Özbekistan ya da resmi adıyla Özbekistan Cumhuriyeti 7 bağımsız Türk devletinden birisi. Orta Asya’da bulunan ve İpek Yolu’nun durakları arasında olan ülke Karakalpakistan Cumhuriyeti adında bir özerk cumhuriyete de ev sahipliği yapıyor.
Ülkenin para birimi Özbek Somu (UZS). Ülkede 1991 yılında SSCB’nin dağılması sonrasında 1992 yılına kadar Ruble kullanılmaya devam edilmiş. Daha sonra Som Kupon olarak adlandırılan para biriminin kulanılmasına başlanmış.
Ülkenin resmi dilleri Özbekçe, Rusça ve Kara Kalpak Türkçesi.
Orta Asya’da ilk Özbek hakimiyeti 16. yüzyıl başında Semerkant’taki son Timur hanedanını yenerek Maveraünnehir’de kendi devletini kuran Muhammed Şeybani Han ile başlamış. Ülke 1867’de Çarlık Rusyası’nın hakimiyetine girmiş. 1 Kasım 1917’de Bolşevikler Taşkent’e girip egemenliklerini ilan etmiş ve 1924 yılında da bugünkü ülke topraklarını içine alan Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuş.
Özbekistan’a vize almak gerekiyor mu?
Özbekistan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından 30 gün süreli seyahatlerinde vize istemiyor.
Özbekistan’a nasıl gidilir?
Türkiye’den Özbekistan’a direkt uçuş bulunmuyor. Taşkent veya Semerkant’a aktarmalı uçuşlarla gidebilirsiniz. Aktarmalı uçuşlar bekleme süresine göre yaklaşık 7 saat sürüyor.
Eğer Orta Asya turu yapıyorsanız buraya Orta Asya ülkelerinden karayoluyla gelebilirsiniz. Ben ülkeye Kazakistan‘ın Çimkent şehrinden karayoluyla geldim. Kazakistan – Özbekistan sınırı biraz kaotikti. İnsanlar gümrük kontrolünde birbirini itekliyor, sıranın önüne geçiyor, uzun kuyruk da bitmek bilmiyordu. Zaten o kadar çok kapıdan geçtim ki neresi neresiydi diye soracak olsanız ben de ne yaptığımı pek anlamadım 🙂 . Bu karmaşayı önlemek için bana otobüsle gitmem önerilmişti. Otobüsler ayrı bir sıraya giriyormuş ve bu sıra daha kolay ilerliyormuş. Aklınızda bulunsun.
Özbekistan gezilecek yerler
Buraya gelmeye karar verdiğinizde ülkeyi Özbekistan turları ile gezebilir ya da kendiniz gönül rahatlığıyla ülkeyi keşfe çıkabilirsiniz. Ülkede ulaşım ağı çok gelişmiş olduğu için seyahatinizde sıkıntı çekmeyeceksinizdir. O nedenle kişisel organizasyonlarınızda da içiniz rahat olsun. Güzel ve düzenli bir ülkeyle tanışmaya hazır olun!
Taşkent
Ülkenin başkenti ve en büyük şehri olan Taşkent aynı zamanda ülkenin modern yüzü olarak kabul ediliyor. Geniş yolları, yeşil alanları, park ve bahçeleri, düzenli yerleşimi, düzenli ve sağlam altyapısı ile burası Orta Asya şehir planlamacılığının en önemli örneklerinden birini sunuyor. Orta Asya’nın ilk metrosuna sahip olan kentte ülkenin etnik mimarisini yakından inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Semerkant
UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Semerkant dünyanın en eski medeniyetlerinden biri olarak kabul ediliyor. MÖ 329 yılında Semerkant’ı fetheden Büyük İskender Duyduğum herşey doğruymuş. Tek fark hayal ettiğimden çok güzel olması demiş. Büyük İskender buralı Roxana ile evlenmiş. Bir oğulları olmuş.
Buhara
İpek Yolu’nun en önemli şehirlerinden birisi olan Buhara çölün kıyısında bereketli toprakların bulunduğu bir vahada kurulmuş.
Khiva (Hive)
Surlarla kaplı Khiva ülkenin en görülmesi gereken şehirleri arasında sayılıyor.
Nukus
Nukus Karakalpakistan Cumhuriyeti’nin başkenti. Aral Gölü yakınındaki şehrin etrafında Karakum, Kızılkum, Taşlı çöller var. Dünyanın en iyi müzelerinden biri olarak değerlendiren Nukus Museum of Art’ın burada olması da özel bir önem taşıyor.
Namangan
Namangan ülkenin ikinci büyük şehri ve Namangan eyaletinin başkenti.
Özbekistan mutfağı
Tarım ve hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkede et ve süt ürünleri yoğun olarak tüketiliyor. Hamur işi çok yeniyor. Anason, çörek otu ve safran gibi baharatlar sıklıkla kullanılıyor.
Özbekistan deyince hepimizin aklına sanırım ilk olarak Özbek pilavı geliyordur. MÖ 4. yüzyıldan beri yapılan pilavın tarifi ünlü filozof ve tıp bilgini İbn-i Sina’nın kitaplarına bile girmiş. Bir ahçının usta olarak kabul görmesi için tek bir kazan içinde 1.000 kişiye yetecek kadar pilav yapması gerekiyor.
Her yöreye göre farklı şekillerde yapılabilen pilavın 100’den fazla çeşidi var. Değişmeyen tek şey ise bol yağlı, bol etli, bol sebzeli oluşu. Ülkenin en meşhur yemeği olan Özbek pilavı kuşkusuz hem Özbekistan mutfağının, hem de Orta Asya mutfağının en önemli lezzetleri arasında sayılıyor.
Maş horda çorbası ve ayvalı pilav farklı tatlar arayanlar için ideal. Ayrıca Özbek mantısı ve Özbek böreği de ülkede tadına bakmanız gereken yemekler arasında. İçkiler içinde de yerel şarapları ve votka çeşitleri var.
Ülkede çok kısa kalmış olsam da buraya olan hayranlığım çok fazla. Zaten eğer bir ülkede enerji varsa her yerinde o yoğun enerjiyi hissediyorsunuz. Özbekistan da kendine has mimarisiyle, yemyeşil parklarıyla, düzenli metro ağıyla, içinde bulunduğu coğrafi güzelliklerle ziyaretçilerine oldukça farklı şeyler sunuyor. Burası hem şehir, hem doğa tatili yapmak için eşsiz bir ülke.
Yorum
4 YorumMürüvet Günfüz
Kas 5, 2018Çok güzel coğrafya, gezi severlerin mutlaka listeye alması gereken bir bölge. Hala tadı damağımda bu güzel ülkenin.
yaprakgurdal
Kas 5, 2018Ben de unutamıyorum. İnanılmaz etkileyici bir ülke.
Çiçek
Şub 23, 2019Özbekistan’ın bu kadar güzel olduğunu bilmezdim. Çok güzel anlatmışsın canım.
yaprakgurdal
Şub 23, 2019Ben de gidene kadar bu kadar güzel bir ülke olduğunu bilmezdim. İyi ki gitmişim. Bayıldım.