmış ve yeniden inşa edilmiş. 1860’ların sonundaki Meiji Restorasyonu ile Tokugawa ailesinin gücü elinden alındıktan sonra ülkenin yeni yöneticileri kaleyi dağıtmış.
1949 yılında eski kale arazisinin en içteki avluları halka açık bir parka dönüştürülmüş ve parka Sumpu Kalesi Parkı adı verilmiş.
2001 yılında parkın kuzeydoğu köşesinde Momijiyama Japon Bahçesi açıldı. Momijiyama Japon Bahçesi’nde bir gölet, bir tepe ve yürüyüş yolları var. Tepe, Fuji Dağı’nı temsil ediyor. Tepenin etrafındaki açelyalar Shizuoka’nın en ünlü ürünü olan çay yapraklarını temsil ediyor. Göletin kıyılarının çakıllı kısmı Miho Plajı’nı temsil ediyor.
Arakurayama Sengen Parkı
Fujiyoshida’daki Arakurayama Sengen Parkı, muhteşem bir Fuji Dağı ve Chureito Pagoda manzarasına sahip. Buraya JR Train (Tokyo-Otsuki), Fujikyuko Line (Otsuki-Shimoyoshido) ile geliniyor. Park Shimoyoshido durağına 20 dakika yürüyüş mesafesinde bulunuyor.
Toro Kalıntıları
Toro, Shizuoka’da bulunan ve tarihi M.Ö 200 yıllarına dayanan bir arkeolojik sit alanı. Toro kalıntılarında Yayoi dönemine (M.Ö 300-M.S 300 tarihli) tarihlenen ıslak pirinç tarlaları bulundu. Burası ulusal bir tarihi park olarak korunuyor.
Yui
Yui, Shimizu yakınlarında bulunan küçük bir balıkçı kasabası.
Yui’deki Tokaido Hiroshige Sanat Müzesi’nde ukiyo-e (Edo Dönemi’nde ortaya çıkan Japon resim sanatı türü) sergilerini görebilirsiniz. Müzede en tanınmış ukiyo-e sanatçılarından biri olan Hiroshige Utagawa’nın (1797-1858) eserleri de sergileniyor.
Yui Honjin Parkı’ndaki Miyuki-tei’de chashitsu adı verilen çay odalarında sadou (“çaya giden yol” anlamına gelen çay seremonisi) ritüeline katılıp matcha (Japon yeşil çayı) hazırlanışı ve zarafetle bardaklara servis edilişine tanıklık edebilirsiniz. Bu özel ritüelde matcha ve yanında çay yapraklarının tatlarını dengeleyen bazı tatlılar servis ediliyor.
Fujisan Hongū Sengen Taisha Tapınağı
Fujisan Hongū Sengen Taisha Tapınağı, Fuji Dağı’nın güneybatı eteklerindeki Fujinomiya şehrinde yer alıyor. Tapınak Fuji Dağı’na tırmanmak isteyenler için geleneksel bir başlangıç noktası konumunda ve Fujisan (Fuji Dağı) Kültür Sitesi’nin bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunuyor.
Tapınaktaki mevcut binalar 1600’lerin başında Tokugawa Ieyasu tarafından inşa edilmiş. Depremler nedeniyle sadece İç Tapınak, Dış Tapınak ve Kule Kapısı günümüze ulaşmış.
Shimizu küçük ama sevimli bir yerleşim. Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin