Adıyaman ilinin en çok ziyaret edilen yeri olan ve dünyanın 8. harikası sayılan Nemrut Dağı; kabartmaları, yazıtları, 10 metreyi bulan heykelleri, muhteşem gün doğumu ve gün batımıyla ülkemin en görülmesi gereken yerlerinden biri. Büyük İskender’in din, dil, ırk farklılığını kaldırma hayalini yansıtan Nemrut Dağı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı – Doğu Terası

Kommagene Krallığı

M.Ö 163-M.S 72 yılları arasında varlık gösteren antik dünyanın küçük ancak güçlü ülkesi Kommagene Krallığı, baba tarafı Pers Kralları’ndan Krallar Kralı olarak anılan Darius ile anne tarafı Makedonya Hükümdarı Büyük İskender ile akraba olan bir prensin oğlu Mithradates Kallinikos tarafından bağımsız bir krallık olarak kurulmuş. Mithradates Kallinikos farklı topluluklardan meydana gelen ve ayrı inanç ve kültürlere sahip Kommageneliler arasındaki birliği sağlamak konusunda büyük başarı sağlamış, tanrılarla olan bağını kuvvetlendireceği, böylece ulusunu barış içerisinde yaşatacağı inancıyla ülkesinin çeşitli yerlerinde tapınaklar yaptırmış.

Ailemle Nemrut Dağı’ndayız

Kommagene Krallığı antik dünyada batıda Pers, doğuda Grek, Roma, kuzeyde Ermeni Krallığı, güneyde Suriye arasında sıkışmış olmasına rağmen çok farklı din ve kültürden insanı iyi bir denge politikası yürüterek, herkesin gelenek ve göreneklerini benimseyerek yönettiğinden barışçıl bir ülke olmuş.

Nemrut Dağı

Krallık altın çağını M.Ö 70-M.Ö 31 yılları arasında ülkesinin sınırlarını en geniş hâline ulaştıran Kral I. Antiochos döneminde yaşamış. I. Antiochos, Nemrut Dağı’nın tepesine ülkenin en önemli tapınağıyla birlikte devasa heykeller yaptırmış. Bu heykellerin bir grubu güneşin doğuşunu, diğer grubu güneşin batışını selamlayacak şekilde yerleştirilmiş. Bu nedenle de Nemrut’ta hem gün doğumunu hem de gün batımını izlemek efsane oluyor.

Nemrut Dağı

I. Antiochos’un dünyaya doğu ve batı inançlarını birleştiren barışçıl bir din yaymak istediği sanılıyor.

I. Antiochos M.Ö 34 yılında öldüğünde Nemrut Dağı’nın Fırat Nehri’ne bakan tepesinde kendisi için yaptırdığı anıt mezara gömülmüş. Ancak anıt mezarın yeri henüz bulunamadı.

M.S 72 yılında Roma’ya karşı yapılan ve kaybedilen savaş ile krallığın bağımsızlığı sona ermiş.

Nemrut Dağı nerede? Nemrut Dağı’na nasıl gidilir?

Nemrut’a Malatya tarafından gelecekseniz yol 2 saat sürüyor. Nemrut’a Adıyaman‘dan gelecekseniz yol 1,5 saat sürüyor. Buranın en güzel zamanı gün doğumu ve gün batımı olduğu için toplu taşımayla değil, kendi özel aracınızla gelmeniz en doğru yol olacaktır. Eğer toplu taşımayla gelmeye kararlıysanız, Adıyaman’ın Kahta ilçesine kadar şehirlerarası otobüslerle gelip Kahta’dan kendinize özel minibüs kiralayabilirsiniz.

Buraya organize turlara katılarak da gelebilirsiniz. Ben de dünyanın her yerine turlar düzenleyen arkadaşım Mehmet Altay’ın turu ile geldim. (Instagram: mehmetaltie /  (541) 537-1225) Hepimiz hayranlıkla burayı gezdik.

