Ottawa, Kanada‘nın başkenti ve dördüncü büyük kenti. Ottawa denince benim aklıma ilk gelen ise soğuk kış günlerinden oldukça fazla etkilenen kentte insanın içini ve ruhunu ısıtan bir aktivite: Rideau Kanalı’nda buz pateni yapmak! Daha yürümeyi öğrenmeden buzun üstünde kaymaya başlayan çocuklardan tutun da işyerlerine paten kayarak gidenler, aşkını buzun üstünde ilan edenler, kısacası her Ottawalı mutlaka kanalın üzerindeki bu özel deneyimi yaşıyor.
12 yıl Kanada‘da yaşamış olmama rağmen Kanadalı olmayı beceremediğimden ne buz pateni yapmayı öğrenebildim, ne de kış sporlarını sevebildim. Hatta milli sporları buz hockeyini bile izleyemedim. Sadece bundan keyif alan Ottawalılar’ı uzaktan izlemekle yetindim. Ha bir de Winterlude Festivali kapsamında yapılan göz alıcı buzdan heykelleri hayranlıkla seyrettim. Ancak benim kış sevgim seni uzaktan sevmek aşkların en güzeli tadında kaldı.
Oysa Ottawalılar’a sorarsanız kötü hava yok, yanlış kıyafet seçimi var. Ne demezsiniz!
Ottawa hakkında bilgiler
Ottawa kenti Québec ve Ontario eyaletlerini ayıran Ottawa Nehri’nin kıyısında, nehrin Ontario tarafında kurulmuş.
Burada ilk dil olarak İngilizce, ikinci dil olarak Fransızca konuşuluyor. İngilizce ve Fransızca dilleri hukuken eşit ve bütün resmi belgelerde, sokak ve yer adları gibi kamusal alanlarda birlikte kullanılmaları zorunlu. Kanada‘da bir federal başkent bölgesi yok ve burası eyalet içindeki bir belediye bölgesi.
Bu arada hazır Ottawa civarına gelmişken bir Kanada turu yapayım diyorsanız Kanada gezilecek yerler yazıma da bir göz atmanızı öneririm.
Ottawa gezilecek yerler
Toronto‘dan birkaç kez gittiğim şehirde durağan bir başkent havası beklemiştim, oysa şehir bana aksine oldukça hoş ve güzel göründü.
Annem beni Toronto‘da ziyarete geldiğinde yine burayı keşfetmeye çalıştık. Geçirdiğimiz süre kısıtlıydı, ama aldığımız keyif süreyle ters orantılı olacak şekilde yüksekti 🙂 .
Tek sorunumuz organize tur araçlarına Parlamento Binası önünde sadece 20 dakika park etme izni verilmesi oldu. Bu güzel bölgeyi yeterince göremedik. O nedenle kente turla gitmektense bireysel gitmenin özellikle Parlamento Binası civarında daha çok zaman tanıyacağını da belirtmeliyim. Parlamento Binası’nın ardından gittiğimiz Uygarlık Müzesi‘nin yanındaki nehir kenarındaki yolda Ontario – Québec sınırını izleyerek yaptığımız yürüyüş ve Parlamento Binası’nı görerek çektiğimiz fotoğraflar ise gezimizi keyiflendirdi.
Parlamento Binası (Parliament Hill)
Kanada‘nın politika merkezi olan Parlamento Binası‘nın yapımı 1865’te tamamlanmış. Bina 1916 yılındaki büyük yangından sonra restore edilmiş.
Neo-Gotik tarzdaki Parlamento Binası’nın içinde pek çok farklı yapı var:
Barış Kulesi (Peace Tower)
Merkez bloğun içindeki ana binanın en yüksek yapısı olan Barış Kulesi (Peace Tower) 1. Dünya Savaşı’nın anısına yapılmış.
Parlamento Kütüphanesi
Merkez bloğun kuzeyinde cam kaplamalı Parlamento Kütüphanesi var. 1916 yılındaki yangından mucize eseri kurtulan binanın Gotik kubbesinin altında Kraliçe Victoria’nın mermer bir heykeli var. Tanrıçaları andıran bu heykelin çevresinde ise Kanada’nın eski başbakanlarının heykelleri sıralanıyor.
Kanada Savaş Müzesi (Canadian War Museum)
Kanada Savaş Müzesi‘nde Kızılderelilerin savaş baltalarından günümüzdeki uzun menzilli güdümlü füzelere kadar silahlar sergileniyor. Mareşal Göring’in zırhlı Mercedes Benz aracı de sergilenen bu savaş ganimetlerinin arasında.
