Puglia bölgesi (Puglia Mezzogiorno) İtalya’nın güneydoğusunda, haritada çizmenin topuğunda yer alıyor. İtalya turu rotalarına çok fazla dâhil edilmeyen, pek de yakından tanımadığımız Puglia; kendine has mimarisi, masmavi denizi, leziz yemekleri, güler yüzlü insanıyla ziyareti fazlasıyla hak eden bir bölge. Otranto da Puglia bölgesinde, topuğun en ucunda bulunuyor. Burası Lecce iline bağlı bir komün. Kasabanın hemen güneyindeki Punta Palascia burnu, İtalya’nın Salento Yarımadası’nın en doğu noktası.
Otranto, İyonya Denizi ile Adriyatik Denizi’nin buluştuğu stratejik konumuyla tarih boyunca her zaman deniz aşırı ticaretin yapıldığı önemli bir liman olmuş. Buranın bizim tarihimizde de yeri var. Otranto, 1480 yılında Gedik Ahmet Paşa liderliğinde İtalya seferine çıkan Osmanlı donanmasının İtalya’da ilk ayak bastığı yer. 2 haftalık kuşatmanın ardından şehir ele geçirilmiş. Ancak Fatih Sultan Mehmet’in 1481’de Gebze Hünkâr Çayırı’nda beklenmedik ölümünden sonra kale komutanı Otranto’yu sulhen teslim etmiş, İtalya seferi de böylece son bulmuş. Gedik Ahmet Paşa İstanbul’a çağırılmış ve Osmanlı’da fetret devri başlamış.
Vatikan’ın iddiasına göre Osmanlı bu kuşatma sırasında sebepsiz şiddet uygulamış, katedrale sığınan halkı testereyle ikiye böldürterek öldürmüş, sonra da kalan 800 erkeği yakınlardaki Minerva Tepesi’ne (günümüzde Şehitler Tepesi) götürerek din değiştirmeye zorlamış. Antonio Primaldo adlı bir terzi itiraz edince onunla birlikte 800 erkeği kılıçtan geçirmiş. Bu 800 kişiye Otranto Şehitleri denmiş ve aziz ilan edilmişler. Hatta İtalya’da bilinen söz olan “Mamma mia, vengono i Turch” (Anneciğim Türkler geliyor) deyişinin buradan kaldığı söyleniyor.
Ancak bu iddiaların din siyaseti olduğu da söyleniyor çünkü Gedik Ahmet Paşa 1480’de Otranto’ya geldiğinde şehir Katolik İtalyan değilmiş, Ortodoks Bizans kolonisiymiş. Papalık, Ortodoks inancına sahip bölge insanını Katolik inancına döndürmek için uğraşsa da bunu başaramıyormuş ve Vatikan’ın gönderdiği piskoposlar bölgede bir türlü kabul görmüyormuş. Osmanlı’nın Otranto seferi de Papalığın düşmanı Floransa hâkimi Lorenzo de Medici’nin teşviki ile gerçekleşmiş.
Otranto’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Puglia‘nın Otranto yerleşimi oldukça küçük bir sahil kasabası. Deniz kenarında sevimli kafeleri, küçük bir yat limanı var. Yüzmek, keyif yapmak, tarihi sokaklarda gezinmek için güzel bir yer.
Centro Storico
Şehrin tarihi bölgesi olan Centro Storico’da dar sokaklarda gezinebilir, sevimli kafelerde soluklanabilirsiniz.
Otranto Katedrali
1088 yılına tarihlenen katedral, cephesindeki heykellerle Norman, Romanesk ve Rönesans mimarisinin bir karışımı. Katedral Meryem Ana’nın Müjdesi’ne adanmış.
Katedralin kutsal alan ve apsisinde tüm zemini kaplayan, 12. yüzyıla tarihlenen taban mozaiği dikkat çekiyor. Katedralin bir bölümünde de Osmanlı kuşatması esnasında hayatını kaybeden 800 askerin kafatasları sergileniyor.
Aragon Kalesi
Aragon Kalesi (Castello Aragonese), 1485 yılında Kral I. Ferdinand tarafından yaptırılmış ve yüzyıllar boyunca yenilenmiştir. Kalenin altında hem hapishane hem de yiyecek deposu olarak kullanılan gizli geçitler ve odalardan oluşan bir labirent var. Kale günümüzde sergilere ve arkeoloji müzesine ev sahipliği yapıyor.
San Pietro Kilisesi
Chiesa di San Pietro (San Pietro Kilisesi), çok etkileyici bir Bizans kilisesi. Burası 968 yılında Ortodoks metropolü olarak seçilmiş. 9.-10. yüzyıllarda inşa edilen kilisede 10.-11. yüzyıllara tarihlenen Bizans freskleri görülüyor.
Punta Palascia Lighthouse
Cape Palascìa Feneri (Capo d’Otranto), İtalya’nın en doğu noktasında bulunuyor.
Grotta della Poesia (Cave of Poetry)
Grotta della Poesia (Şiir Mağarası), her tarafı dik kireçtaşı kayalıklarla çevrili muhteşem bir doğal havuz. Havuza bir dizi tünel ve mağara aracılığıyla denizden su geliyor.
Otranto küçük ama keyifli bir Puglia yerleşimi. Keyifle gezeceğinize eminim.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Harika bir geziydi.Yaprakçım süper yazmışsın kalemine sağlık.Mutlaka gezilmesi gereken yerler.
İyi ki beraber gezdik Tülaycım. Daha nicelerine inşallah.