Gezimizi organize eden sevgili arkadaşım Mehmet Altay ile

Nemrut Dağı’nda gezilecek yerler listesi

Nemrut Dağı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Nemrut Dağı’nın doğu, batı, kuzey terasları var. Ayrıca dağın biraz ilerisinde yer alan Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Arsemia’yı da görebilirsiniz.

Nemrut Dağı Doğu, Batı, Kuzey Terası

Nemrut Dağı yamaçlarında hükümdarlık yapan Kommagene Kralı I. Antiochos, M.Ö 62 yılında Nemrut Dağı’nın 2.150 metre yükseklikteki en yüksek noktasına kendisi için bir anıt mezar (tümülüs) yaptırmış. Varlığı bilinmekle beraber kralın mezarı henüz keşfedilemedi.

I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek üzere yaptırdığı mezarın bulunduğu bölge, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik dönemin en görkemli kalıntıları arasında sayılıyor.

Nemrut Dağı – Doğu Terası

Anıtsal heykeller doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılmış. Doğu terası kutsal merkez sayılıyor. Bu nedenle en önemli heykel ve mimari kalıntılar burada bulunuyor. İyi korunmuş durumda olan 8-10 metre yükseklikteki dev heykeller kireçtaşı bloklarından yapılmış. Roma İmparatorluğu’na bakan batı terasında Roma mitolojisi tanrıları Jüpiter, Merkür ve Mars heykelleri, Pers İmparatorluğu’na bakan doğu terasında Pers tanrılarının heykelleri var. I. Antiochos bu heykellerle Kommagene Krallığı’nın hem doğu hem de batı medeniyetlerini yansıttığını vurgulamış.

Nemrut Dağı – Batı Terası

Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı)

Kommagene Kralı II. Mithridates tarafından annesi İsas adına yaptırılan anıt mezar, sütun üzerindeki kartaldan dolayı Karakuş Tümülüsü olarak anılıyor. Doğu, batı, güney yönlerinde 4’er sütun varken doğuda 2, batı ve güneyde 1’er sütun kalmış. Doğu sütununun üzerinde geyik ve kartal heykel kalıntıları, batıda sütunun üzerinde tokalaşma steli, yerde de aslan heykel parçası bulunan Karakuş Tümülüsü, Milli Park sınırları içinde bulunuyor.

Karakuş Tümülüsü

Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsü, Kahta Çayı (antik ismiyle Cabinas) üzerinde bulunuyor. Roma İmparatoru Semptimius Severus döneminde 16. Lejyon tarafından yaptırılmış. Köprüye Severus, karısı J. Domna, oğulları Caracalla ve Geta adına sütunlar dikilmiş. Ancak Caracalla imparator olunca kardeşi Geta’yı öldürtmüş ve onun adına dikilen sütunu kaldırtmış.

Cendere Köprüsü

Arsemia

Arsemia, Kommageneler’in atası Arsemez tarafından eski Kahta Kalesi’nin karşısında kurulmuş ve krallığın yazlık başkenti ve idare merkezi olmuş. Tepede yer alan yazlık saray ve Mithridates Kallinikos’un mezarına çıkan tören yolu üzerinde tanrı ve kral kabartmaları yer alıyor. Bu kabartmalarda tanrı ve krallar tokalaşır durumda işlenmiş.

Arsemia

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı eşsiz güzellikte bir yer. Hele ki gün doğumunu veya gün batımını izlerseniz… Aman kalın giyinmeyi, yürüyüşe uygun ayakkabı seçmeyi, içeceklerinizi yanınızda götürmeyi ve panik olmadan dinlene dinlene tırmanmayı ihmal etmeyin. 70 yaşındaki annem bile cesaret etti, bizlerle birlikte dağa çıktı. Siz neden çıkmayasınız?

Gezgin annem Nemrut Dağı’nda

Keşfetmeniz dileğiyle…