Kanada Uygarlık Müzesi (Canadian Museum of History)
Kanada‘nın en çok ziyaret edilen müzesi Uygarlık Müzesi‘nde tarih, arkeoloji, etnoloji ve kültürel araştırmalarla ilgili çalışmalar yer alıyor.
Kanada Bilim ve Teknoloji Müzesi (CSTM – Canada Science and Technology Museum)
Bilimi oyun ve eğlence ile ele alan Kanada‘nın en büyük Bilim ve Teknoloji Müzesi‘nde gökyüzüne bakılabilecek kocaman bir teleskop var. Müzede ayrıca antika arabalara ve en önemlisi büyük buhar çağından kalma eski trenlerin büyük motorlarına bile yer verilmiş.
Kanada Doğa Müzesi (Canadian Museum of Nature)
Kanada Doğa Müzesi‘nin binası Kanada‘nın ilk ulusal müzesine ev sahipliği yapmış. Müzenin doğayı daha iyi anlamamızı sağlamak amacıyla sergilediği koleksiyonlar arasında hayvanlar, fosiller, mineraller ve bitkiler var.
Kanada Ulusal Galerisi (National Gallery of Canada)
Kanada Ulusal Galerisi‘nde en ünlüsü Yediler Grubu (Group of Seven) olarak bilinen Kanada sanatçılarının en seçme yapıtları ile birlikte en iyi klasik ve modern Avrupa sanatı koleksiyonlarını sergileniyor. Yediler Grubu 1920-1933 arasında manzara resimleri çizen bir grup.
Kanada Havacılık Müzesi (Canada Aviation and Space Museum)
Kanada Havacılık Müzesi (Canada Aviation and Space Museum)’nde ilk uçan makinelerden başlayarak havacılık tarihinin izleri sergileniyor. 2 ve 3 motorlu uçaklar, dünya savaşlarında kullanılan büyük savaş uçakları ve Britanya İmparatorluğu’nun 1909 yılında havalanan ilk uçağı Silver Dart da burada. 2. Dünya Savaşı’ndan kalma 3 hangarda yaklaşık 100 tane uçak var.
Kanada Bankası Para Müzesi (The Bank of Canada Museum)
Ottawa kentindeki Kanada Bankası Para Müzesi‘nin 12 katlı ve aynalı bu zarif yapısı Arthur Erickson’ın eseri. Binanın bakır iskeletinin yüzeyindeki yeşil bakır bölüm, Parlamento binalarının bakır çatılarına bir saygı duruşunu temsilen yapılmış. Binanın müzesinde Pasifik Caroline Adaları’ndan gelen 3 tonluk bir taş sikke var. Müze, yerlilerin boncuktan ve deniz kabuklarından yaptıkları paralar, kunduz postları ve battaniyelerin yanı sıra, koloni devrinde ve modern zamanlarda kullanılan madeni ve kağıt paralarla dolu bir sergiye sahip.
Kanada Tarım Müzesi (CEF – Canada Agriculture and Food Museum)
Kanada Tarım Müzesi (CEF – Canada Agriculture and Food Museum)‘nde buluşların tarihçesi ile bilim ve teknolojinin bu buluşlara nasıl katkıda bulunduğu sergileniyor.
Bytown Müzesi (Museum Bytown)
Bytown Müzesi‘nde kentin koloni geçmişine ait eşyalar sergileniyor.
Rideau Malikânesi (Rideau Hall)
Rideau Malikânesi genel valinin yerleşkesi olarak 20. yüzyıl başlarında kurulmuş.
Kanada Soğuk Savaş Müzesi (Diefenbunker Canada’s Cold War Museum)
1959-1961 yılları arasında inşa edilen Kanada Soğuk Savaş Müzesi (Diefenbunker Canada’s Cold War Museum)‘ne Başbakan John Diefenbaker’ın adı verilmiş. Müzenin kuruluş amacı, Kanada’nın askeri gücünü yetiştirmek ve olası bir soğuk savaş durumunda kullanmakmış.
Ottawa ve nehrin karşısındaki Gatineau yaz aylarında bisikletseverler için de ideal. Sadece Ottawa bölgesinde 170 kilometrelik bisiklet parkuru bulunuyor. Ayrıca buraya gelmişken eski Hull bölgesinde hareketli gece hayatını yaşayabilir ve Wakefield kasabasını görebilirsiniz.
Kanada‘nın başkentine gitmek ve baharını, yazını, kışını, kısa da olsa yaşamak güzel. Hem belki ben de bir gün UNESCO Dünya Mirasları listesinde olan, 7 km uzunluğundaki dünyanın en uzun buz pateni pisti Rideau Kanalı‘nda buzların üzerinde süzülürüm, belli mi olur 🙂 .