Sarma içi Balıkesir’in ilçesi Edremit’in kadim lezzetlerinden bir yemek. Bu yazıda Kuzey Ege yemekleri arasında yer alan yemeğin tarifini bulacaksınız. O zaman şimdi bu yemeği yapmak üzere kolları sıvayabilirsiniz.

Sarma değil – Sarma içi nedir?

Değerli dostlarım, bu yazımda sizi büyük bir külfetten kurtaracağım. Hepimizin bildiği üzere sarma, Türk mutfağımızın en nadide yemeklerinden biri. Lahana sarması, pazı sarması, asma yaprağı ile yapılan zeytinyağlısı, etlisi, bulgurlusu, pirinçlisi, mısır yarmalısı. Bu liste uzar gider.

Yapması çok zahmetli olduğundan öyle her canınız çektiğinde de yiyemezsiniz üstelik. Sarma baya baya organizasyon gerektirir. Hatta çoğu zaman aile kadınlarından ya da konu komşudan yardım alınarak sarılır. Bu saatler süren emekli yemek ise sofraya geldiği anda tükenir. Yani saatlerce sardığınız, bin bir emekle pişirdiğiniz sarma beş dakikada bitmiş olur.

İşte sanırım tam da bu yüzden Egeli kadınlar sarma içi yaratmış. Sulu kısır olarak da bilinen bu yemek sayesinde hem misafirlerinizi tıka basa doyuracak hem de belki de hiç yemedikleri bir yemeği onlara armağan edeceksiniz.

Sarma içi tarifi

O zaman malzeme listemizle başlayalım. Bu tarifi kalabalık sofralarınız için hazırladım (20 kişi için uygundur).

Malzemeler

1 kg pilavlık bulgur, 3-4 adet (büyüklüğüne göre) kuru soğan, yarım bağ taze soğan, ikişer demet dereotu ve maydanoz, varsa bir demet taze nane (baya yeşilliği bol bir tarif olacak. Diyet yapanlar ve veganlar için de çok uygun ), ya da göz kararı kuru nane, 7-8 adet domates, 3 adet salatalık, 7-8 adet sivri biber (arzunuza göre acı ve tatlı olabilir), 2 adet havuç (rendelenecek), 1 adet limon (tümü kabukları ile doğranacak), 2 adet limonun sadece suyu, 2-3 su bardağı hakiki zeytinyağı, göz kararı salça (domates ve biber karışık da kullanabilirsiniz), tuz, karabiber ve arzunuza göre pul biber.

Nasıl yapılır?

Yeşillikleri ve diğer tüm malzemeleri önceden hazırlayıp bir kenara alalım. 1 kg bulguru tencerede üzeri 4 parmak su geçecek kadar su koyarak pişirelim. Tarifimiz adı üzerinde sulu kısır olarak anıldığından piştikten sonra bile sulu kalmalıdır. Yani bu su çok diye düşünmeyin! Bulgur pişmeye yakın zeytinyağı ve salçayı da koyarak karıştıralım ve bir taşım da böyle pişirelim. Tencerenin altını kapattıktan sonra önceden hazırladığımız yeşillikleri ve baharatları da ekleyelim ve karıştıralım. Eğer tüm bu malzemeler girdikten sonra karışım yeteri kadar sulu değilse ilave sıcak su ekleyebilirsiniz.

Yemeğimizi önceden haşlanmış lahana yaprağı ve /veya asma yaprağı ya da arzuya göre istediğiniz çeşit turşu ile beraber sunabilirsiniz.

Kuzey Ege yemeklerinden biri olan sarma içi oldukça popüler bir lezzet.

Afiyet olsun !