Antik bir şehrin kalbindeki limandan denize girmek kulağınıza nasıl geliyor? İşte Phaselis Antik Kenti bu deneyimi mümkün kılan bir yer. İsmi Fenike dilinde Tanrı korur anlamına gelen Phaselis Antik Kenti, Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova Beldesi sınırları içinde, çam ağaçlarının gölgesinde, cırcır böcekleri eşliğinde binlerce yıllık tarihe gözünüzü değdirebileceğiniz, eşi benzeri az bulunur bir deneyim yaşayabileceğiniz bir yer. Burası Büyük İskender’i bile altın taç ile karşılamışken size neden aynı hisleri yaşatmasın ki?
Phaselis, M.Ö 690 yılında Rodos’tan gelen kolonistler tarafından bölgedeki ticareti geliştirmek amacıyla kurulmuş. Kuruluş efsanesine göre Phaselis’e ulaşan kolonistler, karşılaştıklara çobana buraya yerleşmek istediklerini, bedel olarak arpa ekmeği mi yoksa kurutulmuş balık mı istediğini sormuşlar. Çoban kurutulmuş balığı tercih etmiş, kolonistler de buraya yerleşmiş.
Phaselis, Roma İmparatorluğu zamanında da önemli bir liman olma özelliğini korumuş. Kentin Büyük İskender’i bile büyülediği ve Büyük İskender’in 1 yılını burada geçirdiği söyleniyor.
Phaselis Antik Kenti nerede? Phaselis Antik Kenti’ne nasıl gidilir?
Antalya veya Kemer’den Tekirova istikametine giden minibüsler ile Phaselis’e gidebilirsiniz. Phaselis sapağında indiğinizde limana kadar yaklaşık 1 km yürümeniz gerekiyor. Eğer özel araç ile gelecekseniz Kumluca-Kemer yolu üzerindeki Phaselis tabelalarını takip etmeniz gerekiyor.
Buraya organize turlara katılarak da gelebilirsiniz. Ben de dünyanın her yerine turlar düzenleyen arkadaşım Mehmet Altay’ın turu ile geldim. (Instagram: mehmetaltie / 📞 (541) 537-1225) Hepimiz mest olarak Phaselis’i gezdik.
Phaselis Antik Kenti gezilecek yerler
Alanı içerisinde Antalya’nın en güzel plajlarından birini barındıran Phaselis Antik Kenti’nin ortasında heybetli bir cadde var. Üç liman, Agora, Tiyatro, Hadrian Su Yolu Kapısı gibi en önemli yapıların kalıntıları bu cadde üzerinde bulunuyor.

Agora
Su Kemerleri
Phaselis’e girer girmez otoparkın arkasındaki su kemerleri dikkat çekiyor. Bu kemerler şehre dışarıdan su getirmek için inşa edilmiş.

Su Kemerleri
Ana Cadde
Phaselis’in ortasından geçen Ana Cadde boyunca liman, Agora, Tiyatro, Hadrian Su Yolu Kapısı gibi en önemli yapıların kalıntıları var.

Phaselis Antik Kenti – Ana Cadde
Liman
Şehrin üç limanı var. Ortadaki liman Kent Limanı olarak biliniyor. Limanlar arasında en küçük olan liman, askeri liman olarak biliniyor. Antik kentin üçüncü limanı ise Güney Liman olarak biliniyor.

Askeri Liman
Agora
Ana Cadde boyunca içinde bir bazilikanın kalıntıları bulunan Hadrian Agorası, onun yanında Domitian Agorası, onun yanında da Bizans Agorası var.

Domitianus Agorası
Hamam
Roma hamamı M.S 3. yüzyıla tarihleniyor.

Phaselis Antik Kenti – Hamam
Hadrian Takı
Hadrianus Takı, M.S 129 yılında İmparator Hadrian’ın şehri ziyareti şerefine yapılmış.

Tur liderimiz Mehmet Altay ile Hadrianus Takı önündeyiz
Tiyatro
Yaklaşık 1.500 kişilik tiyatronun M.S 2. yüzyıla tarihlendiği düşünülüyor.

Tiyatro
Phaselis Antik kenti ülkemizin en özel antik kentleri arasında yer alıyor. Keşfetmeniz dileğiyle…
Yaprakçığım bu gezime katılıp renk kattınız. Yazı gezmeyi sevenler için faydalı ve çok keyifli olmuş. Ellerine sağlık. Sevgilerimle, selamlar…
Çok sağol Mehmetçiğim. Harika bir gezi organize ettin, harika bir lidersin. En önemlisi de işini severek yaptığın ve herkesi mutlu etmek için uğraştığın o kadar çok hissediliyor ki.. Mümkün olan her gezine zevkle katılırım canım arkadaşım…
Yaprakçığım harika ve akıcı bir yazı olmuş. Keyifle okudum. Sayende bilgilerim tazelendi gezdiğimiz yerleri tekrar yaşadım. Emeğine, ellerine sağlık. Sevgiler, selamlar .
Neslihan canım yazımı beğenmene çok sevindim. Kesinlikle en çok eğlendiğim gezilerimden biri olmuştu. Ben de anılarım ve bilgilerim tazelensin diye tekrar tekrar yazıma göz atacağım.
Çok sevgiler