İran’da zenginliği göreceğimiz, mollalarla dolu bir kent var gezi rotamızda: Kum (Qom). Burası öyle bir şehir ki buraya uzanan yollar bile bir başka, otobanlar bile ışıl ışıl akıyor. Büyük İskender’in yıkımına uğramış olan şehir, günümüzde İran İslam Devrimi’nin temellerinin atıldığı kent olarak ünlenmiş. Medreselerinde 30.000’e yakın mollanın eğitim gördüğü, devrimi kuran ve koruyan mollaların tamamına yakınının yetiştiği Kum, Mollalar Şehri ve Ayetullahlar kenti olarak biliniyor.

Kum (Qom)

İran’daki son günümüze sabahın erken saatlerinde başladık. İsfahan’dan yola çıktıktan sonra ilk olarak Kaşhan’a uğradık. Gezimizde göreceğimiz son şehir olan Kum’u da ziyaret ettikten sonra havaalanına gidecek ve nihayet evimize kavuşacaktık.

Kum’un hangi devirde kurulduğu bilinmese de şehrin en eski kalıntısının Akamenid (Pers) İmparatorluğu devrinden kalma olduğu söyleniyor.

İran Kum kentine nasıl gidilir?

İran’a uçakla gitmeyi düşünüyorsanız İstanbul’dan Tahran’a 3 saat süren direkt uçuşlar var. Ayrıca aktarmalı uçuşlar da bulunuyor. Tahran – Kum arası ise 150 km. Araba kiralayarak 1 saatte bu yolu gidebilirsiniz.

Eğer karayoluyla İran’a gidecekseniz biraz maceraya hazır olmalısınız. Size bu konuda dev bir hizmet verip 2 alternatif sunacağım:

  • Sınırımıza en yakın yere kadar uçakla gitmek. Sonrasında otobüsle seyahat etmek
  • Tüm yolculuğu otobüsle yapmak

Eğer sınırımıza en yakın yere uçakla gitmek istiyorsanız önce Erzurum’a uçakla gidip oradan otobüsle 310 km uzaktaki Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesindeki Gürbulak Sınır Kapısı’na devam edebilirsiniz. Eğer bütün yolculuğunuzu otobüsle yapmak istiyorsanız Ağrı’ya otobüsle gelip terminalden Gürbulak Sınır Kapısı’na başka araçla devam edebilirsiniz. Gürbulak Sınır Kapısı ile İran Bazargan Sınır Kapısı arasında olan 1 km’lik yol için 7/24 ücretsiz servis araçları var. Bazargan’a geçtikten sonra taksi ile 5 km uzaklıktaki Maku’ya, oradan da Tebriz üzerinden giden otobüslerle Tahran’a gidebilirsiniz. Buradan sonra da araba kiralayarak Kum şehrine ulaşabilirsiniz.

Eğer seyahat etmek için zaman kısıtlamanız yoksa tren yolculuğu yaparak İran’a gitmeyi düşünebilirsiniz. Sadece Ankara – Tahran yolculuğunun 33 saat sürdüğünü bilin yeter. Türkiye ile İran arasındaki demiryolu ile yolcu bağlantısı Ankara – Tahran – Ankara arasında haftada 1 gün çalışan ve 1. sınıf kuşetli vagonlardan oluşan Trans Asya treni ve Van – Tahran – Van arasında haftada 1 gün çalışan ve 1. sınıf kuşetli vagonlardan oluşan tren ile sağlanıyor.

İran Kum kentine vize gerekli mi?

Türkiye ile İran arasında yapılan anlaşma çerçevesinde iki ülke vatandaşları yapacakları ziyaretlerde vizeden muaflar. Dolayısıyla İran ziyaretlerinizi geçerliliği bulunan bir pasaportla vizeye ihtiyaç duymaksızın yapabilirsiniz.

Kum gezilecek yerler

Kum gezilecek yerler listesine bir bakalım.

Fatima Masume Türbesi

Fatime Masume Türbesi, Şiiler’ce kutsal sayılan İsna’aşer’iyye mezhebinin 12 imamlarının 8.incisi İmam Ali er-Rıza’nın kızkardeşine ait. İran’daki her ibadet yerine olduğu gibi buraya da çadorsuz girilmiyor. Türbenin insanın üzerinde inanılmaz bir etkisi var. Âdeta güzelliğiyle sizi hiptonize ediyor. Burası Kum gezinizin en can alıcı noktası olacak.

Kum

Fatima Masume Türbesi

Cemkeran Camii

Cemkeran Camii, İmam Zaman tarafından yaptırılmış.

Cemkeran Camii | İran Kum Kenti | Küçük Dünya - Gezi Rehberi

Cemkeran Camii Kaynak:Wikipedia (Muhammad Mahdi Karim – Yükleyenin kendi çalışması, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27511070)

Humeyni Evi

Humeyni evinin pek tarihi önemi yok ama eğer devrimle ilgili bilgi almak istiyorsanız ziyaret edebilirsiniz.

Kum

Humeyni evi Kaynak:Wikipedia (By Tasnim News Agency, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50457814)

Mollalar kenti Kum şehre girer girmez zenginliğini göz önüne seren bir şehir. Bu büyük kentte İran’ın hiç bir kentinde görmediğimiz kadar çok kuyumcu, döviz bürosu, alışveriş merkezi ve ışıl ışıl mağazalar var. Belli ki mollalar bütün parayı buraya akıtmışlar. Zaten şehirden çıktıktan sonra Tahran’a kadar giden otoban da İran çölleri boyunca gördüğümüz hiçbir otobana benzemeyecek kadar geniş ve ışıltılı olacak.

Şehirde gezinirken birkaç molladan saçımızın tamamını örtmemiz için uyarı aldık ama oralı olmadık. Zaten etrafta neredeyse bizden başka saçının yarısı açık kadın yoktu. İran’la ilgili korkulan molla ve çadorlu kadın sahnelerinin olduğu kent görülmek isteniyorsa burası kesinlikle Kum olmalı.

Astana Meydanı – Kum (Qom)

10 gün kaldığımız İran’a artık veda vakti gelmişti. Komşu ülkeyi pırıltılı sarayları, tarihi zenginliği, eşsiz halıları, uçsuz bucaksız çölleri, leziz yemekleri, en çok da şimdiye kadar görmediğim sıcaklıktaki insanlarıyla daima hatırlayacağımı biliyordum. Mehdi ve Tahere’nin güler yüzü ve içtenliği, İsfahan’da bize evinin kapılarını açan Farahnaz’ın misafirperverliği, Tahran’da bizimle kahve içerken tanışıp evine davet eden, sonra da gece evinde konuk eden Semra’nın bizi rahat ettirmek için etrafımızda pervane olması bu geziyi kuşkusuz bu kadar anlamlı hâle getirmişti.

Ne de olsa her yer insanla güzeldi…