Maldivler pek çok kişinin balayı hayalini süsleyen, cennet adalarla dolu bir ülke. Benim geliş nedenimse bambaşka. Ben Maldivler dalış (Maldivler scuba diving) tecrübesi yaşamak için buradayım. Ne de olsa Maldivler, dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor. Peki siz de Maldivler dalış rotaları hakkında bilgi almak, Maldivler’de dalışı yakından tanımak ister misiniz?
Fotoğraf: Blue Force One
Maldivler turuyla ilgili genel bilgileri bir önceki yazımda aktarmıştım. Şimdiyse Maldivler dalış deneyimimi anlatacağım.

Fotoğraf: Blue Force One
Maldivler dalış (scuba diving)
Maldivler’de dalış için yılın her mevsimi güzel. Sonuçta Maldivler kesinlikle dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor. Ancak muson dönemi olan nisan-ekim ayları arası, özellikle de hazirandan ağustosa kadar çok yağmur görülüyor. Maldivler’in su altı zenginlikleri 2004 yılındaki tsunamide zarar görmüş olsa da çabuk toparlandı. Her adada mutlaka bir dalış merkezi var. Konaklama için bütçenize göre adalardaki pansiyonları ya da cep yakan pahalılıktaki ultra lüks resortları tercih edebilirsiniz. Eğer benim gibi dalış amaçlı geldiyseniz, safari teknelerinden (liveaboard) konaklama+dalış paketlerini satın alabilirsiniz.
Fotoğraf: Blue Force One
Ancak bu teknelerin ucuz olmadığını ve yüksek ücretlerine rağmen sanki bedava dağıtılıyormuş gibi satıldığını bilmelisiniz. Çünkü Maldivler’de dalışlar efsane ve dalgıçlar buranın su altı güzelliklerini görebilmek için can atıyor.

Fotoğraf: Blue Force One
Örneğin Carpe Diem teknesinde daha önce kalan arkadaşlarım bu tekneyi çok tavsiye etmişti ama 1 yıl sonrasına bile teknede müsaitlik yoktu! Ben onun yerine Blue Force Diving’den rezervasyon yapabildim. Bu da bir yandan iyi oldu. Çünkü tekneden ve dalış rehberlerinden çok memnun kaldım. Yine de kıssadan hisse: Buraya uçak biletinizi almadan önce mutlaka konaklamak istediğiniz safari teknesinin müsaitliğini öğrenin! Benim, oooo gitmeme çok var, diyerek 1 yıl sonrasına aldığım uçak bileti bile yeterince erken alınmamış meğerse!

Blue Force One liveaboard dalış safari teknesi
Maldivler dalış rotaları
Maldivler’deki dalış safari tekneleri (liveaboard) ve rotalarından bahsedeyim:

Maldivler Atolleri Kaynak:Wikipedia (By Geographic_Atolls_of_the_Maldives1.jpg: Mohonu at en.wikipediaderivative work: Nxxxn – Geographic_Atolls_of_the_Maldives1.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11842560)
Maldivler’de teknelerde 3 farklı rota yapabilirsiniz. Bu rotalarda konaklama 7-14 gece arasında değişiyor.
Fotoğraf: Blue Force One
- Malé Merkez Atolleri dalış noktaları
North Malé Atoll
South Malé Atoll
Ari Atoll
Rasdhoo Atoll
Felidhoo/Felidhe (Vaavu) Atoll
- Kuzey Atolleri dalış noktaları
Haa Alifu Atoll
Haa Dhaalu Atoll
Shaviyani Atoll
Noonu Atoll
Raa Atoll
Lhaviyani Atoll
Baa Atoll
North Male Atoll
En popüler dalış noktaları: Girifushi Thila (Rainbow Reef), Victory Wreck, Manta Point, Banana Reef
- Güney Atolleri dalış noktaları
Gaafu Alifu Atoll
Gaafu Dhaalu Atoll
Gnaviyani Atoll
Seenu Atoll
En popüler dalış noktaları: Embudhoo Kandu, Guraidhoo Kandu South, Kuda Giri Wreck, Kandooma Thila, Cocoa Thila
Fotoğraf: Blue Force One
Seçtiğiniz rotaya göre iç hat uçuşu almanız gerekebiliyor. Ben ilk kez geldiğim için iç hat uçuş almadan Malé Merkez Atolleri Dalış Noktaları (Ari Atolleri)’nda dalmayı tercih ettim. Bir daha geldiğimdeyse daha bakir olduğu söylenen Maldivler Güney Atolleri’ne gitmeyi planlıyorum.
Fotoğraf: Blue Force One
Eğer dalışlarınızda kendi malzemelerinizi kullanmayacaksanız, her birini tekneden kiralamanız gerekiyor. Eksik malzemelerinizi de tekneye önceden bildirmelisiniz. Kendi malzemelerinizle dalacaksanız, scuba malzeme listesi yazıma göz atmanızı öneririm. Malzemeleriniz hazır olduktan sonra artık Maldivler’de dalışa hazırsınız demektir.

Fotoğraf: Blue Force One
Dalışlarımı Maldivler Merkez Atolleri yazımda anlatacağım. Ancak sizi şimdi Blue Force One’ın çektiği görüntülerle baş başa bırakıyorum. Bakalım bu görüntülerde beni bulabilecek misiniz? Bu yazımdaki su altı fotoğrafları da Blue Force’a aittir.
Bu yazı için videosunu paylaşan beIN IZ TV’de Sudaki İzler programından tanıdığımız Savaş Karakaş’a da çok teşekkür ediyorum.
Bir de öneri: Buraya gelen Berrydewblog yazarı sevgili arkadaşım Şebnem’in yazısı (Maldivler seyahat dosyası) eminim size Maldivler’le ilgili güzel bir bakış açısı daha kazandıracaktır.
Harikulade, ellerine sağlık Yaprakcım. Devamını sabırsızlıkla bekliyorum Mürüvet Gündüz
Sağol Mürücüm. Bir sonraki yazımda dalışları anlatacağım :-)
bekliyorum
❤️