Fas’ın tam ortasında yer alan Meknes şehri, ülkenin 4 imparatorluk şehrinden biri. İsmini Miknasa (Amazigh dillerinde Imeknasen) olarak bilinen bir Amazigh (Berberi) kabilesinden almış. Meknes tarihi kent bölgesi, 1996 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Lahdim Meydanı’nda yılan oynatıcıları
Meknes, 11. yüzyılda bir Berberi hanedanlığı olan Murabıt Hanedanlığı tarafından kurulmuş. 17. yüzyılda Alevi hanedanından Sultan Moulay İsmail ibn Şerif (1672-1727) burayı başkent yapmış. Şehrin 55 km uzunluğundaki savunma duvarları, surları, Moulay İsmail Kasbah o dönemde inşa edilmiş.
Etrafı dönümlerce uzanan zeytin ağaçları ve üzüm bağlarıyla çevreli kentin zenginliği ülkenin eski başkentlerinden biri olmasından kaynaklanıyor. Burası ülkeyi etkisi altına alan İspanyol-Mağribi mimari tarzından fazlasıyla nasibini alıyor.

Lahdim Meydanı
Meknes’te gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Fas‘ın Meknes kentinde gezilecek yerler listesine bir bakalım:
Ebu İnaniye Medresesi
Ebu İnaniye Medresesi, 1341-1358 yılları arasında Muvahhid hükümdarı Ebu al-Hasan Ali ibn Othman tarafından inşa edilmiş.
Mausoleum of Moulay Ismail (Molla İsmail’in Anıt Mezarı)
18. yüzyılda inşa edilen Molla İsmail’in Anıt Mezarı (Mausoleum of Moulay Ismail), Fas’ta ziyarete açık olan tek anıt mezar.

Molla İsmail’in Anıt Mezarı (Mausoleum of Moulay Ismail) Kaynak:Wikipedia (By Bernard Gagnon – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5392444)
Agdal Basin (Sarnıç)
Agdal Basin 17. yüzyılda sultanın bahçelerinin ve gölünün su gereksinimini karşılamak için inşa edilmiş. Günümüzde burada Atlas Dağları’ndan gelip eriyen kar suyunu şehrin su ihtiyacını gidermek için biriktiriyorlar. Biz bu havuzu gördükten sonra şehre 40 yıl yetecek stoğu barındıran tahıl ambarına girdik.

Agdal Sarnıcı (Basin)
Meknes – Bab El Mansour (Mansur Kapısı)
Kentin simgesi sayılan Bab El Mansour (Mansur Kapısı)’nın yapımına Molla İsmail döneminde başlanmış. Kapının yapımı oğlu Molla Abdullah’ın tahtta olduğu 1732 yılında tamamlanmış. Kapının her iki yanında bulunan Korint tarzı sütunlar Marakeş’teki bir saraydan buraya getirilmiş.

Mansur Kapısı (Bab El Mansour)
Lahdim Meydanı
Lahdim Meydanı’nın tasarımını Molla İsmail yapmış. Meydan, Mansur Kapısı ile kentin tarihi kısmını birbirine bağlıyor. Burası günümüzde dini kutlamalara ve gösterilere ev sahipliği yapıyor. Biz de bu meydanda yılan oynatanları izledik ve açık pazarı gezdik.

Lahdim Meydanı
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin