Mersin mutfağı denince sizin de mi aklınıza ilk olarak tantuni geliyor? Peki tantuni dışında Mersin’de ne yenir biliyor musunuz? İşte Mersin’de nerede yenir, Mersin yemekleri ve Mersin mutfağı sorularının cevabı…
Mersin yöresel lezzetleri
Mersin’e gideceğimi söylediğimde tüm takipçilerim ağız birliği etmişçesine yerel lezzetlerini tatmamı söyledi: Tantuni (küçük küçük doğranmış et, soğan, maydanoz, sivribiber, domates ve kuyruk yağı ile birlikte sacda pişiriliyor), cezerye (rendelenen havucun önce haşlanması, sonra şekerle kavrulması ile yapılan lokumumsu tatlı), kerebiç (içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlı. Üzerine konulan beyaz köpüğü oluşturan çöven kökü nedeniyle kerebiç, alışılmışın dışında bir lezzete sahip), mamul (içi cevizli kurabiye), batırık (bulgur, domates, soğan, ceviz içi, maydanoz, nane, limon suyu ve kırmızı biberle yapılan, haşlanmış asma yaprağı ya da lahanaya sarılaran bir tür sarma), meyan kökü şerbeti (iç organlara, mideye, idrar yollarına, bağırsaklara, böbreklere ve solunum yollarına şifa niyetinde), şalgam (sadece Mersin’de değil, Adana ve Hatay’da da çok tüketiliyor), turunç reçeli, topalak çorbası (içinde bulunan nohut, minik bulgur köfteleri ve etle oldukça doyurucu ve lezzetli bir çorba), yüzük çorbası (içinde un, yumurta, tuz, salça ve erik ekşisi var. Ayrıca mantılar hazırlanıp nohutlarla birlikte pişirilerek içine ekleniyor), analı kızlı (kırık pirinç, irmik ve etle yapılan yuvalama denilen küçük köftelerle nohut, et ve yoğurtla yapılan bir çorba) bunlar arasında.
Mersin mutfağı – Mersin’de nerede yemek yenir?
Gelelim Mersin‘de mekân önerilerine:
Memoş Tantuni
Burası meşhur tantuninin ilk adresi.
Göksel
Tantuni için tavsiye edilen yerlerden.
Yaprak
Tantunisinin tadına bakmalısınız.
Dondurmacı Halil
Yaptıkları herşey güzel ama burada asıl cezerye, kerebiç ve mamul tatmalısınız.
Kerebiççi Oğuz
Kerebiç adreslerinin başında yer alıyor.
Ciğerci Hakan
Ciğer ve kebapı çok güzel.
İskele Restoran
Marinadaki restoranda özellikle deniz ürünleri çok leziz.
Mersin mutfağı – Saatçioğlu Balıkçılık – Erdemli
Erdemli’deki balıkçıya uğramanızı, her zaman taze satılan ve yörenin endemik türü olan halili balığını yemenizi öneririm. Tabii yanında gelen kaya koruğu turşusu ve sonrasında ikram edilen kabak tatlısını da unutmayalım. Burada ayrıca mavi yengeç de deneyebilirsiniz.
Altın Orfoz – Silifke
Balık yemek için en iyi adreslerden biri. Güzel bir koyda, denize nazır bir sofradan daha güzel ne olabilir ki?
Humusçu Orhan – Tarsus
Bu esnaf lokantası humusun ilk adresi.
Kervan – Tarsus
Humusu ile ünlü.
Yeni Ada – Tarsus
Burada fındık lahmacun (kuzu etinden yapılıyor), humus ve Tarsus kebabı yiyebilirsiniz.
Yoksa siz de bu yazı üzerine bir Mersin gezisi planlamaya başladınız mı?
Batırık yemeğini Tokat’ yöresine ait diye bilirdim. Mersinmiş demek. Afiyet olsun.
Yöreler bürbirinden etkilenmiştir eminim ki. Kimbilir ilk çıkış yeri neresi “batırık”ın…
Sevgilerimle