Antalya’nın Kumluca ilçesinde, Beydağları-Olympos Milli Parkı sınırları içinde yer alan Olympos Antik Kenti; “Tanrılar Kenti” olarak anılıyor. Çam ormanı içinde yer alan antik kentte bir yandan tarihi koklarken bir yandan kendinizi turkuaz sularda yüzerken bulabiliyorsunuz. Olympos Antik Kenti, Likya uygarlığının en önemli yerleşimlerinden biri. 23 kentten oluşan ve tarihteki ilk demokratik birlik kabul edilen Likya Birliği M.Ö 167 yılında kurulduğunda Olympos Antik Kenti 3 oy hakkına sahip 6 kentten (Xanthos, Patara, Pınara, Olympos, Myra, Tlos) biri olmuş. Olympos Antik Kenti, diğer Likya Uygarlığı Antik Kentleri ile birlikte UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde bulunuyor.
Olympos M.Ö 2. yüzyılda Seleukoslar tarafından kurulmuş. Kesin kuruluş tarihi bilinmiyor ama M.Ö 167-168 yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinde adı geçiyor. Burası antik Lidya medeniyetinde Phaselis’ten sonra ikinci en önemli liman kenti imiş.
Olimpos günümüzde daha çok hippilerin tercih ettiği bir yer olarak bilinse de burada herkesi mutlu edecek şeyler bulmak mümkün. Zaten yörenin ağaç evlerinde konaklarken huzuru yakalamak da an meselesi. Biz de bu ağaç evlerin birinde, Olimpos Alaturka Pansiyon’da konakladık. Pansiyonu çok beğendik. Pansiyonumuzdan çıkıp Olimpos’un içinden antik kente kadar yürüdük. Antik kentin içinde de hem tarihi yapıları gezdik hem kendimizi sulara bıraktık hem de tekne turuna katıldık. Olimpos bize unutulmaz bir tatil hediye etti.
Olympos Antik Kenti nerede? Olympos Antik Kenti’ne nasıl gidilir?
İçindekiler
Olympos Antik Kenti, Antalya‘nın Kemer-Kumluca ilçelerinin arasında yer alıyor. Buraya özel aracınızla gelecekseniz Beldibi, Göynük, Kemer, Tekirova güzergâhını takip etmeniz, Tekirova’yı geçtikten sonra Olympos tabelasından sapmanız gerekiyor.
Buraya toplu taşıma araçları ile gelecekseniz Antalya otogarından kalkan ve Kumluca, Kaş yönüne giden minibüslere binebilirsiniz. Minibüsler Olimpos kavşağına kadar yolcu taşıyor.
Buraya organize turlara katılarak da gelebilirsiniz. Ben de dünyanın her yerine turlar düzenleyen arkadaşım Mehmet Altay’ın turu ile geldim. (Instagram: mehmetaltie / (541) 537-1225) Hepimiz mest olarak Olympos’u gezdik.
Olympos Antik Kenti’nde gezilecek yerler listesi
Olympos Antik Kenti’nin günümüze ulaşan kalıntılarının çoğu Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine ait. Orman içinde yer alan antik kent, hem tarihi koklayacağınız hem de turkuaz rengi sularda yüzebileceğiniz eşsiz güzellikte bir yer.
Kentin içinden Akçay (Olympos Çayı) akıyor. Olympos Çayı’nın güney yakasında Güney Nekropolü, Alkeltis Lahdi, surlar, tiyatro, hamam var. Kuzey yakasında Kuzey Nekropolü, Roma tapınağı, anıtsal mezar, mozaikli yapı, liman anıt mezarları, kaptan Eudomos lahdi ve Ceneviz kalesi var.
Olimpos’ta tarihi yerlere doğal güzellikler katmak isterseniz çam ormanlarını koklayarak Likya Yolu parkurunda yürüyüşe çıkabilirsiniz. Adını bir zamanlar bölgeyi yöneten Likya uygarlığından alan Likya Yolu, kırmızı ve beyaz yol çizgileriyle işaretli. Likya Yolu, Fethiye-Antalya arasında toplamda yaklaşık 520 km uzunluğunda. Olimpos-Adrasan arasındaki 13 km yolu günü birlik yapmanız mümkün.
Gelelim antik kentin içindeki yerlere:
1 No’lu Kilise
Kuzey ve Güney Nekropol alanlarının ortasında bulunan kilisenin konumundan ötürü nekropol kilisesi olduğu sanılıyor.
Giriş Kompleksi
Giriş Kompleksi birbiri ile bağlı 11 odadan oluşuyor. Mimarisindeki kemerli düzenleme dikkat çekiyor. M.S 5-6. yüzyıllarda gıda üretimi ve ticareti için kullanıldığı sanılıyor.
Piskoposluk Sarayı (Episkopeion)
Kompleksin içinde dini yapılar, yaşam alanları, toplantı salonu bulunuyor.
Köprü
Olympos Çayı üzerindeki köprü, antik kenti ikiye ayırıyor.
Lykiarkes Marcus Aurelius Arkhepolis Anıt Mezarı
Bu anıtsal mezar binası, Likya Birliği Başkanı olarak görev yapan Marcus Aurelius Arkhepolis ve ailesine ait.
Mozaikli Yapı
Mozaikli Yapı’nın erken Bizans döneminde kentin yöneticisi ya da önemli bir ailesine ait olduğu sanılıyor.
Antimakhos Lahdi
M.S 2. yüzyıla tarihlenen lahit, Antimakhos ve ailesine ait. Lahitte hayat ağacı motifi görülüyor.
Liman Anıtsal Mezarları
Olympos Çayı’nın Akdeniz’le buluştuğu noktada Liman Anıtsal Mezarları var. Bu tonozlu anıt mezarlara M.S 2. ve 5. yüzyıllarda gömüler yapılmış. Anıt mezardaki yazıtta bu mezarların Marcus Aurelius Zosimos’un tarafından kendisi, annesi, karısı, çocukları, torunları ve dayısı Kaptan Eudomos için yaptırıldığı yazıyor. Kaptan Eudomos’un lahdi olarak adlandırılan lahdin üzerinde ise bir gemi kabartması, Aphrodite kabartması, Yunanca bir yazıt ve de ikinci bir yazıt var:
Son limana demirledi gemi, çıkmamak üzere
Çünkü ne rüzgârdan ne de gün ışığından medet var artık
Işık taşıyan şafağı terkettikten sonra Kaptan Eudemos
Oraya gömüldü gün misali kısa ömürlü gemisi, kırılmış bir dalga gibi…
Antik kentleri keşfetmeyi çok seven bir gezgin olarak benim gözümde Olympos Antik Kenti’nin ülkemizin en özel antik kentlerinden biri olduğunu söyleyebilirim.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin